Tiramisu – az olasz afrodiziákum?
A tiramisu születéséhez több legenda és történet is fűződik, az egyik szerint például ez a desszert Trevisoból származik az 1800-as évekből. Úgy tartják, hogy egy bordélyház ügyes tulajdonosa találta fel, hogy klienseinek serkentő és vágyfokozó hatású desszertet tudjon felszolgálni.
Többen kétségbe vonják ezen legenda valósságát, viszont egy biztos: a tiramisu Trevisoban valóban közkedvelt desszert volt és a receptje idővel nemcsak Olaszországot, de az egész világot is meghódította.

Mitől különleges a tiramisu?
A tiramisu pörkölőnkben is nagyon közkedvelt, és nemcsak azért, mert kávét is tartalmaz. Imádjuk krémes állagát, tetszik pazar kinézete és hogy elkészítése nem túl időigényes. Jöjjön és készítsünk együtt tiramisut!
A Majo-féle tojásmentes tiramisuhoz a következőkre lesz szükségünk: kávé, piskótarudak, 250g mascarpone, tejszín, kakaó, fahéj és kardamom.
- Először is készítsünk egy dupla eszpresszót Ethiopia Dimtu Tero kávéból, kicsit felhigíthatjuk vízzel.
- Egy tálban keverjük ki a 250g mascarponet.
- Egy másik tálban a tejszínből és némi barna cukorból verjünk kemény habot.
- Óvatosan forgassa bele a tejszínhabot a mascarponeba és keverje krémmé.
- A piskótákat mártsuk kávéba majd rakjuk egy pohárba.
- Poharunk alját rakjuk ki egy réteg piskótával, majd egy réteg krémmel, ismételve ezeket, amíg meg nem telik a poharunk.
- A desszertet hagyjuk legalább két óráig állni a hűtőben, míg összeáll (ha kibírja…). Majd a desszert tetejét hintse meg kakaóval, fahéjjal és kardamommal.
Tippünk: Ha nincs kéznél kézimixer, a tejszínhabot felverheti akár french press-szel is!


Tiramisu gyermekeknek
Mivel receptünk nem tartalmaz nyers tojást, nyugodtan ehetik gyermekek is. Elég a klasszikus koffeines kávét felcserélni koffeinmentesre, például a mi Mammie vagy Zero kávénkra. Az egyes rétegek közé tehát például friss málnát vagy epret és a cukrot helyettesítheti mézzel vagy juharsziruppal.
Jó étvágyat kívánunk!