Ristretto: az eszpresszó öccse

Két különféle elnevezés, két különféle ital, mégis annyi közös van bennük. Eszpresszó és ristretto – miben hasonlítanak és miben különböznek egymástól?

Egy ristretto-t legyen kedves…

A kávézókban viszonylag népszerű ristretto, melyet gyakran helytelenül piccolo-nak nevezve, tulajdonképpen egy „kisebb eszpresszó”. Ugyanakkora mennyiségű őrölt kávéból, ugyan abban a karban, ugyan olyan hőmérsékleten és nyomással készül, mint az eszpresszó. Egyetlen különbség a kivonat hosszában van, mely különféle módon rövidíthető.

a ristretto kávé gazdag habja

Kávézótól vagy baristától függően a ristretto kávé mennyisége 15-25 ml. A ristretto kávé tehát mennyiségét tekintve a lehető legkisebb, melyet eszpresszó kávéfőzőn el tud készíteni. Mivel kis mennyiségű, a kávézókban gyakran csak dupla ristretto van kínálatban, vagy esetleg a tejeskávék alapjául használják, mint a cappuccino, latte vagy flat white

Ristretto vs Eszpresszó

A legnagyobb és legfontosabb különbség az eszpresszó és ristretto között az ízben van. Mivel a kávé kivonásának egyes fázisaiban különféle íz és aroma vegyületek választódnak ki, a kávéitalba elsősorban a kellemes édes íz kerül, ez után következik a gyümölcsösség és savasság, majd végül a keserűség.

frissen készített ristretto

A ristretto kávé leggyakoribb elkészítési módja egyszerűen lerövidíti az extrakciós időt, tehát a ristretto íze így nagyon intenzív, kiemelkedően édes tónusokkal és markáns savassággal. A sötéten pörkölt keverékek esetében a keserűség is sokkal hangsúlyosabb lehet. A ristretto színe is hangsúlyos, mely a sötét mogyoróra vagy nugátra emlékezett. Ha megfelelően van elkészítve, akkor a ristretto jelentős, akár krémes sűrűségével is kitűnik.

Szintén érdekelheti Önt: A tökéletes eszpresszó kávé titka

Viszonylag gyakori kérdés, hogy a ristretto erősebb kávé e, mint az eszpresszó. Ízben és az egyes tónusok markánságában biztosan. A ristrettó tulajdonképpen egy koncentrált eszpresszó. Ami azonban a koffein mennyiséget jelenti, a ristretto a rövidebb extrakciónak köszönhetően gyengébb, tehát kevesebb koffeint tartalmaz, mint az eszpresszó.

ristretto hangúlyos mogyorószínben

A ristretto kávé elkészítésének számos módja van

A gyakorlatban többféle elkészítési móddal találkozhatunk.

A ristretto kávé elkészítésének leggyakoribb és valószínűleg a legjobb módja a rövidebb kivonattal való készítés. Az őrlés és a kávéfőző karjába helyezett kávémennyiség megegyezik az eszpresszó készítési módjával, de az extrakció sokkal hamarább véget ér. A risterttot körülbelül a 15. és 20. másodperc között kell kikapcsolni, így a kávé ízében a telt édesség és savasság jelenik meg. Mivel ez a kávé rövidebb idő alatt készül, a létrejött italba már nem kerülnek bele azok a különféle anyagok, mely a mogyoró és csokoládé tónusok hordozói.

ristretto, mint a tejeskávék alapja

A második elkészítési módszer alapja a finomabb őrlés. Ebben az esetben a kávét még finomabbra őrlik, mint az eszpresszóhoz, ami lassítja vagy lerövidíti az egész extrakciót. Tehát a szokásos 30 másodperc alatt nem folyik ki a csészébe a teljes eszpresszó mennyisége (kb. 25 – 30 ml), hanem csak nagyjából 20 ml.

Ennek a módszernek a hátránya azonban, hogy több munkával jár, ugyanis többször szükséges beállítani a darálót. Ezért néha a finomabb őrlést nagyobb mennyiségű kávéval helyettesítik a karban, miközben az eredmény és extrakció hasonló. Ennél a módszernél a kávé lassan csöpög a kar kimenetéből. Itt azonban viszonylag nagy az esély a kávé megégésére, mivel a melegvíz miatt a kávéfőző fejében a hőmérséklet felhalmozódik.

ristretto kávé sötét csészékben

A risretto kávé harmadik elkészítési módja a kávé erősebb összenyomásában rejlik a kávéfőző karjában, melynek köszönhetően a kávé korongja sokkal áthatolhatatlanabb és nagyobb ellenállást mutat a vízzel szemben. Ennek következményeként az egész extrakció kissé, de igazán csak egy kissé lelassul.

Jelenleg a ristretto kávé elkészítésének trendje a kísérletezés, vagyis az őrlés vastagságának, a vízaránynak, a hőmérsékletnek és az extrakciós hossznak az ideális kombinációjának megtalálása az adott kávé számára, hogy biztosítva legyen az így kapott ital lehető legjobb íze és aromája.

Válassza ki webáruházunkban kedvenc kávéját

 • Intensivo

  Európa 10 legjobb eszpresszó kávéinak egyike földesebb, de édes csokoládés-mogyorós ízzel.

  diódió
  dohánydohány
  csokoládécsokoládé
  5 099 Ft
 • Gurmano

  Egy kávékeverék, mely megnyeri csokoládés-mazsolás ízével és finom virágos tónusaival.

  csokoládécsokoládé
  diódió
  mazsolamazsola
  3 599 Ft
 • Brasil Santos

  A leghíresebb brazil kávét a mogyoró illata és a finom friss csokoládé jellemzi.

  csokoládécsokoládé
  mogyorómogyoró
  mézméz
  3 599 Ft