Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

Csendélet az asztalnál és French press

French Press: honnan származik, és hogyan kell megfelelően elkészíteni?

French press – az egyik leghíresebb és leginkább hozzáférhető alternatív módszer, amely a főtt kávé rajongói körében töretlen népszerűségnek örvend. Nézzük csak, hogyan is kell jól csinálni.

A French press eredetének legendája

A kávé maga gyakran kapcsolódik különböző legendákhoz és történetekhez, nincs ez másként ennél az alternatív elkészítési módszernél sem. Ahogy a neve már jelzi, a Fench press Franciaországból származik, ahol a mese szerint egy férfi nyílt tűzön készített kávét. Eredetileg hagyományos módon akarta elkészíteni, azaz az őrölt kávét leönteni forró vízzel (helytelenül török kávénak nevezve). A férfi azonban beleöntötte a forró vizet a csészébe, és csak ekkor jött rá, hogy a csészébe elfelejtett kávét tenni. Ezért azt utólag szórta a vízbe.

Fém vízforraló a tűzön

A legenda szerint egy arra megforduló olasz kereskedőtől vásárolt egy szitát, amellyel a kávét egyszerűen „leszűrte” a csésze aljára nyomásával. Meglepetésére a kávé csodálatos lett, és ettől kezdve mindig így készítette a kávét. Ahogy a legendáknál már megszoktuk, nagyon nehéz ellenőrizni hitelességüket, vagy legalább hozzátevőleges időpontot megtudni a születésükről. Ezért be kell érnünk azzal az információval, hogy a French press, mint elkészítési módszer csak 1929 és 1933 között lett szabadalmaztatva, és nem egy francia, hanem az olasz Attilio Calimani által.

French press kávé: kinek való?

Szeretnél Te is jó kávét készíteni otthon, de nincs kávéfőződ? Szeretnéd élvezni a kávét a természetben, nyaralás alatt, vagy csak szeretsz kísérletezni? Akkor a French press módszerrel való kávékészítés ideális választás lehet. A French press kávét hamar megkedvelik a lefőzött kávé rajongói is, mivel az elkészítési módszer nagyon hasonló.

Frissen készített kávé a french press módszerrel

A French press alapvetően egy egyszerű eszköz, amely egy üveg vagy fém hengeres edényből, fedélből és szitából áll, amely áthalad a közepén. Ma már meg lehet vásárolni úgy, mint a kotyogós kávéfőzőket, szinte bárhol. Webáruházunkban megtalálható a dizájnos Bialetti French press, 350 ml-es kávéfőző.

Hogyan készítsünk jó French press kávét?

Bármely kávékészítési módról is beszélünk, sosem állíthatjuk, hogy egyetlen helyes és ideális módszer létezik. Az alternatív elkészítési módszerek arra ösztönöznek, hogy kísérletezzünk, kockáztassunk és új ízeket fedezzünk fel.

Általánosságban a French press módszer esetén azonban elmondható, hogy hozzá a világosabb pörkölésű, földes ízek nélküli kávé alkalmasabb. Tökéletesek például a lágy csokoládés ízvilágú kávék, mint a Brasil Santos, vagy akár a mogyorós ízvilágú kávék, mint a Colombia Medellin. Különlegesebbek és egyre keresettebbek is azonban a gyümölcsös ízvilágú kávék, amely a kész kávénak teljesen más ízvilágot kölcsönöz. Mi például a Kenya Tekang Tegu-t ajánljuk, amelynek grépfrút-, virág- és málnaíze különlegesebbé tesz minden French press kávét.

A French press kávé ízét számos tulajdonság megváltoztatásával is befolyásolhatjuk, játszhatunk a vízhőmérséklettel (85°C-től 95 °C-ig), az őrlés finomságával – próbálkozhatunk finomabb vagy durvább őrléssel, esetleg a hosszabb vagy rövidebb extrakcióval.

A kávé felszolgálása french press-ből

Univerzális recept a French press elkészítésére:

1. Őröljük le a frissen pörkölt kávét, az őrlés finomsága a kristálycukorhoz legyen hasonló.

2. 25 g kávéhoz körülbelül 300 ml vizet használunk – a víz és a kávé arányát aszerint tudjuk változtatni, hogy erősebb vagy gyengébb kávét szeretnénk. A víz hőmérséklete körülbelül 9395 °C legyen.

3. Az őrölt kávét az előmelegített French press kancsóba tesszük és lassú, körkörös mozdulatokkal leöntjük 150 ml vízzel. Keverjük körülbelül 30 másodpercig, majd öntsük a maradék mennyiségű vizet is hozzá.

4. Helyezzük a fedelet a kancsó tetejére, és várjunk körülbelül 3 percet. Ezután nyomjuk le a szűrőt az ital szűréséhez.

5. A kávét ezután azonnal átöntjük egy csészébe vagy másik kancsóba, amelyből felszolgáljuk. A French press alján a kávé mindig érintkezik a vízzel, így nyeri ki az ízét.

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés