Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

friss Aeropresse kávé részlet

Aeropress: Felfedezés, mely megváltoztatta a kávévilágot

A kávé többféle módon elkészíthető, miközben néhány módszer olyan idős, mint maga az emberiség. Viszont egynek sem sikerült olyan gyorsan meghódítania az kávérajongók szívét, mint az Aeropress-nek.

Kávéfőző egy tehetséges játékfeltalálótól

Az Aeropress a kávékészítés legmodernebb módszerei közé tartozik, amelyet 2005-ben egy amerikai feltaláló szabadalmaztatott. Ennek a „játéknak” a sikere még inkább meglepő annak tudatában, hogy egy, a kávé világán kívül tevékenykedő ember hozta létre.

az Aeropress atyja, Alan Adler
Az Aeropress atyja, Alan Adler | Copyright: AeroPress Inc., 24.10.2019

Az Aeropress atyja Alan Adler, tehetséges feltaláló és mérnök, aki az 1960-as években a magánszektorban igazán szokatlan projekteken dolgozott. Részt vett például tengeralattjárók, katonai repülőgéprendszerek, vagy atomreaktorok irányításának fejlesztésében is. Egy időben a szenzorokról tartott előadásokat a Stanford Egyetemen és mint amatőr csillagász, egy új típusú paraboloid tükröt is feltalált. Híres azonban csak egy játéknak – az Aerobie nevezetű repülő körnek, vagy népies nevén frizbinek köszönhetően lett.

Adler úr határtalan kíváncsisága teljesen természetesen a legkülönfélébb, gyakran szokatlan hobbikhoz vezette őt. És mivel mindig azt kereste, hogyan lehet a dolgokat jobbá tenni, hobbijai mindig szokatlan találmányokhoz vezették őt. Ennek köszönhetően Alan Adler ma már több, mint 40 szabadalommal rendelkezik, és találmányait a mai napig használják az emberek szerte a világon.

Aeropress kávé készítése

Hogyan jött létre az Aeropress?

De hogyan jut el egy profi feltaláló egy olyan egyszerű dologhoz, mint a kávéfőző? Nos, a mérnökök is csak emberek, akiket hétköznapi problémák is foglalkoztatnak. Ebben a konkrét esetben Adler urat az aggasztotta, hogy nem tud olyan kávét készíteni otthon, amellyel teljesen elégedett lenne. Így hát elkezdett olyan felfedezésen dolgozni, amely egyesítené a kávé gravitációval történő kinyerését, mint ahogy a French press működik, ugyanakkor a nyomást is, mint a klasszikus eszpresszó kávé esetében.

Amikor a tökéletes kézi kávéfőzővel kapcsolatos elképzelései a ma már híres Aeropress formájában testet öltöttek, sokan találmányát a modern idők formatervezési divatjának tekintették. Egy következő módszer a kávéfőzésre és méghozzá egy játékgyártótól?! Az idő múlásával azonban az Aeropress az évszázad találmányának bizonyult annak az íznek köszönhetően, amelyet ez a kávéfőző pillanatok alatt elő tud varázsolni a frissen pörkölt kavéból.

az Aeropress egyes részei

Miből áll az Aeropress, és hogyan működik?

Az alternatív Aeropress kávéfőző 3 részből áll: műanyag hengerből, dugattyúból és szűrőből. A henger, melyet a kávé készítése során a műanyag szűrővel kell lezárni, a kávé kiáztatására szolgál. Egyszerűen csak bele kell szórni az őrölt kávét, le kell önteni vízzel és össze kell keverni. Ezután a szűrőre kell helyezni egy papírszűrőt, és a henger másik felét le kell zárni a dugattyúval és tömítéssel. A dugattyú fokozatos lefelé tolásával és a gravitáció, valamint a nyomás segítségével a kiázott kávét közvetlenül a csészébe szűrjük.

Az Aeropress segítségével a kávét kétfajta alapmódszer alapján lehet elkészíteni: a klasszikus és a fordított.

A klasszikus módszernél először átmossuk a papírszűrőt és belehelyezzük azt a szűrőbe, melyet ezután az Aeropress műanyag hengerébe csavarunk. A csészébe vagy kancsóba, melybe a kávét szeretnénk készíteni, az Aeropresst szűrővel lefelé belehelyezzük. A hengerbe fentről beleszórjuk az őrölt kávét, melyet forró vízzel öntünk le, és jól átkeverjük. Ezután már csak fentről belehelyezzük a dugattyút és annak fokozatos nyomásával kivonjuk a kávét a csészébe. A gravitáció miatt a kávé extrakciója a csészébe szinte azonnal megkezdődik, melyet később a dugattyú tolásával létrehozott nyomás szabályoz.

Majo az őrölt kávét vízzel önti le

Fordított módszer – ahogy a megnevezés is mutatja – abból áll, hogy az Aeropresst ráhelyezzük a nem összenyomott dugattyúra. A hengerbe őrölt kávét szórunk, leöntjük forró vízzel és megkeverjük. Ezután a szűrőt az átmosott papírszűrővel együtt rácsavarjuk, az Aeropresst óvatosan szűrővel lefelé fordítjuk, és a dugattyúra gyakorolt nyomás segítségével a kávét a csészébe szűrjük. Ennek a módszernek az előnye, hogy a kávé elkészítésére több idő áll rendelkezésünkre, ugyanis a kávé extrakciójára csak az Aeropress megfordítása után kerül sor.

Azt a tényt, hogy az Aeropresst egy játékfeltaláló készítette, nem lehet letagadni. Az Aeropress kávéfőzés ugyanis szó szerint kísérletezésre és játékra invitál. Épp a kávé fajtájának, mennyiségének, őrlési finomságának, vízhőmérsékletének és főzési hosszának különböző kombinációi teszik igazán egyedivé ezt a kávékészítési módszert. Ennek a változatosságnak köszönhetően született Világbajnokság és szlovák bajnokság is az Aeropressel történő kávékészítésből.

Aeropress szűrő a kávé extrakciója közben

Otthoni kávékészítés Aeropress segítségével

Szeretnél otthon kávét készíteni Aeropress segítségével? Akkor próbáld ki a Ethiopia Dimtu Terot a mi receptünk alapján:

Kávé mennyisége: 20g
Az őrlés finomsága: durva – nagyjából, mint a kristálycukor
Víz hőmérséklete: 80 °C
Módszer: fordított

  1. Az Aeropressbe szórj 20 gramm frissen őrölt kávét.
  2. 5 másodperc alatt önts az Aeropressbe 50 gramm vizet.
  3. A leforrázott kávét alaposan keverd át 30 másodpercig.
  4. A következő egy percben önts hozzá további 200 gramm vizet.
  5. Helyezd rá a szűrőt az átmosott papírszűrővel, az Aeropresst óvatosan fordítsd meg, és a kávét 30 másodperc alatt szűrd a csészébe.

Próbáld ki afrikai kávéinkat Aeropressben elkészítve.

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés