Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

makro kép az espresso készítéséről

Az Ebenica kávé története

A minőség megérdemli, hogy értékelve legyen

Hogyan is kezdődik bármely utazás? Veled. A Te döntéseddel, ízléseddel és elköteleződéseddel. Azzal, aki valójában Te vagy. Én olyan ember vagyok, aki számára elsődleges szempont a minőség. Meggyőződésem, hogy a jó dolgok megérdemlik, hogy kitartóan küzdjünk értük.

Szeretem a minőségi ételeket és minőségi italokat, komolyan foglalkoztat ez a terület. Meghatározó élmény volt, hogy nemzetközi cégeknél való munkám során sokat utaztam és mindenhol megkóstoltam a helyi specialitásokat. Leginkább a kávék érdekeltek, amelyek külföldön egyszerűen jobban ízlettek. Megfigyeltem, hogy a kisebb manufaktúrák kávéi szólítottak meg leginkább. Gondos, minőségi munkát végeznek, és én ezt nagyra értékelem. Pontosan ezek a kisebb termelők inspiráltak engem is.

Hiszem, hogy egy európai kávé is tartozhat a legjobbak közé. Az inspiráció üzleti ötletté érett bennem – ez volt az utam kezdete. Ezt egy elszánt lélegzetvétel, majd az első lépés megtétele követte azon a hosszú úton, amelyet a mindvégig az igényesség vezérelt.

Marek Fajčík a modrai központban

Minden lehetséges, csak kitartóan kell küzdeni érte

S hogy mi a következő lépés, miután elhatározod, hogy jó kávét szeretnél készíteni? Semmi egyéb, minthogy elkészítesz egy igazán jó kávét.

Semmi sem történik magától. Semmi sem történik azonnal. Természetes, hogy a kávé világáról napról napra többet kell megtanulnod. Ha nem vagy otthon a témában, akkor utána kell olvasnod. S bár helyi szinten nem találtam meg mindehhez a szükséges irodalmat, az internet korában már minden információ beszerezhető.

A minőségi kávékészítéshez vezető utam eleje a következőképpen festett: én, egy nagy halom könyv az Amazonról és a hatalmas tudásvágyam a kávé iránt. No és persze néhány kiváló ember az oldalamon.

részletesebb kép egy kézről és pörkölt kávészemekről

Jó megosztani a kaland örömét

Ha a lelkesedés elég nagy, annak hatalmas ereje van. Nagyon örülök, hogy ezt a lelkesedést a körülöttem lévő emberekre is át tudtam ragasztani.

Feleségemmel a kezdetektől fogva véget nem érő ötleteléseket folyatatunk a kávéról, a testvéremmel pedig együtt éltük át az első barista tapasztalatainkat. A szüleimet olyannyira érdekelte a dolog, hogy mindketten bekapcsolódtak a történésekbe. Mindemellett nincs annál motiválóbb, ha a kollégáidban is látod a tüzet, és egy célt követtek, egy úton haladtok. Azt gondolom, hogy a sorsra csak nagy erőkkel lehet hatni, s az, hogy az utam során családom és a barátaim is mellettem állnak, igazán nagy kiváltság.

A minőség felé vezető út igazi életre szóló kaland, s ahhoz, hogy teljességében élvezni tudjam, hajt a vágy, hogy megoszthassam másokkal is.

espresso készítése presszó kávéfőző segítségével

Az álmaink megvalósítása felé vezető úton is önmagunk maradtunk

Az ötlet megszületésétől az első termék eladásáig két év telt el.

Megalapítottuk első kávézónkat. Apró üzlet, négy asztallal. Az elején csupán pár vendégünk volt. Az ő felbecsülhetetlen észrevételeik és meglátásaik azonnali visszajelzésül szolgáltak számunkra. Ez gyakorlati szempontból remek tapasztalatszerzés volt egy kávézó professzionális üzemeltetéséhez. Bizony előfordult, hogy amikor egy adott kávé professzionális elkészítését tanultuk, megégettük magunkat a kávégéppel. Nem baj. Nagy terveknél számolni kell azzal, hogy párszor megégeti magát az ember.

Az ízek kialakításában mások is segítségünkre voltak. Szakemberek, kávépörkölők és természetesen a vendégeink. Egy szűk csoportnak folyamatosan kisebb mintákat küldtünk, amelyeket kipróbáltak, míg végül eljutottunk az eredményig – megszülettek az Ebenica kávék.

a pörkölt kávé csomagolása ZIP LOCK záras csomagolásba

Ám itt még nem állhattunk meg. A megalkotott kávé önmagában még nem minden – valamibe bele is kell rakni. Kerestük a módot, hogyan csomagolhatánk be a leghatékonyabban. Mértük a szemeket, speciális gép segítségével csomagoltuk, rányomtuk a címkéket. Még ha a lényeg a csomag belsejében is van, mindig nagy figyelmet fordítottunk a márkánk imidzsére. Üzletünk nemcsak az ízek tökéletes összhangjáról szól, hanem egy világszínvonalú márka kiépítéséről is.

A márkánk hatalmas örömünkre egyre ismertebbé vált. Cégünk látványosan fejlődött, s mind a magán, mind a vállalati szegmensben nőtt a vásárlóink száma. Hoteleket, kávézókat, vendéglátó üzleteket üdvözölhettünk partnereink között.

Ugyanakkor cégünk növekedésével nem feledkeztünk meg a családi értékekről, és a mai napig ebben a szellemben viszonyulunk a munkatársainkhoz és vásárlóinkhoz egyaránt. Ezek nem csupán üres szavak. Már az első karácsonyunkat sikeresnek mondhattuk, hiszen mindannyian a vásárlóink által rendelt ajándékokat csomagoltuk. Ettől fogva minden karácsonyi időszakban több lett a megrendelésünk. Az érzés pedig határozottan megér minden belefektetett percet.

részletesebb kép egy tejes espressóról

Az eredményekben visszatükröződik az oda vezető következetesség

A növekvő sikert átélni nagyon pozitív élmény volt. Amennyiben az ember a minőségre törekszik, természetes, hogy értékeléskor nagy elvárásokat támaszt saját maga és a terméke elé. Ha kiváló minőségű terméket szeretnél létrehozni, magas elvárásokat kell támasztanod a termékeddel szemben.

Ezért küldtem el titokban a kávéink mintáját az USA-ba, a Coffee Review értékelő csapatának, akik világhírű kávéértékelésekkel foglalkoznak.

Az érzés, amikor a hatalmas elhivatottság és a kitartó munka sikerré érik, leírhatatlan. Mindhárom koffeines kávénk – az Ebenica Intensivo, az Ebenica Harmonelle és az Ebenica Piano – 90-90 pontot kapott, míg az Ebenica Gurmano-t végül 92 pontosra értékelték. Ez azt jelenti, hogy mind a négy kávénk aranyérmet szerzett, amelynek köszönhetően bekerültek Európa 10 legjobb eszpresszó kávéja közé.

Mindeközben tovább bővül vásárlóink köre, és olyan további országokba kezdtünk exportálni, mint Csehország, Ausztria vagy Szaúd-Arábia. Az egyik legtekintélyesebb borverseny, a Concours Mondial de Bruxelles büszke partnerévé váltunk. Kávénkat már több államfő és híres személyiség is kóstolta.

Egy csésze cappuccino El Salvador kávéval

Mindig a saját út a helyes

Mindenkinek kívánom, hogy átélhessen az életében hasonlót. Épp ezért határoztam úgy, hogy megosztom az Ebenica történetét: hátha számodra is inspirációként hat majd. Lehet, hogy teljesen más célból. Hiszen mindenkinek a saját útját kell járnia. Ha az utak különfélék is, a siker nyújtotta élmény közös.

Ízvilág.

A történetünk a bizonyíték arra, hogy ha megálmodsz valamit, és teljes gőzzel veted bele magad a megvalósításába, amit aztán kitartó munkával végig is viszel, hihetetlen dolgok történhetnek.

Ez a mi történetünk.

Az EBENICA kávé története.

a barista éppen kávét önt egy fehér csészébe

Ahhoz képest, hogy a rövid jelmondatok és a néhány szóból álló üzenetek világát éljük, ez egy elég hosszú írás lett. Ha végigolvastad, akkor méltán tartozol közénk. Azok közé, akik türelmesek, elhivatottak és tisztelik a minőséget. Azok közé, akiket érdekel a dolgok hátterében álló történet, amelyet érdemes megismerni.

Örülök, hogy napról-napra többen vagyunk. A minőség mindig meghozza gyümölcsét azok számára, akik megdolgoztak érte.

Marek Fajčík

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés