Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

Részletes kép a kávé elkészítéséről

Mokka kávé: útmutató az egyszerű elkészítéshez

Sokunk számára ez gyermekkori emlékeink része. Használták otthon, a hétvégi házban vagy a nagyszülőknél. De semmiképp sem való még a rossz vasba! Kotyogós.

Még mindig kedvelt mokka kávéfőző

A kávé készítése otthon sok féle módon történhet. A népszerű French press mögött a világhírű kotyogós áll, másnéven mokka kávéfőző vagy Caffettiera. Ez egy kis mechanikus kávéfőző, amelyet elsősorban a háztartásokban használnak. Manapság az ún. retró dolgok népszerűek, aminek köszönhetően a mokka kávé ismét nagy figyelmet kap, amelyet minden kétség kívül meg is érdemel, nem csupán a konyhákban, hanem sok kávézóban is.

Hol volt, hol nem volt, itt lett… Mokka kévéfőző!

A szakértők egyetértenek abban, hogy ezen ügyes kávéfőző feltalálója az olasz Alfonso Bialetti, akinek nevét viseli a világon legnagyobb eladásnak örvendő mokka kávé márka. Az igazság azonban az, hogy a kotyogós létrehozásának elképzelésével 1933-ban Luigi di Ponti állt elő, aki eladta a szabadalmi jogot Bialetti-nek.

Tudta, hogy…? A ma már világhírű Bialetti márka logója – az aranyos bajuszos úr karikatúrája, aki emelt mutatóujjal eszpresszót kér – 1958-ban alakult, állítólag Alfonso fia, Renato alakja szerint.

Miután Alfonso visszatért Franciaországból az olasz vidékre, egy kis boltot nyitott fémgyártással. Mivel az alumíniumöntési technikát Franciaországban tanulta, otthon is folytatta munkáját. Elkezdte fejleszteni a kávéfőzőt, amely forró víznyomást használt a koffein kivonására.

Alfonso Bialeti történelmi fényképe

Míg más gyártók hasonló, de nagy és költséges kávéfőzőket fejlesztettek sárgarézből, rézből vagy acélból, Bialetti egyszerűbb konstrukciót és olcsóbb alumíniumötvözetet próbált használni. Fő célja az volt, hogy még a hétköznapi emberek is teljes mértékben elkészíthessék és élvezhessék az eszpresszót otthon. Talán ennek köszönhetően sikerült népszerűsíteni ezt az otthoni kávéfőzőt világszerte.

Tudta, hogy…? Amikor 2016-ban, Alfonso Bialetti fia, Renato Bialetti meghalt, egy különleges urnában temették el, amely mokka kávéfőző alakú volt.

Bár Bialetti azon döntése, hogy alumíniumot használ, kizárólag az ötvözetekkel kapcsolatos tudásán és tapasztalatán alapult, a társadalmi-politikai környezet, amelyben találmánya született, végül azt eredményezte, hogy az alumínium nem pusztán a szegények által használt fém lett. Mivel az akkori Olaszországban a diktátor Benito Mussolini volt hatalmon, az alumínium, az egyik napról a másikra, nemzeti fém lett.

Piros kotyogós indukciós főzőlapon

Mussolini számára, aki elősegítette a gazdasági önellátást, a gazdag olasz bauxit és leucit lelőhelyek – az alumínium feldolgozásához használt ércek – nemzeti kincsek voltak. Ezért betiltott bármilyen más fém behozatalát külföldről, így akarva-akaratlanul befolyásolta az első kotyogós kávéfőzők megjelenését.

Önt is érdekelheti: French press – Hogyan jött létre, és hogyan kell megfelelően elkészíteni?

Ma azonban különböző méretű, formájú, színű és anyagú kávéfőzőkben készíthetjük a mokka kávét. Az alumíniumon kívül, (ami, ellentétben az eredetivel, teljesen ártalmatlan), szintén rendelkezésre állnak kerámiából vagy rozsdamentes acélból készült mokka kávéfőzők. Az acél alsó részének köszönhetően a kotyogós indukciós főzőlapon is használható.

Őrölt kávé mokka kávéfőzőben

Kotyogós: Kávékészítési útmutató

Ez az ügyes otthoni kávéfőző három részből áll: az alsó edény egy szeleppel, szita és egy felső tartály dugattyúval.

1. A kávé előkészítése otthon a mokka kávéfőzőn keresztül azzal kezdődik, hogy vizet öntünk az alsó edénybe, ideális esetben a nyomásszelep szintje alá. Ha fel akarjuk gyorsítani a teljes kávékészítési folyamatot, meleg vagy forró vizet önthetünk bele.

2. Ezután belehelyezzük a frissen őrölt kávét tartalmazó szitát az alsó edénybe. Bár a mokka kávé készítése nem igényel pontos őrlést, ajánlott, hogy a kávé egy fokkal durvábbra legyen őrölve, mint az eszpresszónál. A kávé annyi legyen, hogy eligazítva a szita felső szélével legyen szintben, és a kávét nem szabad lenyomni.

3. Ezután csavarjuk be az edényt a szitával a kávéfőző felső részével, és helyezzük egy közepesen erősre állított tűzhelyre. Gáztűzhely esetében meg kell győződni arról, hogy a láng nem haladja meg a kávéfőző széleit, ellenkező esetben gyors extrakció léphet fel és a kávé eléghet.

4. Egy pillanat alatt a vízgőz elkezd átnyomódni az őrölt kávén és a dugattyún keresztül, és a tartályba kezd folyni a kivont kávé. A kávét körülbelül 1,5 percig főzzük, és a kávéfőzőt közvetlenül az extrakció befejezése előtt kell levenni a főzőlapról, azaz abban a pillanatban, amikor jelentős fortyogást hallunk. Soha ne várjuk meg, míg az összes kávé a kávéfőző aljáról kifolyik. Miután a kávé elkészült, levesszük a főzőlapról és felszolgálhatjuk a friss mokka kávét.

Frissen elkészített mokka kávét felszolgálása

Hogyan ízlik valójában a mokka kávé?

Annak ellenére, hogy a mokka kávéfőző úgy lett kialakítva, hogy a benne elkészített kávé íze a lehető legjobban hasonlítson az eszpresszóhoz, ez nem egészen így lett. A kotyogósban készült kávé ugyanúgy nyomás alatt készül mint az eszpresszó, viszont ez nem elég ugyanazon íz elérésére. Ennek ellenére a megfelelő kávé kiválasztásával és tiszteletben tartva a megfelelő arányt és eljárást, kiváló ízű kávét tudunk készíteni.

 • Great Taste 2019 - 1 csillagCoffee Review 2013 - 92 pont

  Gurmano

  Kávékeverék, amely rabul ejt csokoládés-mazsolás ízével és finom virágos tónusaival.

  csokoládécsokoládé
  diódió
  mazsolamazsola
 • Great Taste 2020 - 1 csillag

  Duetto

  Kellemesen édes kávé a gyümölcsszörp és a keserű csokoládé ízével, tökéletesen sűrű cremával.

  mogyorómogyoró
  csokoládécsokoládé
  mézméz

Ahhoz, hogy gyönyörűen sűrű és kellemesen keserű kávét készítsünk, amely ideális a reggeli vagy délutáni kortyolgatásra, jók a sötétebbre pörkölt kávé keverékek. A Gurmano és Duetto keverékeink ideálisak erős és keserű kávé készítéséhez, savas ízek nélkül. A nagyon ízletes mokka kávé elkészítésére tökéletes a mi Brasil Santos brazil kávénk, amely világosabb pörkölésének köszönhetően a kapott íz lágyabb és változatosabb.

Az eszpresszóval összehasonlítva a mokka kávé kevésbé olajos és nem olyan krémes. Másrészt viszont, egy jellegzetes ízt kapunk, amely ideális a mindennapi kávézásra, és valóban elérhető mindenki számára, mivel egyszerű, gyors és olcsó.

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés