Rövid történet a kávéról, avagy hogyan hódították meg a kávészemek a világot

Az emberiség történelme során a kávé volt már ördögi ital, spirituális kábítószer és vágyfokozó is. Ezen nehézségek ellenére ma nagy népszerűségnek örvend, mégpedig a világ minden területén.

Monda a kávéról, kecskékről és az apátról

A kávé felfedezése és vándorlása tükrözi a folytonosan változó világ jellemzőit – ez egy történet a hitről, rabszolgaságról, csempészetről, de a szeretetről és közösségről is. Annak ellenére, hogy ebben az idővonalban vannak hiányosságok, a tényeknek és számtalan legendának köszönhetően könnyedén kipótolhatjuk őket.

Az egyik legrégebbi és legismertebb történet a kávéról és annak hatásáról a 9. századba vezethető vissza. A történet Haldiról, egy kecskepásztorról szól, aki miközben az etiópiai legelőkön legeltetett, megfigyelte, hogy miután a kecskék egy bizonyos bokor bogyóit megeszik, különösen fürgék és aktívak lesznek.

vándorló pásztor kecskenyájjal
A pásztorról és a kávébogyókat falatozó kecskékről szóló monda a legrégebbiek közé tartozik.

Haldi elmesélte élményét a helyi apátnak, aki megfőzette a levelekből és bogyókból az első kávékivonatot. Más verziója is létezik a történetnek – az egyikben az apát az ördög művének tartotta a kávécseresznyét, így a tűzbe vetette azt. Másik történet szerint a bogyók olyan keserűek voltak, hogy az apát undorral a parázsra szórta azokat, és így készült el az első pörkölt kávé.

Legendáktól a tényekig: honnan származnak a kávészemek?

A kávét, mint italt minimum 1000 évvel ezelőtt fedezték fel, bár senki sem tudja bizonyossággal állítani, hogy honnan származik. Általánosságba véve úgy hisszük, hogy a kávé afrikai rabszolgákkal érkezhetett Jemenbe és Arábiába.

keleti férfi asztal mögött ülve
Mielőtt elkezdték volna a kávészemek pörkölését, a kávécseresznyéből és a kávécserjék leveléből különböző kávékivonatokat és teákat készítettek.

Még régen az előtt, hogy a kávészemeket elkezdték pörkölni, őrölni és felhasználni a ma már világhírű ital elkészítéséhez, a kávécseresznyéket a levelekkel együtt különböző főzetek elkészítésére használták, melyek élénkítő hatással bírtak.

Tudta…?Az afrikai pásztorok a kávészemeket zsírral és fűszerekkel keverték, így készítették el az első energia szeleteket. Ezek elegendő tápanyagot és energiát kölcsönöztek nekik, amikor sok időt kellett otthonuktól távol tölteniük.

A 15. században a moszlim aszkéták és misztikusok ún. quishr-t készítettek (melyet „arab bor“ néven is ismerünk). Kávécseresznyékből készült teáról volt szó, melynek élénkítő hatásának köszönhetően éberek tudtak maradni az éjszakai imádságok során.

kávé szervírozása pléh edényekben
A kávéházakban mindig a legjobb minőségű kávét szervírozták.

Kelet, kereskedők és az első európai kávézó

Nagyon gyorsan terjedt a hír a kávé stimuláló hatásáról, ami utat nyitott különböző kereskedők számára. A kávézás hamarább elterjedt, mint maga a kávé termesztése. Éppen keleten, pontosabban az Arab-félszigeten, jelentek meg az első, sajátságos légkörű kávézók. Törökországban arattak legnagyobb sikert, de a legvarázslatosabbak Mekka és Medina környékén működtek.

Tudta…? Mekka kormányzója 1511-ben betiltotta a kávé fogyasztását, mert attól tartott, hogy az ellenfelek egy csésze kávé mellett fogják kritizálni kormányzási módját és oppozíciót formálnak majd ellene.

VIII. Kelemen pápának köszönhetően ma lelki békével élvezhetjük a kávé adta ízt.

Keletről később a kávézás eljutott Európába és a világ további részére is. Európában Olaszország számított úttörőnek, pontosabban Velence, ahol 1720-ban megnyílt az első európai kávézó Flórián néven, amely még ma is működik.

A kávé olyan zamatos ital… túl kellene járnunk az ördög eszén az által, hogy megkereszteljük. – VIII. Kelemen pápa

A kávé Olaszországba történő érkezését heves viták követték. Az egyház ugyanis az ördög művének tartotta a kávét és csak VIII. Kelemen, aki megkóstolta a kávét, döntött úgy, hogy igazi keresztény italnak nyilvánítja.

Hogyan kerültek a kávészemek régiónk területére?

Az egyik legrégebbi említés a kávéról, ami régiónk területével kapcsolatos, Csehországból származik. Megemlíti az első kávézó felszerelést, amely egy arab férfi tulajdona volt, akit Jiří Deodat-nak hívtak és egy vödörből, merőkanálból és pár darab csészéből állt. A kávét otthon főzte és a vödörrel, amelyben a kávé volt nádcukorral ízesítve, járta Prága utcáit. Amikor 1714-ben polgárjogot kapott, megnyitotta az első prágai kávézót.

Tudta…? A 17. században a tiszteletre méltó nőnek, a prostituáltakkal ellentétben, tilos volt kávéhóba lépni. Ezen okból kifolyólag 1674-ben létrejött az ún. Női petíció a kávé ellen, mellyel a nők szerették volna megakadályozni, hogy férjük állandóan a kávézóban üljenek.

a legrégebbi olasz kávézó Flórián
Az első olasz kávézó Flórián, amely 1645-ben nyílt meg, még ma is működik.

Az első pozsonyi kávézók megalakulásában nagy szerep játszott a Bécs és Budapest körül centralizált társasági és intellektuális élet. A kávézókban polgárok, művészek, kereskedők és az értelmiségiek találkozgattak, hogy egy finom kávé mellett megbeszéljék az aktuális és sürgető kérdéseket.

A kávé helyzete az újkori történelemben

A múlt évszázad közepe tájékán több kávézót is kénytelenek voltak bezárni, ugyanis burzsoázia maradványainak számítottak. A bársonyos forradalom után került sor a tipikus kávézói élethez való visszatéréshez és a kávé most éli virágkorát. Ez összefügg az emberek érdeklődésével a minőségi pörkölt kávé és annak ízvilágának megismerése iránt.

Colombia Supremo – minőségi szemes kávé mogyoró aromával és a tejcsokoládé tónusaival.

Bár manapság a leghíresebbek közé a brazil kávé tartozik, minél tovább annál több ember kezd el érdeklődni más kávétípusok iránt is. Bár még mindig nagy népszerűségnek örvend a karamellás kávé vagy a mogyorós kávé, több figyelmet kapnak az afrikai kávék, melyeket érezhetőbb gyümölcsíz jellemez.

Szeretne Ön is megkóstolni egy ilyen kávét?

Akkor próbálja ki az egyik gyümölcsös afrikai termékünket.