Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

Instant kávé szemcséi egy pohárban részlet

Instant kávé: hogy is van ez?

Úgy néz ki, az instant italok és ételek boom-ja már mögöttünk van. Az emberek ismét keresik a minőségi élelmiszerek felé vezető utat, de ez valahogy a kávéra nem vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a „neszkávé” továbbra is nagy népszerűségnek örvend. Annak ellenére, hogy nem vagyunk az instant kávé kedvelői, nem tudjuk nem észre enni, hogy ez az ital még ma is jelentős részét képezi a kávépiacnak. Ezért döntöttünk úgy, hogy megírjuk ezt a blogot.

Honnan jött az instant kávé?

Az első feljegyzés az ún. „kávékeverékről” Nagy-Britanniából származik 1771-ből, amikor John Dring megszerezte találmánya első szabadalmát. A vízben oldódó kávépor előállításának első stabil, sikeres módszere azonban Satori Kato japán-amerikai kémikus keze alól került ki 1901-ben. Az instant kávé tömegtermelése azonban csak néhány évvel később, 1910-ben kezdődött meg, amikor George Constant Louis Washington belga emigráns létrehozta az első gyártóüzemet.

Tudta, hogy…? Satori Kato először az instant tea gyártási technikáját fejlesztette ki, amit később aztán a kávéra is alkalmazott.

történelmi fotó kávét ivó amerikai katonákról
A katonák a fronton könnyű elkészítési módjának köszönhetően annyira megszerették az instant kávét, hogy „cup of George”-nak nevezték (egy csésze George).

Az ital népszerűsége egyre nőtt, jelentősen azonban az 1. és 2. világháború ideje alatt emelkedett. Amikor 1938-ban Svájcban létrejött a Nestlé társaság és bemutatta a saját, továbbfejlesztett receptű Nescafé instant kávéját, az amerikai Nestlé leányvállalatainak összes termelése az amerikai hadsereg részére volt fenntartva.

Az instant kávé gyártásának két módja

Az instant vagy vízben oldódó kávénak két gyártási módja van. Az első, régebbi módszernél meleg levegőt használnak, a másiknál pedig hideget. Mindkettő esetben azonban az instant kávé pörkölt, őrölt kávéból készül – a pörkölt kávébabokat megőrölik, leöntik forró vízzel és a víz jelentős része elpárolog, így koncentrált kávé kivonat jön létre.

instant kávé csészében kávébabokra helyezve
Az instant kávé gyártásának két módja van – permetezés és fagyasztás.

magas hőmérsékleten végzett eljárást porlasztva szárításnak nevezik. Egy speciális eszközben a koncentrált kávé kivonatot a forró levegővel együtt egy magas toronyba fújják, ahol a víz elpárolog és csak a szárított kávépor marad. Mivel gyors és egyszerű technológiáról van szó, melynél a kész kávé jól néz ki és vízben könnyebben feloldódik, a leggyakrabban használt módszerről van szó.

Tudta, hogy…? A világ instant kávé termelésének nagy része Robusta fajtából készül, mely kevésbé igényes a termelés szempontjából, ellenállóbb a betegségekkel szemben és ezért általánosan véve olcsóbb is.

A hideggel működő technológiát fagyasztva szárításnak nevezik. Ebben az esetben a koncentrált kávé kivonatot kb. -40 fokra hűtik, ez után őrölik és szublimációval a jég elpárolog, így nyerik ki az instant kávé kristályait. Noha ez a módszer sokkal drágább és igényesebb, néhány társaság azért használja, mert így a kávé megőrzi megbecsült aromáját.

instant kávé üvegedényben
Az összes instant kávé termelés 30%-át hamisítványok képezik, amelyek ún. pótkávék hozzákeverésével jönnek létre.

Óvakodj a „kávé plágiumok”-tól

Mindkét instant kávé előállítási módszer fizikai jellegű, tehát nincs nem kívánt kémiai kezelés vagy eljárás. A kapott ital minősége azonban mindig attól a konkrét gyártótól, szállítótól vagy cégtől függ, akik csomagolják és a kiskereskedelmi hálózatokba szállítják. Gyakran előfordul ugyanis, hogy az igazi pörkölt szemekből készült kivonathoz un. kávét helyettesítő anyagokat kevernek – pörkölt gabonaféléket, cikóriát, vagy őrölt fügéből készült port. Az ellenőrző hatóságok szerint a hamisítás annyira elterjedt, hogy a hamisítványok az instant kávé piac 30%-át teszik ki.

Instant kontra szemes kávé

Az instant kávé előnyeiről nem kell sokat beszélni. Elkészítésének gyors és könnyű módján kívül, melyhez nincs szükség extra felszereléshez, az ilyen típusú termékek élettartama is sokkal hosszabb. Az instant kávé tömege is kisebb, így a szállítása is valamivel egyszerűbb. De ahogy mondani szokás, minden éremnek két oldala van.

részletes kép a frissen pörkölt kávébabokról
A frissen pörkölt kávébabok megnyerik Önt finom aromájukkal.

#1 A kávé származása és minősége

Az instant kávé legnagyobb hátránya az, hogy a fogyasztó sosem tudja, pontosan milyen kávét iszik – származási ország, gazdaság, fajta, feldolgozás stb. Az instant kávékba főleg az olcsóbb és rosszabb minőségű kávébabokat használják fel, ezeket gyakran helytelenül tárolják, így penészesedés (mikotoxin) jön létre. A kávé származására vonatkozó probléma azonban sokkal szélesebb körű – szociális és környezeti vonatkozásokat is érint, mint pl. a gyerekmunkát, peszticidek használatát, környezetszennyezést stb. Egy jó pörkölőből származó szemes kávénál ettől igazán nem kell tartania.

fotó a brazil kávéültetvényekről
A cseresznyével borított kávécserjék Brazília Síró-hegység térségében nőnek.

#2 A kávé pörkölése

Az instant kávé pörkölésének helyszíne és ideje szintén ismeretlen. Nagy mennyiségű kávé pörköléséért általában egy technikus felel, aki kevés esetben tud változtatni szükség szerint a pörkölés receptjén vagy hőmérsékletén. Az ilyen „érzéketlen” pörkölés során a kávébabok gyakran odaéknek, ami egyenesen arányos az akrilamidok keletkezésével – ez egy vegyi anyag, mely nagymértékben károsíthatja az idegrendszert, vagy növeli a rákos megbetegedések kialakulását. A megfelelő és szakszerű pörkölés nem csak az akrilamidok értékét képes biztonságos szinten tartani, de garantálja a kávé ízminőségét is.

a pörkölő a frissen pörkölt kávé fölé hajol
A pörkölés minőségére pörkölőnk, Andrej figyel, aki a szemeket külsőleg ellenőrzi még a hűtés közben is.

#3 A kávé íztulajdonságai

Nem utolsó sorban itt van az aromából és ízből származó élvezet. Míg az instant kávé aromája és íze monoton, semmivel sem tűnik ki, addig a minőségi szemes kávé kész ínyenc élményt kínál. Egy csésze instant kávéban nehezen fogja megtalálni a testet vagy az íztónusokat, ellenben az eszpresszóban felfedezheti az egész világot. A válogatott szemes kávé az ízek hatalmas komplexét és változékonyágát rejti magában, és ha jól meg van pörkölve, akkor egy csészében felfedezheti a csokoládé, dió, gyümölcsök vagy fűszerek tónusait. Ezt egyetlen instant kávé sem biztosítja. Soha.

ízskála grafikonja
A válogatott Arabica kávé rengeted íztónust rejt magában.

#4 Ára és időigényes készítése

Viszonylag gyakori érv az instant kávé mellett az ára. Elkészítéséhez sincs szükség kávéfőzőre vagy más kiegészítőre, tehát az anyagi megtakarítás mellett ott van az időmegtakarítás is, mivel elkészítése pár másodpercig tart, és tényleg képes ezt bárki végrehajtani. Nézzük meg azonban közelebbről. Például a 200g-os Nescafé Gold 1 920 HUF. Egy csésze készítéséhez elég 4g instant kávé, tehát egy csésze instant kávé 38 HUF. A 220g-os Gurmano kávénk 2 950 HUF. Egy eszpresszó készítéséhez 0,7g kávé szükséges, ami 95 HUF-t jelent egy csésze kávéért, 1 kg csomagolás esetén csak 69 HUF. A valós árkülönbség egy csésze instant kávé és egy minőségi eszpresszó között tehát csak 26 HUF.

kávé V60 szűrön keresztül készítve
Szűrőn keresztül is tud jó és ízletes kávét készíteni.

Ízletes kávé készítésére otthoni körülmények közt nincs szüksége profi gépre. Jó kávét készíthet klasszikus kotyogó, frenchpress vagy V60 szűrő segítségével – mindegyik néhány eurós tétel. Azonban, ha kávéfőzőt szeretne, nagyon sok ügyes automata vagy eszpresszó gép van a piacon 200-300€ értékig, függően a márkától és a kiviteltől. Igen, egy kisebb befektetésről van szó, azonban nem feltétlenül szükséges, és az ára mindig megtérül: a kávé ízében és a kávé fogyasztásának teljes élvezetében.

Tehát inni vagy nem inni instant kávét?

A mi véleményünk világos: nem inni. Habár értjük az okokat, minek köszönhetően az emberek továbbra is fogyasztanak instant kávét, meg vagyunk róla győződve, hogy a legjobb befektetés, melyet ember hozhat, jó minőségű, a lehető legkevésbé feldolgozott élelmiszerek fogyasztása. És a frissen pörkölt szemes kávé egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik. Ezen túl szeretjük a hozzá kapcsolódó rituálékat, és nem cserélnénk le őket semmire a világon. Egyszerűen klasszikusok vagyunk, és azok is maradunk. ????

A legnépszerűbb kávék webáruházunkban

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés