Ki a barista és mihez kell értenie?

A barista kifejezés ismeretlen volt még pár évvel ezelőtt is. Aki a pult mögött dolgozott a kávézóban vagy az étteremben, az egyszerűen csak csapos vagy pincér volt. Viszont a kávékultúra fejlődésével ez a nézet megváltozott, és a barista mesterség egyre ismertebb és elismertebb mifelénk is.

Ki is a barista?

Maga szó olasz eredetű és azt az személyt jelenti, aki foglalkozásszerűen kávéitalokat készít, és azokat felszolgálja.

Általában a kávézók, éttermek és bárok bárpultja mögött láthatjuk őket, ahol éppen egy eszpresszót készít Önnek, vagy éppen laza mozdulattal egy hattyút fest tejhabbal a capuccinója tetejére. Pár mondattal elmondja, milyen az új kávé a kínálatban, hozzáillő desszertet ajánl kávéjához, majd a következő vendég kávéjának elkészítéséhez fog.

Úgy fest, mint álmai állása, igaz? A barista munkája valóban finom, illatos és kreatív, de mint minden más foglalkozás, ez is bizonyos tudást és kézügyességet igényel.

Mit kéne tudnia egy jó baristának?

Habár elméletileg baristának nevezhetjük azt az embert is, aki az automata kávégépen nyomkodja a gombokat, a baristának valójában ennél jóval több mindent kéne tudnia.

Elsősorban, egy baristának értenie kell a különböző kávéitalok elkészítéséhez – az eszpresszótól a capuccinón keresztül egészen a különböző kávéspecialitásokig. Egy jó barista képes tökéletes tejhabot is készíteni, majd e hab segítségével képeket alkotni a kávéra – ezt latte art-nak nevezzük.

Latte art cappucino
A képek tejhabbal történő alkotása a jó barista egyik nélkülözhetetlen képessége.

A vásárlók biztosan értékelik majd egy barista játékosságát és kreativitását is. A kávé elkészítésének nem szabadna ugyanannak a munkamenet gépies ismétlésének lennie – épp fordítva: az új receptek és kávékészítési eljárások tartják a kávérajongók világát mozgásban és frissen.

Viszont a kézügyességen kívül egy baristának nem hiányozhat a kávé világának különböző területeinek ismerete sem. A kávé végleges ízére és aromájára ugyanis sok tényező hat és egy jó baristának ismernie kell ezeket. Például a kávé fajainak és fajtáinak ismerete, hol és hogyan termesztenek kávét, milyen módon készíthetjük el a kávét és ezen módok közötti eltéréseket is.

Nemutolsósorban egy baristának meg kell tudnia ítélnie a szemes kávé minőségét – vizuálisan és ízben is. Ugyanúgy, ahogy egy szakácsnak vagy borásznak, a baristának is ki kell képeznie ízlelőbimbóit, melyeknek képesnek kell lenniük felismerni egy kávé legapróbb nüánszait is.

Proffesional cupping

Mik is a barista mindennapos teendői?

Sok minden belefér egy barista munkakörébe. Azt, mi mindenért lesz felelős a barista az adott hely igényei, de az adott barista tapasztalata és képességei is befolyásolják.

Míg az egyik helyen csak az alap kávéitalok elkészítése, egy másikban akár a pincéri teendők is beletartozhatnak, tehát nemcsak kávét, de más ételeket és italokat el kell tudnia készítenie és felszolgálnia is.

A barista munkájával más teendők is vele járhatnak, például a daráló beállítása, a kávégép tisztítása és karbantartása, a munkahely és környékének, tehát a bárpultnak a tisztántartása. Tapasztaltabb baristák felvállalhatják a felszolgált kávéknak kiválasztását is, az itallap összeállítását, de akár a kollégák iskolázását és vezetését is.

Egy leendő baristának mindenképp számolnia kell azzal, hogy munkája nagyrészt a vásárlókkal való kommunikációt is magában foglalja. A jó beszédképesség, a kellemes megjelenés, a segítőkészség, a kávékról való érdekes információk átadása, vagy éppen csak a vásárlókkal való csevegés mind-mind olyan képességek és tulajdonságok, melyek nagyban hatnak a vásárlói élményre.

Ezt igazolják baristánk, Majo szavai is, akit ismerhetnek már Kávéblogunkról, vagy személyes találkozásból is a modori pörkölőnkből.

A barista a felelős azért, hogy a vásárló megtalálja a kávézóban a legfontosabb dolgot, amiért jött: a kávét. Csakis tőle függ, hogy ez a kávé egy kis ízélmény lesz, vagy csak „egy fekete”. Ugyanúgy csakis tőle függ, hogy a vásárlónak egy jobb napja lesz, mosolyt csal arcára, elárul valami apróságot a kávéról, vagy éppen elbeszélget a vásárlóval valami másról is, mint amire a vásárló számított. A baristának szeretnie kell az elkészített kávét, de az embereket is, akiknek készíti!

Majo, EBENICA COFFEE

Hol és hogyan kezdjen hozzá a leendő barista?

Ha szemezget a barista mesterséggel és a kávéval karrierszinten szeretne foglalkozni, elkezdheti akár az otthon kényelméből is: nézzen kávékészítési videókat, olvasson könyveket a kávéról és tegye próbára ügyességét először otthoni körülmények közt. Próbálgasson, kóstolgasson, szélesítse látókörét: látogasson meg minél több kávézót, menjen el pörkölőlátogatásra!

A barista mesterséget tanulni is lehet, vendéglátó és gasztronómiai szakközépiskolák foglalkoznak ezzel, de választhat a különböző baristakurzusok közül is. Némelyek teljesen kezdőknek szólnak, mások a már tapasztaltabb baristáknak szólnak, akik bővíteni szeretnék tudásukat, vagy konkrét képességeket szeretnének tökéletesíteni.

Ami azonban sokkal fontosabb minden tanfolyamnál és tanúsítványnál az a szakma iránti szenvedély és a kávé világának minden titkának felfedezése iránti vágy. Ha kreativitással és rajongással áll majd hozzá a barista mesterséghez, biztosan szép karrier áll Ön előtt, mely közben mosolyt csal az emberek arcára és koffeint visz érkeringésükbe.

Mi, az EBENICA COFFEE pörkölő nevében szorítunk Önnek, mert hisszük, hogy egy jó baristákkal teli világ sokkal finomabb lesz minden kávérajongó számára!