Különböző kávéfajták és koffeintartalmuk

A koffeintartalmú kávé a legközkedveltebb serkentőszer a világon. Viszont vannak köztünk olyan kávérajongók is, akik – különböző okokból – oda kell, hogy figyeljenek mennyi koffeint fogyasztanak. Ha Ön is közéjük tartozik, vagy éppen csak érdekli a téma, és többet is meg szeretne tudni kedvenc italunkról, ebben a cikkünkben megtalálhat mindent, amit a koffeinről tudni érdemes.

A kávé és a koffein

Nem meglepő, hogy étrendünk legfontosabb koffeinforrása éppen a kávé. Az ebből nyert koffeinnek széleskörű pozitív hatása van az emberi szervezetre, a fáradtságérzet csökkentő hatástól kezdve, összpontosításjavító és közérzetjavító hatáson keresztül egészen egyes betegségek megelőzéséig. Míg egyes kávérajongók éppen a koffein, és annak serkentő hatása miatt isszák a kávét, mások kénytelenek kerülni ezt az anyagot, vagy legalábbis csökkenteni a fogyasztását.

Érdekelheti: Mi is a koffein és milyen folyamatokat indít el szervezetünkben?

Mennyi koffeint fogyaszthatunk?

A szakemberek szerint 75mg koffein elég az éberség fokozására és figyelemszint emelésére, ami körülbelül az egy csésze kávéban található koffeinmennyiség, valamint a napi optimális koffeinmennyiséget 200 mg-ban állapították meg. Továbbá egy egészséges felnőtt számára körülbelül 350-400 mg a napi biztonságos koffeinmennyiség, amit nem tanácsolnak túllépni, terhesség alatt viszont tanácsolják levinni a napi koffeinbevitelt 150-200 mg alá.

Tudta-e, hogy... koffeinnel is túladagolhatja magát?  Ennek tünetei a következők: fokozott idegesség, erős szívdobogás, fejfájás, emésztési problémák, szemfájdalom, szájszárazság, és tarkómerevség.
egy csésze friss espresso

Különböző kávék koffeintartalma

Egy Arabica típusú kávéból készült átlagos csésze eszpresszókávé körülbelül 60-90 mg koffeint tartalmaz. Kávéink laborvizsgálata kimutatta, hogy egy átlagos csésze kávé, amit Ebenica Brasil Santos-ból készítettünk (100 % Arabica) körülbelül 85 mg koffeint tartalmaz. Viszont ne vegyük ezeket az adatokat pontosan szám szerint, egy csésze kávé koffeintartalma sok mindentől függhet.

Mi minden befoláysolja a koffeinmennyiséget?

  • A kávészemek fajtája

Habár sokféle kávécserjét ismerünk, kávékészítésre főleg két fajtáját használják: az Arabica és Robusta kávékat, emellett a Robusta akár kétszer annyi koffeint is tartalmazhat, mint az Arabica. Viszont az egyes kávészemek koffeintartalmát más tényezők is befolyásolják, például a termőföld összetétele, amiben a kávécserjéket termesztik, sőt, még az egyes cserjék egészsége is.

Tudta-e, hogy… egyes kávékeverékek tartalmahatnak Arabica és Rubusta kávékat is, különböző arányokban? Például a mi Duetto és Gurmano keverékeink 80% Arabica és 20% Robusta kávét tartalmaznak. Minden más kávénk és kávékeverékünk viszont 100% Arabica.

  • Pörkölés

Még, ha ellentmondásosan is hangzik, a világosabbra pörkölt kávészemek több koffeint tartalmaznak, mint a sötétebbre pörköltek.

  • Az extrakció hossza

Alapvetően igaz, hogy minél hosszabb ideig extraháljuk a kávét, annál több koffeint szabadul fel a vízbe. Ez annyit jelent, hogy például egy rövid ristretto vagy eszpresszó, melyet körülbelül 25 másodpercig extrahálunk kevesebb koffeint tartalmaz, mint egy fél órára leöntött forrázott kávé, vagy egy cold brew, melyet a kávé hosszú órákon át való hidegvízben áztatásával készítünk.

  • Az adag mérete

„Egy kávé” mindenkinek valami mást jelent: valakinek egy 29ml csésze eszpresszót, másnak egy 300ml bögre forrázott kávét. Nézzük csak, mennyi koffeint tartalmaznak a különböző kávéitalok!

A kávéital fajtájaA pohár méreteHozzávetőleges koffeintartalom
Eszpresszókávé Arabicából29 ml75 mg
Eszpresszókávé Robustából29 ml150 mg
Filteres kávé240 ml95 mg
Kapszulás kávé40 ml65 mg
Instant kávé2 teáskanál bármilyen mennyiségű vízben feloldva65 mg
Koffeinmentes kávé29 ml2-5 mg

Más italok és élelmiszerek koffeintartalma

A kávé a leggyakoribb, de korántsem az egyetlen koffeinforrás. Több, mint 60 növény termel ugyanis koffeint, többek közt a kakaóbabok, a tealevelek, a kóladió, vagy a guarana termései. Ez azt jelenti, hogy az ezekből készült termékek is tartalmaznak koffeint: a fekete, zöld és fehér tea is, a csokoládé és a kólaitalok is. Ezek mellett még adalékanyagként belekerülnek több italba, ételbe és gyógyszerbe, például fájdalomcsillapítókba, de megfázás és influenza kezelésére használatos gyógyszerekbe is. Ezért, ha oda kell figyelnie a koffeinbevitelre, érdemes ezeknek a termékeknek is áttanulmányozni az összetételét.

Található koffein a koffeinmentes kávéban is?

Meglepően hangzik, de egyik koffeinmentes kávé sem teljesen koffeinmentes. A felhasznált szemek fajtájától, a koffeinkivonó módszertől és egyéb feldolgozási lépésektől függően a szemes koffeinmentes kávé szárazanyaga is tartalmazhat akár 0,1% koffeint.

Érdekelheti: Koffeinmentes kávé – hogyan készül és milyen ízű?

Ebenica Zero és Ebenica Mammie koffeinmentes kávéinknál ez a mennyiség jóval a megengedett norma alatt van: laboratóriumi vizsgálataink kiderítették, hogy a kávészemek koffeintartalma 0,05% körül van. Ez annyit tesz, hogy egy, az Zero-ból vagy Mammie-ból készült eszpresszókávé körülbelül 3,7mg koffeint tartalmaz, ami az emberi szervezet szempontjából elhanyagolható mennyiség, ezért ez Ebenica koffeinmentes kávékat nyugodtan fogyaszthatják a kismamák és a koffeinérzékeny emberek is.