Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

makro fotó a pörkölt kávészemekről

Különböző kávéfajták és koffeintartalmuk

A koffeintartalmú kávé a legközkedveltebb serkentőszer a világon. Azonban vannak köztünk olyan kávérajongók is, akiknek – különböző okokból – oda kell figyelniük arra, hogy mennyi koffeint fogyasztanak. Ha Te is közéjük tartozol, vagy éppen csak érdekel a téma, és többet is meg szeretnél tudni kedvenc forró italodról, ebben a cikkben megtalálhatsz mindent, amit a koffeinről tudni érdemes.

A kávé és a koffein

Nem meglepő, hogy étrendünk legfontosabb koffeinforrása éppen a kávé. Az ebből nyert koffeinnek szerteágazó pozitív hatása van az emberi szervezetre, a fáradtságérzet csökkentő hatástól kezdve összpontosítást és közérzetet javító hatásán keresztül egészen egyes betegségek megelőzéséig. Míg egyes kávérajongók éppen a koffein és annak serkentő hatása miatt fogyasztják a kávét, mások kénytelenek kerülni azt, vagy legalábbis csökkenteni a fogyasztását.

Ez is érdekelhet: Mi is a koffein, és milyen folyamatokat indít el szervezetünkben?

Mennyi koffeint fogyaszthatunk?

A szakemberek szerint 75 mg koffein elegendő az éberség fokozására és a figyelem szintjének emelésére – ez körülbelül az egy csésze kávéban található koffeinmennyiség. A napi optimális koffeinmennyiséget 200 mg-ban állapították meg, míg egy egészséges felnőtt számára biztonságosan körülbelül 350-400 mg koffein fogyasztható. Ezt természetesen sosem tanácsos túllépni, terhesség alatt pedig arra kell törekedni, hogy a napi koffeinbevitel 150-200 mg alatt maradjon.

Tudtad-e, hogy... koffeinnel is túladagolhatjuk magunkat? Ennek tünetei a következők: fokozott idegesség, erős szívdobogás, fejfájás, emésztési problémák, szemfájdalom, szájszárazság, tarkómerevség.
egy csésze friss espresso

A különböző kávék koffeintartalma

Egy arabica típusú kávéból készült átlagos csésze eszpresszókávé körülbelül 60-90 mg koffeint tartalmaz. Kávéink laborvizsgálata kimutatta, hogy egy átlagos csésze kávé, amit Ebenica Brasil Santosból készítettünk (100 % arabica), körülbelül 85 mg koffeint tartalmaz. Azért ne vegyük ezeket az adatokat pontosan szám szerint, egy csésze kávé koffeintartalma sok mindentől függhet.

Mi minden befolyásolja a koffeinmennyiséget?

 • A kávészemek fajtája

Habár sokféle kávécserjét ismerünk, kávékészítésre főleg két fajtáját használják: az arabica és robusta kávékat. A robusta akár kétszer annyi koffeint is tartalmazhat, mint az arabica, ám az egyes kávészemek koffeintartalmát különböző tényezők befolyásolják, például a termőföld összetétele, amelyben a kávécserjéket termesztik, sőt, még az egyes cserjék egészsége is.

Tudtad-e, hogy… egyes kávékeverékek tartalmazhatnak arabica és robusta kávékat is, különböző arányokban? Például a mi Duetto és Gurmano keverékeink 80% arabica és 20% robusta felhasználásával készülnek. Minden más kávénk és kávékeverékünk 100% arabica.

 • Pörkölés

Még ha ellentmondásosan is hangzik, a világosabbra pörkölt kávészemek több koffeint tartalmaznak, mint a sötétebbre pörköltek.

 • Az extrakció hossza

Alapvetően igaz, hogy minél hosszabb ideig extraháljuk a kávét, annál több koffein szabadul fel a vízben. Ez annyit jelent, hogy például egy rövid ristretto vagy eszpresszó, melyet körülbelül 25 másodpercig extrahálunk, kevesebb koffeint tartalmaz, mint egy fél órára leöntött forrázott kávé, vagy egy cold brew, melyet a kávé hosszú órákon át való hidegvízben áztatásával készítünk.

 • Az adag mérete

Egy adagnyi kávé mindenkinek mást jelent: valakinek egy 29 ml-es csészényi eszpresszót, másnak egy 300 ml-es bögrényi forrázott kávét. Nézzük csak, mennyi koffeint tartalmaznak a különböző kávéitalok!

A kávéital fajtájaA csésze méreteHozzávetőleges koffeintartalom
Eszpresszókávé arabicából29 ml75 mg
Eszpresszókávé robustából29 ml150 mg
Filteres kávé240 ml95 mg
Kapszulás kávé40 ml65 mg
Instant kávé2 teáskanál bármilyen mennyiségű vízben feloldva65 mg
Koffeinmentes kávé29 ml2-5 mg

Tovább italok és élelmiszerek koffeintartalma

A kávé a leggyakoribb, de korántsem az egyetlen koffeinforrás. Több, mint 60 növény termel ugyanis koffeint, többek közt a kakaóbab, a tealevelek, a kóladió, vagy a guarana termései. Ez azt jelenti, hogy az ezekből készült termékek is tartalmaznak koffeint: a fekete, zöld és fehér tea is, ahogy a csokoládé és a kólaitalok is. Mindemellett még adalékanyagként is belekerül számos italba, ételbe és gyógyszerbe, például fájdalomcsillapítókba, de megfázás és influenza kezelésére használatos gyógyszerekbe is. Ezért, ha oda kell figyelned a koffeinbevitelre, érdemes ezeknek a termékeknek is áttanulmányozni az összetételét.

Található koffein a koffeinmentes kávéban is?

Meglepően hangzik, de egyik koffeinmentes kávé sem teljesen koffeinmentes. A felhasznált szemek fajtájától, a koffeinkivonó módszertől és egyéb feldolgozási lépésektől függően a szemes koffeinmentes kávé szárazanyaga tartalmazhat akár 0,1% koffeint is.

Ez is érdekelhet: Koffeinmentes kávé – hogyan készül és milyen ízű?

Ebenica Zero és Ebenica Mammie koffeinmentes kávéinknál ez a mennyiség jóval a megengedett norma alatt van: laboratóriumi vizsgálataink kiderítették, hogy a kávészemek koffeintartalma 0,05% körüli. Ez annyit tesz, hogy egy, a Zero-ból vagy Mammie-ból készült eszpresszókávé körülbelül 3,7 mg koffeint tartalmaz, ami az emberi szervezet számára elhanyagolható mennyiség, ezért ez Ebenica koffeinmentes kávénkat nyugodtan fogyaszthatják kismamák és az arra érzékenyek is.

 • Mammie kávécsomag tanúsítvánnyal

  Mammie

  Különlegesen finom koffeinmentes kávé kimondottan terhes és szoptató nőknek.

  csokoládécsokoládé
  diódió
  karamellakaramella
 • Great Taste 2022 - 1 csillagSwiss Water Process
  egy csomagolás Sista kavé

  Siesta

  A csökkentett koffeintartalmú kávé, amely meglep testes mandula ízével.

  mandulamandula
  mandarinmandarin
  melaszmelasz
 • Great Taste 2023 - 1 csillagSwiss Water Process
  egy csomagolás Zero kavé

  Zero

  Ez az igazoltan koffeinmentes kávé biztonságos terhes és szoptató nők, valamint szívproblémákkal küzdők számára is.

  csokoládécsokoládé
  mogyorómogyoró
  gyümölcsgyümölcs

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés