Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

Egy barista elutasít egy csésze kávét

A Kopi Luwak

A Kopi Luwak sokaknak egy olyan fogalom, melyet az egzotikával, luxussal és elérhetetlenséggel kapcsolnak össze. Eláruljuk: megéri-e megkóstolni?

Mi is az a Kopi Luwak és miért olyan drága?

A Kopi Luwak a világ legdrágább kávéi közé tartozik: egy csészényi körülbelül 2000 – 4000 forintba kerül kávézókban, és egy kilós csomagolás ára 200 000 – 300 000 forint (és feljebb) körül mozog. Mitől olyan különleges? Elsősorban a specifikus íze miatt, amit a cibetmacskának köszönhet.

A cibetmacska egy kisebb húsevő állat, leginkább a görényhez hasonlít. Egész évben főleg apróbb rágcsálókon és rovarokon él, viszont a kávécseresznyék beértével szívesen falatozik azokból is, miközben éppen a legérettebb, legédesebb cseresznyéket válogatják ki.

Miután megette a cseresznyét, a cibetmacska emésztőrendszere feldolgozza az egész cseresznyét, kivéve a kávészemeket, melyek fermentáción mennek át a cibetmacska emésztőrendszerében, majd végül távoznak a szervezetéből. Éppen ez a természetes erjedés adja ennek a kávénak az egyedi ízét és aromáját.

Nos, és éppen itt lép be ebbe a folyamatba az ember. A szabad természetben az ember kinyomozza a cibetmacskát, megkeresi az ürülékét, mely a már említett kávészemeket tartalmazza. Ezeket aztán kimossák, szárítják és exportálják a világ minden pontjára.

Így a Kopi Luwak extrémül magas áráért főleg az idő- és munkaigényes „szüret” a felelős, meg persze a korlátozott elérhetőség is. A Fülöp szigeteken és Indonéziában, ahonnan ez a kávé származik, évente ugyanis csak kevesebb, mint fél tonna ilyen kávét termelnek ki. Ahogyan az lenni szokott, ami elérhetetlen, az idővel exkluzívvá válik és az ára az egekbe szökik.

Kopi Luwak kávé egy csészében

Ipari cibetmacska termelés

Éppen ez az eltúlzott érdeklődés adta a lehetőséget a vállalkozó kedvűeknek, hogy ezt a különleges kávét iparilag „gyártsák”. Ez viszont alapvetően megváltoztatta nemcsak a Kopi Luwakot, de a mi véleményünket is erről a kávéról.

A cibetmacskákat ugyanis ketrecekben tartják és művileg etetik őket a kávécseresznyékkel, hogy Kopi Luwakot „termeljenek”. Viszont a termelés ilyen módjának két okból sincs értelme. Elsősorban is kimarad a cibetmacska fő feladata az egészből, mégpedig a legjobb cseresznyék természetes módon való kiválasztása. Másrészt meg a művi módon való etetés és stressz miatt megváltozik a cibetmacskák bélflórája, és ezért magának a kávénak az íze is.

Így adódik a kérdés, hogy vajon megéri-e megvenni, vagy megkóstolni a Kopi Luwakot… pénzügyi és etikai szempontból is?

Cibetmacska a ketrec rácsai mögött
Cibetmacska a ketrec rácsai mögött

Milyen ízű a világ egyik legdrágább kávéja?

Egyesek szerint ez a kávé valóban különlegesen finom, mások szerint meg csak egy jó marketinggel felfuttatott áru, melynek teljesen közönséges íze van.

Mi a pörkölőben már kipróbáltuk a Kopi Luwakot, nyilvánvaló, hogy természetes módon termeltet, és bár érdekes íze volt, nem mondhatjuk, hogy egyből a kedvenceink közé került. Ízében a nehéz tónusok domináltak, mint például a dohány, a föld és a keserű csokoládé.

Mi a mi véleményünk? Ha meg szeretné alkotni saját véleményét a Kopi Luwakról, igyon egy csészével egy kávézóban, otthonra venni szerintünk teljesen felesleges. Sok, sokkal érdekesebb kávé van a piacon, melyekért nagyságrendekkel kevesebb pénzt hagy ott és egyben biztos lehet benne, hogy etikusan és természetbarát módon lettek kitermelve.

Hadd ajánljuk a Cuba Serrano Superior-t, mely egy kiváló specialty kávé, vagy a nagyon erős ízű Intensivo-t.

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés