Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

Kávécseresznye szüret Indonéziában

Milyen az indonéz kávé?

Indonézia egy szigetország, mely hihetetlen változatosságot és óriási biodiverzitást rejt. Ezért is olyan nehéz „az indonéz kávéról” – mint olyanról beszélni. A különböző szigetekről és vidékekről származó kávék mind-mind más mikroklímákban nőnek és mindegyiknek nagyon specifikus íze van. Ebből az országból származik a világ egyik legdrágább kávéja is, de simán vehet itt pokolian keserű robustát is, melyet kukoricával együtt pörkölnek.

Indonesia

Miért termelnek Indonéziában robustát?

A kávétermesztés gyökerei egészen a 17.századig nyúlnak vissza, amikor a holland gyarmatosítók Batáviában, a mai Jakarta környékén kiültették az első kávécserjéket. A kávécserjék nagyon jól érezték magukat a helyi körülmények közt, így a kávétermesztés gyorsan elterjedt Szumátra, Sulawesi, Bali és Flores szigeteire is, melyek a mai napig jelentős kávétermelő vidékek maradtak.

Az első 450 kg kávé a 18.sz. elején érkezett Európába, majd ezután jelentősen növekedni kezdett, és tíz évvel később már elérte a 60 000 kg-t, mellyel Indonézia az Arab félszigeten és Etiópián kívüli első ország lett a világon, mely kereskedelmi mennyiségben termelte a kávét.

A 18.sz. túlnyomó részében Indonézia kizárólag arabicát termelt, viszont a 19.sz. 60-as éveiben elterjedt az ország kávécserjéinek levelein a rozsda (gombás megbetegedés) és tönkretette az indonéz termény nagy részét. Nem sokkal ezután a farmerek nagy része robustákat ültettek ki, melyek jóval ellenállóbbak voltak a betegségek és károkozók ellen. Míg Indonézia napjainkban a világ negyedik legnagyobb kávétermesztője, az arabica ennek kevesebb, mint 20%-át teszi ki – ennek termelésében Indonézia a 12. helyet foglalja el.

Sorting of coffee cheries

Giling basah – helyi kávéfeldolgozási módszer

Az indonéz kávékat egy egyedi módszerrel dolgozzák fel, melyet giling basah-nak hívnak, vagy más néven wet-hulled process. Egy hagyományos módszerről van szó, aminek köszönhetően a zöld szemeket gyorsabban képesek kiszárítani az esős indonéz klímában.

A kávécseresznyéket először speciális darálón megtörik, ez a módszer hasonló ahhoz, ahogy nálunk a szőlőszemeket darálják préselés előtt. Éjszaka erjedni hagyják őket és másnap napon szárítják őket. Később eltávolítják a pergament (vékony felszíni héj) egy „héjazó” gép segítségével.

Ennek a „pergamenhéjazásnak” köszönhetően a cseresznyék első ránézésre nem olyan szépek, mint a világ más vidékéről származó minőségi kávék. Viszont a tény, hogy ilyen „ütöttek-kopottak” az indonéz kávé felismerhető védjegyévé vált.

Kávécseresznye őrlő
A cseresznyéket szüret után kézi darálón darálják.

Milyen ízű az indonéz kávé?

Indonézia nem tartozik a világ ismert specialty kávé termelői közé, így cuppingok közben kávéi sokszor elvesznek. Igen, a legtöbb indonéz kávénak tipikus íze van, melyet a testesség, a rusztikális földes-fűszeres tónusok és a szinte teljes savasságmentesség jellemez, és ez – érthető módon – nem nagyon kápráztatja el a tiszta gyümölcsös kávék kedvelőit.

Viszont ez a 17 508 szigetből álló ország nagyon változatos és minden régiója más mikroklímájú, mely aztán tükröződik a kávék változatos ízprofiljában is. Ezért is lenne kár egy kalap alá venni az összes indonéz kávét – köztük is találhatunk igazi ízcsodákat, melyek bátor szívvel kelhetnek versenyre akár az afrikai vagy amerikai specialty kávékkal is.

A legközismertebb kávék között megemlíthetjük még, a Kopi Luwakon kívül a Sumatra Mandheling-et telt, csokoládés ízével és pikáns fahéjas tónusaival, a Bali Kintamani-t gyengéd gyümölcsösségével vagy a Sulawesi Toraja-t, mely csokoládés ízével és gyümölcsös-fűszeres tónusaival fog meg.

Az Indonéz kávékultúra

Bár az Indonézek inkább teakedvelők, azért a kávézók és kávés boltok is fontos szerepet kapnak. Ez annak is köszönhető, hogy az ország 90%-a muszlim és az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást, így a kávézók a társasági élet fontos központjai. A kávézók palettája épp olyan színes, mint az ország maga: valahol egy kukoricával együtt pörkölt robustát szolgálnak fel, melynek ízét a nagy mennyiségű cukor nyomja el, de a modern kávézókban igazán nagy mennyiségű specialty kávé közül válogathat. Ezeket helyi pörkölőkben készítik, melyeknek köszönhetően egyre növekszik az igény a helyi minőségi kávé iránt.

Az Indonéz kávékultúra

Aki keres, talál. Kóstolja meg a kiváló Indonesia Trenggiling-et!

Idén éppen ezt az indonéz kávét választottuk limitált edíciónkba, mivel pont ilyen ízprofilú kávét kerestünk. Az Indonesia Trenggiling testes kávé alacsony savassággal és érdekes ízzel, melyben a csokoládétónusok dominálnak. Semmiképp nem mondhatjuk unalmas kávénak, épp fordítva. Annak köszönhetően, hogy ez sok indonéz szigeteken található kis farmról származó különböző kávé keveréke, az ízek komolyan széles palettáját kapja minden csésze kávéban, a rózsára emlékeztető virágtónusoktól kezdve, a kólára és fahéjra emlékeztető ízeken át egészen a kesernyés mandulatónusokig.

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés