Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

ristretto kávé készítése

Ristretto: az eszpresszó öccse

Két különféle elnevezés, két különféle kávéital, mégis annyi közös van bennük. Eszpresszó és ristretto – miben hasonlítanak és miben különböznek egymástól?

Egy ristrettot legyen kedves…

A kávézókban viszonylag népszerű a ristretto, melyet gyakran helytelenül piccolonak neveznek, tulajdonképpen egy „kisebb eszpresszó”. Ugyanakkora mennyiségű őrölt kávéból, ugyanabban a karban, ugyanolyan hőmérsékleten és nyomással készül, mint az eszpresszó. Egyetlen különbség az extrakció hosszában van, mely különféle módon rövidíthető.

a ristretto kávé gazdag habja

Kávézótól vagy baristától függően a ristretto kávé adagnyi mennyisége 15-25 ml. A ristretto kávé tehát mennyiségét tekintve a lehető legkisebb, melyet eszpresszó kávéfőzőn el lehet készíteni. Mivel pici adag, a kávézókban gyakran csak dupla ristretto van a kínálatban, vagy esetleg olyan tejeskávék alapjául használják, mint a kapucsínó, a latte vagy a flat white.

Ristretto vs. eszpresszó

A legnagyobb és legfontosabb különbség az eszpresszó és ristretto között az ízvilágban rejlik. Mivel a kávé kivonásának egyes fázisaiban különféle íz- és aromavegyületek választódnak ki, a kávéitalba elsősorban a kellemes édes íz kerül, ezután következik a gyümölcsösség és savasság, majd végül a keserűség.

frissen készített ristretto

A ristretto kávé leggyakoribb elkészítési módja egyszerűen lerövidíti az extrakciós időt, tehát a ristretto íze így nagyon intenzív lesz, kiemelkedően édes tónusokkal és markáns savassággal. A sötéten pörkölt keverékek esetében a keserűség is sokkal hangsúlyosabb lehet. A ristretto színe is hangsúlyos, mely a sötét mogyoróra vagy nugátra emlékeztet. Ha megfelelően van elkészítve, akkor a ristretto jelentős, akár krémes sűrűségével is kitűnik.

Szintén érdekelhet: A tökéletes eszpresszó titka

Viszonylag gyakori kérdés, hogy a ristretto erősebb kávé-e, mint az eszpresszó. Ízében és az egyes tónusok markánsságában biztosan. A ristretto tulajdonképpen egy koncentrált eszpresszó. Ami azonban a koffein mennyiséget jelenti, a ristretto a rövidebb extrakciónak köszönhetően gyengébb, tehát kevesebb koffeint tartalmaz, mint az eszpresszó.

ristretto hangúlyos mogyorószínben

A ristretto kávé elkészítésének számos módja van

A gyakorlatban többféle elkészítési móddal találkozhatunk.

A ristretto kávé elkészítésének leggyakoribb és valószínűleg legjobb módja a rövidebb kivonattal való készítés. Az őrlés és a kávéfőző karjába helyezett kávémennyiség megegyezik az eszpresszó elkészítési módjával, de az extrakció sokkal hamarabb véget ér. A ristrettot körülbelül a 15. és 20. másodperc között kell kikapcsolni, így a kávé ízében a telt édesség és savasság jelenik meg. Mivel ez a kávé rövidebb idő alatt készül, a létrejött italba így nem kerülnek bele azok a különféle anyagok, mely a mogyoró és csokoládé tónusok hordozói.

ristretto, mint a tejeskávék alapja

A második elkészítési módszer alapja a finomabb őrlés. Ebben az esetben a kávét még finomabbra őrlik, mint az eszpresszóhoz, ami lassítja vagy lerövidíti a teljes extrakciót. Tehát a szokásos 30 másodperc alatt nem folyik ki a csészébe a teljes eszpresszó mennyisége (kb. 25–30 ml), hanem csak nagyjából 20 ml.

Szintén érdekelhet: Mokka kávé: útmutató az egyszerű elkészítéséhez

Ennek a módszernek a hátránya azonban, hogy több munkával jár, ugyanis többször szükséges beállítani a darálót. Ezért néha a finomabb őrlést nagyobb mennyiségű kávéval helyettesítik a karban, miközben az eredmény és extrakció hasonló. Ennél a módszernél a kávé lassan csöpög a kar kimenetéből. Itt azonban viszonylag nagy az esély a kávé megégésére, mivel a melegvíz miatt a kávéfőző fejében a hőmérséklet felhalmozódik.

ristretto kávé sötét csészékben

A risretto kávé harmadik elkészítési módja a kávé erősebb összenyomásában rejlik a kávéfőző karjában, melynek köszönhetően a kávé korongja sokkal áthatolhatatlanabb és nagyobb ellenállású a vízzel szemben. Ennek következményeként a teljes extrakció kissé, de igazán csak egy kissé lelassul.

Szintén érdekelhet: French press: honnan származik, és hogyan kell megfelelően elkészíteni?

Jelenleg a ristretto kávé elkészítésének trendje a kísérletezés, vagyis az őrlésméret, a vízarány, a hőmérséklet és az extrakciós hossz ideális kombinációjának megtalálásában rejlik az adott kávé számára, hogy megszülethessen a kapott ital lehető legjobb íze és aromája.

Válaszd ki webáruházunkban kedvenc kávédat!

 • Great Taste 2023 - 1 csillagCoffee Review 2013 - 90 pont
  egy csomagolás Intensivo kavé

  Intensivo

  Európa 10 legjobb eszpresszó kávéjának egyike földesebb, ám édes csokoládés-mogyorós ízzel.

  dohánydohány
  csokoládécsokoládé
  diódió
 • Great Taste 2019 - 1 csillagCoffee Review 2013 - 92 pont

  Gurmano

  Kávékeverék, amely rabul ejt csokoládés-mazsolás ízével és finom virágos tónusaival.

  csokoládécsokoládé
  diódió
  mazsolamazsola
 • Brasil Santos

  A leghíresebb brazil kávét a mogyoró illata és a zamatos, friss csokoládé jellemzi.

  csokoládécsokoládé
  mogyorómogyoró
  mézméz

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés