Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

Barista

Ki is az a barista, és mihez kell értenie?

A barista kifejezés még pár évvel ezelőtt is ismeretlen fogalom volt. Aki egy kávézó vagy étterem pultja mögött dolgozott, az egyszerűen csak csapos vagy pincér volt. Aztán a kávékultúra fejlődésével ez a nézet megváltozott, és a barista mesterség egyre ismertebb és elismertebb mifelénk is.

Ki is a barista?

Maga a szó olasz eredetű és azt az személyt jelüli, aki foglalkozásszerűen kávéitalokat készít, és azokat felszolgálja.

Általában kávézók, éttermek és bárok pultja mögött találkozhatunk baristával, amint talán épp eszpresszót készít, vagy laza mozdulattal hattyút alkot tejhabból a capuccinód tetejére. Pár mondatban elmeséli, milyen a kínálatban található legújabb kávé, hozzáillő desszertet ajánl, majd a következő vendég kávéjának elkészítéséhez fog.

Kicsit olyan, mint álmaid állása, igaz? A barista munkája valóban finom, illatos és kreatív, de mint minden más foglalkozás, ez is bizonyos tudást és kézügyességet igényel.

Mi mindent kell tudnia egy jó baristának?

Habár elméletileg baristának nevezhető az is, aki csupán az automata kávégépen nyomkodja a gombokat, egy profi baristának valójában ennél jóval több mindent kell tudnia.

Először is, egy baristának értenie kell a különböző kávéitalok elkészítéséhez – az eszpresszótól a capuccinón keresztül egészen a különböző kávéspecialitásokig. Egy jó barista képes tökéletes tejhabot készíteni, majd e habból képeket alkotni a kávéra – ezt nevezzük latte artnak.

Latte art cappucino
A tejhab kreatív megformázása a jó barista egyik nélkülözhetetlen képessége.

A kávérajongók nagyra értékelik a baristák játékosságát és kreativitását is. A kávékészítésnek nem szabadna egyazon munkamenet gépies ismétlésének lennie – sőt, épp fordítva: az új receptek és kávékészítési eljárások tartják a kávérajongók világát mozgásban és frissen.

A kézügyesség mellett nem hiányozhat a baristák tudástárából a kávé világának különböző területeinek ismerete sem. A kávé végleges ízére és aromájára ugyanis sok tényező hat, és egy jó baristának ismernie kell mindezeket – például a kávé fajainak és fajtáinak jellemzőit, hogy hol és hogyan termesztik az adott kávét, hogy milyen módon készíthetők el a különböző kávék, s az egyes elkészítési módok közötti eltéréseket is.

Nem utolsósorban egy baristának tudnia kell megítélni a szemes kávé minőségét – vizuálisan és ízét tekintve is. Ugyanúgy, ahogy egy szakácsnak vagy borásznak, a baristának is ki kell képeznie ízlelőbimbóit, hogy képes legyen felismerni egy kávé legapróbb nüánszait is.

Proffesional cupping

Melyek a barista mindennapi teendői?

Sok minden beleférhet egy barista munkakörébe. Azt, hogy mi mindenért felelős a barista, az adott hely igényei mellett a barista tapasztalata és képességei is befolyásolják.

Míg az egyik vendéglátó helyen csak a kávéitalok elkészítése, addig egy másikban akár a pincéri teendők is beletartozhatnak a munkakörébe, tehát nemcsak kávét, de más italokat és ételeket is tudnia kell elkészíteni és felszolgálni is.

A barista munkaköréhez olyan egyéb teendők is társulhatnak, mint a daráló beállítása, a kávégép tisztítása és karbantartása, a munkaterületnek és környékének, tehát a bárpultnak a tisztántartása. Tapasztaltabb baristák felvállalhatják a kínált kávék kiválasztását és/vagy az itallap összeállítását, de akár az új kollégák betanítását és vezetését is.

Egy leendő baristának mindenképp számolnia kell azzal, hogy munkája jelentős részét a vendégekkel való kommunikáció fogja kitenni. A jó beszédkészség, a kellemes megjelenés, a segítőkészség, a kávékkal kapcsolatos különleges információk átadása, vagy akár „csak” a vásárlókkal való csevegés mind-mind olyan készségek és tulajdonságok, melyek nagyban hatnak a vásárlói élményre.

Ezt igazolják baristánk, Majo szavai is, akit ismerhettek már Kávéblogunkról, vagy személyesen is találkozhattatok a modrai pörkölőnkben.

A barista felelős azért, hogy a vendég megtalálja a kávézóban a legfontosabb dolgot, amiért jött: a kávét. Csakis tőle függ, hogy ez a kávé ízélmény lesz, vagy csak „egy fekete”. Ugyanúgy csakis tőle függ, hogy a vendégnek jobb lesz-e a napja, hogy sikerül-e mosolyt csalni az arcára, hogy megtud-e a vendég valami apró titkot a kávéról, vagy épp csak elbeszélgetnek kedélyesen valami másról. A baristának szeretnie kell az elkészített kávét, de az embereket is, akiknek készíti!

Majo, EBENICA COFFEE

Hol és hogyan kezdj hozzá, mint leendő barista?

Ha szemezgetsz a barista mesterséggel, és karrierszinten szeretnél foglalkozni a kávéval, elkezdheted akár otthonod kényelméből is: nézz kávékészítésről szóló videókat, olvass kávés könyveket, és tedd próbára ügyességed először otthoni körülmények közt. Próbálgass, kóstolgass, szélesítsd látókörödet: látogass meg minél több kávézót, menj el pörkölőlátogatásra!

A barista mesterséget tanulni is lehet, vendéglátó és gasztronómiai szakközépiskolák kínálnak különböző kurzusokat, de választhatsz a különböző baristatanfolyamok közül is. Némelyek teljesen kezdőknek szólnak, mások az olyan tapasztaltabb baristáknak, akik bővíteni szeretnék tudásukat, vagy konkrét készségeket szeretnének elsajátítani.

Ami azonban sokkal fontosabb minden tanfolyamnál és tanúsítványnál, az a szakma iránti szenvedély és a vágy, hogy megismerd a kávé világának valamennyi titkát. Ha kreativitással és rajongással állsz hozzá a barista mesterséghez, egész biztosan szép karrier áll előtted, amely közben mosolyt csalhatsz majd az emberek arcára – és persze koffeint a vérkeringésükbe.

Mi, az EBENICA COFFEE kávépörkölő nevében szorítunk Neked, mert hisszük, hogy egy baristákkal teli világ sokkal élvezetesebb lesz minden kávérajongó számára!

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés