French press: honnan származik és hogyan kell megfelelően elkészíteni?

French press – az egyik leghíresebb és leginkább hozzáférhető alternatív módszer, amelyet a lefőzött kávé rajongói értékelnek leginkább. Nézzük meg, hogyan is kell csinálni.

A French press eredetének legendája

A kávé, mint olyan, gyakran összefügg különböző legendákkal és történetekkel, nincs ez másként ennél az alternatív elkészítési módszernél sem. Ahogy a neve már jelzi, a Fench press Franciaországból származik, ahol egy férfi nyílt tűzön készített kávét. Eredetileg hagyományos módon akarta elkészíteni, azaz az őrölt kávét leönteni forró vízzel (helytelenül török kávénak nevezve) A férfi azonban beleöntötte a forró vizet a csészébe, és csak ekkor jött rá, hogy a csészébe elfelejtett kávét tenni. Ezért utólag szórta a vízbe.

Fém vízforraló a tűzön

A legenda szerint egy arra megforduló olasz kereskedőtől vásárolt egy szitát, amellyel a kávét egyszerűen “leszűrte” a csésze aljára nyomásával. Meglepetésére a kávé csodálatos lett, és ettől kezdve mindig így készítette a kávét. Ahogy a legendáknál már megszoktuk, nagyon nehéz leellenőrizni hitelességüket, vagy legalább hozzátevőleges időpontot megtudni. Ezért be kell érnünk azzal az információval, hogy a French press, mint elkészítési módszer szabadalmaztatása csak 1929 és 1933 között történt, és nem francia, hanem az olasz Attilio Calimani által.

French press kávé: Kinek szánták?

Szeretne készíteni egy jó kávét otthon, de nincs otthon kávéfőzője? Szeretné élvezni a kávét a természetben, hétvégi házban, vagy csak szeret kísérletezni? Akkor a kávé elkészítése French press módszerrel az ideális választás. French press kávét megszeretik a lefőzött kávé rajongói is, mivel az elkészítési módszer nagyon hasonló.

Frissen készített kávé a french press módszerrel

A fench press alapvetően egy egyszerű eszköz, amely egy üveg vagy fém hengeres edényből, fedélből és szitából áll, amely áthalad a közepén. Ma már meg lehet vásárolni úgy, mint a kotyogós kávéfőzőket, szinte bárhol – a szupermarketekben, bútorüzletekben vagy háztartási kiegészítők közt. Webáruházunkban megtalálható a dizájnos Bialetti French press, 350 ml-es kávéfőző.

Hogyan készítsünk egy jó French press kávét?

Amikor bármilyen kávé készítési módszerről beszélünk, sosem állíthatjuk, hogy egy helyes és ideális módszer létezik. Az alternatív elkészítési módszerek arra ösztönöznek, hogy kísérletezzünk, kockáztassunk és új ízeket fedezzünk fel.

Ha azonban általános feltételekről akarunk beszélni, azt lehet mondani, hogy a french press módszerre a világosabb pörkölésű kávé alkalmasabb a föld ízei nélkül. Tökéletesek például a lágy csokoládés hatású kávék, mint a Brasil Santos, vagy akár a mogyorós hatású kávék, mint a Colombia Medellin. Sokkal érdekesebb és egyre keresettebb azonban, ha a kávé gyümölcsös hatású, amely a kész kávénak teljesen más ízvilágot kölcsönöz. Mi, például a Kenya Tekang Tegu -et ajánljuk, aminek grépfrút, virág és málna íze érdekesebbé tesz minden french press kávét.

A fench press kávé ízét számos tulajdonság megváltoztatásával is befolyásolhatjuk: Vízhőmérséklet 85-től 95 °C, az őrlés finomsága – finomabb vagy durvább, esetleg a hosszabb vagy rövidebb extrakció.

A kávé felszolgálása french press-ből

Univerzális recept a French press elkészítésére:

1. Őröljük le a frissen pörkölt kávét, az őrlés finomsága a kristálycukorhoz legen hasonló.

2. 25 g kávénál körülbelül 300 ml vizet használunk – a víz és a kávé arányát a szerint tudjuk változtatni, hogy erősebb vagy gyengébb kávét szeretnénk. A víz hőmérséklete körülbelül 93 – 95 °C legyen.

3. Az őrölt kávét az előmelegített french press poharába tesszük és lassú, körkörös mozgásokban öntjük le 150 ml vizzel. Keverjük össze körülbelül 30 másodpercig, majd öntsük a maradék mennyiségű vizet hozzá.

4. Helyezzük a fedelet a pohár tetejére, és várjunk körülbelül 3 percet. Ezután nyomjuk le a szűrőt az ital szűréséhez.

5. A kávét ezután azonnal átöntjük egy csészébe vagy más kancsóba, amelyből felszolgáljuk. A french press alján mindig kapcsolatban van a kávé a vízzel, így nyeri ki az ízét.