Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

latte art készítése egy speciális pálcával

Ahol összefonódik a művészet és kávé iránti szeretet, ott születik a latte art

Gyönyörű minták és tökéletes szimmetria. A telt színek kontrasztja és lágy hab látható buborékok nélkül. Igen, a latte art-ról – a professzionális barisztikus művészetről van szó.

Hogyan és hol született a latte art?

Senki sem tudja pontosan, hol kezdődött ez az egész. Amit azonban bizonyossággal állíthatunk, hogy a latte art keletkezése szorosan összefügg az eszpresszó történelmével. Talán ezért szeretik az olaszok magukénak tulajdonítani a latte art létrejöttét. Hiszen az eszpresszó kávéfőzők és a kezdetleges, fúvókával habosított tej kialakulásától a latte art-ig úgymond már csak egy ugrás.

latte art szív minta

Az első latte art készítője állítólag Lino Meiorin volt – olasz profi barista és a kaliforniai Berkley-ben található The Caffe Mediterraneum kávézó társtulajdonosa. Kávézójában hagyományos cappuccinot kínált, mivel azonban vásárló nem voltak hozzászokva az olasz kávé erős ízéhez, többször kértek több tejet. És így jött létre az új ital: café latte. Lino állítólag már az 50-es években képeket rajzolt a kávéba, innen kezdett a technika később terjedni.

Az amerikai kávéág azonban David Schomert tekinti ennek a technikának az atyjaként, aki Seattle-ben levő Espresso Vivace kávézójában ún. mikrohabbá kezdte habosítani a tejet. A 80-as évek végén Schomer különféle alakzatokkal és képekkel kezdet kísérletezni, míg 1989-ben megalkotta a szív mintát és később, 1992-ben pedig a rosetta-t. Technikáinak tökéletesítése után Schomer Caffe latte art megnevezéssel tanfolyamot indított és ez a kávéművészet fokozatosan elterjed Seattle-ből az USA többi területére majd az egész világba.

részlet latte art készítéséről

Mi minden rejtőzik a tökéletes latte art mögött?

A latte art a professzionális baristák technikája, akik habosított tej segítségével különféle képeket hoznak létre a kávé tetején. A minták az ital felszínén képződnek az eszpresszó vörösesbarna habja és a tejhab fehér színe közti természetes kontrasztnak köszönhetően. A latte art jelentése tejhab művészet, tehát a kávé elkészítésének és felszolgálásának művészi módja.

Szintén érdekelheti Önt:
Ristretto – az eszpresszó kávé öccse

Ahhoz, hogy a barista igazán szimmetrikus képeket tudjon alkotni, úgymond több száz cappuccino-nak kell a kezében lenni. A latte art alapja nemcsak a megfelelően elkészített eszpresszó sűrű és sötét habbal, de a nagyobb buborékok nélküli gyönyörűen habosított tej is. Nem kevésbé fontos a csésze alakja és nagysága sem – a széles csészékbe ugyanis könnyeb festeni és több hely található bennük a nagyobb és összetettebb mintákhoz.

Majo barista latte art készítése közben

Az egész a tejről szól

A latte art készítésének valószínűleg legnehezebb része a tej habosítása. A tej habosításakor számos tényező fontos: a kávéfőző fúvókája, annak végződése, teljesítménye és az ezt követő merülés, valamint a kancsó megfelelő dőlésszöge és annak tartása. A kávéfőző fúvókájának teljesítménye befolyásolja a hőmérsékletet és az azzal összefüggő nyomást – a tej habosításához ideális nyomás 1,0 – 1,1 bar.

Szintén érdekelheti Önt:
A tökéletes eszpresszó kávé titka

A latte art készítéséhez jól behűtött – akár 4 °C-os – zsíros tej ajánlott. Minél hidegebb a tej, annál jobban lehet habosítani és a hab annál szebb és lágyabb lesz. Ma már vannak különféle növényi alapú tej alternatívák a piacon, melyeket magas fehérjetartalmuknak köszönhetően szintén gyönyörűen lehet habosítani és alkalmazni a latte art-hoz. A helyesen elkészített mikro tejhabnak az állaga krémes és a hőmérséklete 60°C körüli. Minél lágyabb és krémesebb a mikrohab, annál könnyebben lehet vele festeni.

rosetta tejhab minta

A habosított tej és a tejhab eszpresszóba való öntésének technikája kancsón kívül más eszközök használata nélkül a free pour. A leghasználtabb technikáról van szó, amely a csukó mozgásán alapszik, mellyel a konkrét minták készülnek. Létezik azonban egy ún. etching technika, melynél speciális pálcát használnak. Az eszpresszó sötét hajába, vagy épp ellenkezőleg, a tejhabba mártva különféle részletek, vagy akár egész minták rajzolhatóak a cappuccino tetejére.

Majo

„A latte arton belül a rosetta-t kedvelem a leginkább, mert különféle módszerekkel rajzolható és minden alkalommal szépek elkészíthető.“

– Majo barista

A ritkább, ennek ellenére az egyszerűbb technikák közé tartozik az öntettel vagy sablonok segítségével való rajzolás. A baristák legtöbbször karamelles vagy csokoládés öntetet szanálnak, melyek segítségével pókhálókat, virágokat vagy spirál formákat rajzolnak a tejhab tetejére. A tej alapú öntetek az ideálisak, melyek nem bontják meg a tejhab szerkezetét és képesek a képek egészét megtartani. A másik említett módszer szintén nagyon egyszerű – elég a kiválasztott sablont megtartani a tejhab felett és megszórni kakaóval. Néhány kávézóban fahéjat is használnak, amit azonban nem ajánlunk, mivel jellegzetes íze elnyomja a kávé ízét.

A latte art művészet határok nélkül

A latte art-on belül számtalan minta létezik. A latte art témájaként szó szerint bármi szolgálhat és egy tapasztalt barista képes Önnek a cappuccino-ba rajzolni különféle geometriai mintákat, virágokat, állatokat, vagy akár 3D képeket is. A latte art gyönyörű mintái megtalálhatóak a galériában:

Jöjjön be egy kávéra…hozzánk a webáruházba

A blog olvasása közben kedvet kapott egy finom kávéra? Ugorjon be webáruházunkba, biztosan megtalálja nálunk kedvencét.

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés