Aeropress: Felfedezés, mely megváltoztatta a kávévilágot

A kávé többféle módon elkészíthető, miközben néhány módszer olyan idős, mint maga az emberiség. Viszont egynek sem sikerült olyan gyorsan meghódítania az kávék kedvelők szívét, mint az Aeropress-nek.

Kávéfőző egy tehetséges játékfeltalálótól

Az Aeropress a kávékészítés legmodernebb módszerei közé tartozik, amelyet 2005-ben egy amerikai feltaláló szabadalmaztatott. Ennek a „játéknak” a sikere annál inkább meglepő, hogy egy, a kávé világán kívül tevékenykedő ember hozta létre.

az Aeropress atyja, Alan Adler
Az Aeropress atyja, Alan Adler | Copyright: AeroPress Inc., 24.10.2019

Az Aeropress atyja Alan Adler, tehetséges feltaláló és mérnök, aki az 1960-as években a magánszektorban igazán szokatlan dolgokon dolgozott. Részt vett például a tengeralattjárók, katonai repülőgéprendszerek, vagy atomreaktorok irányításának fejlesztésében. Egy időben a szenzorokról tartott előadásokat a Stanford Egyetemen és mint amatőr csillagász, egy új típusú paraboloid tükröt is feltalált. Híres azonban csak egy játéknak köszönhetően lett – az Aerobie nevezetű repülő körnek, melyet népies nevén Frisbee-nek neveznek.

Adler úr határtalan kíváncsisága teljesen természetesen a legkülönfélébb, gyakran szokatlan hobbikhoz vezette őt. És mivel mindig azt kereste, hogyan lehet a dolgokat jobbá tenni, hobbijai mindig szokatlan találmányokhoz vezették őt. Ennek köszönhetően Alan Adler ma már több, mint 40 szabadalommal rendelkezik és találmányait a mai napig használják az emberek szerte a világon.

Aeropress kávé készítése

Miért jött létre az Aeropress?

De hogyan jut el egy profi feltaláló egy olyan egyszerű dologhoz, mint a kávéfőző? Nos, a mérnökök i csak emberek, akiket a gyakori problémák is foglalkoztatnak. Ebben a konkrét esetben Adler urat az aggasztotta, hogy nem tud olyan kávét készíteni otthon, amellyel teljesen elégedett lenne. Így hát elkezdett olyan felfedezésen dolgozni, amely egyesítené a kávé gravitációval történő kinyerését, mint ahogy a French press működik, és ugyanakkor a nyomást is, mint a klasszikus eszpresszó kávé esetében.

Amikor a tökéletes kézi kávéfőzővel kapcsolatos elképzelései a ma már híres Aeropress formájában testet öltöttek, sokan találmányát a modern idők formatervezési divatjának tekintették. Egy következő módszer a kávéfőzésre és méghozzá egy játékgyártótól?! Az idő múlásával azonban az Aeropress az évszázad találmányának bizonyult annak az íznek köszönhetően, amelyet ez a kávéfőző pillanatok alatt elő tud varázsolni a frissen pörkölt kavéból.

az Aeropress egyes részei

Miből áll az Aeropress és hogyan működik?

Az alternatín Aeropress kávéfőző 3 részből áll: műanyag hengerből, dugattyúból és szűrőből. A henger, melyet a kávé készítése során a műanyag szűrővel kell lezárni, a kávé kiáztatására szolgál. Egyszerűen csak bele kell szórni az őrölt kávét, le kell önteni vízzel és össze kell keverni. Ez után a szűrőre kell helyezni egy papírszűrőt és a henger másik felét le kell zárni a dugattyúval és tömítéssel. A dugattyú fokozatos lefelé tolásával és a gravitáció, valamint a nyomás segítségével a kiázott kávét közvetlenül a csészébe szűrjük.

Az Aeropress segítségével a kávét kétfajta alap módszer alapján lehet elkészíteni: a klasszikus és a fordított.

A klasszikus módszernél először átmossuk a papírszűrőt és belehelyezzük az a szűrőbe, melyet ezután az Aeropress műanyag hengerébe csavarunk. A csészébe vagy kancsóba, melybe a kávét szeretnénk készíteni, az Aeropress-t szűrővel lefelé belehelyezzük. A hengerbe fentről beleszórjuk az őrölt kávét, melyet forró vízzel öntünk le és jól átkeverjük. Ez után már csak fentről belehelyezzük a dugattyút és annak fokozatos nyomásával kivonjuk a kávét a csészébe. A gravitáció miatt a kávé extrakciója a csészébe szinte azonnal megkezdődik, később a dugattyú tolásával létrehozott nyomás szabályozza.

Majo az őrölt kávét vízzel önti le

Fordított módszer – ahogy a megnevezés is mutatja – abból áll, hogy az Aeropress-t ráhelyezzük a nem összenyomott dugattyúra. A hengerbe őrölt kávét szórunk, leöntjük forró vízzel és megkeverjük. Ez után a szűrőt az átmosott papír szűrővel együtt rácsavarjuk, az Aeropress-t óvatosan szűrővel lefelé fordítjuk és a dugattyúra gyakorolt nyomás segítségével a kávét a csészébe szűrjük. Ennek a módszernek az előnye, hogy a kávé elkészítésére több idő áll rendelkezésünkre, ugyanis a kávé extrakciójára csak az Aeropress megfordítása után kerül sor.

Azt a tényt, hogy az Aeropress-t egy játékfeltaláló készítette, nem lehet letagadni. Az Aeropress kávéfőzés ugyanis szó szerint kísérletezésre és játékra invitál. Épp a kávé fajtájának, mennyiségének, őrlési finomságának, víz hőmérsékletének és főzési hosszának különböző kombinációi teszik igazán egyedivé ezt a kávé elkészítési módszert. Ennek a változékonyságnak köszönhetően hozták létre a Világbajnokságot és a szlovák bajnokságot is az Aeropressen keresztül történő kávé elkészítésében.

Aeropress szűrő a kávé extrakciója közben

Otthoni kávé készítés Aeropress segítségével

Szeretne otthon kávét készíteni Aeropress segítségével? Akkor próbálja ki a Ethiopia Dimtu Tero-t a mi receptünk alapján:

Kávé mennyisége: 20g
Az őrlés finomsága: durva – nagyjából, mint a kristálycukor
Víz hőmérséklete: 80 °C
Módszer: fordított

1. Az Aeropress-be szórjon 20 gramm frissen őrölt kávét.
2. 5 másodperc alatt öntsön az Aeropress-be 50 gramm vizet.
3. A leforrázott kávét alaposan keverje át 30 másodpercig.
4. A következő egy percben öntsön hozzá még 200 gramm vizet.
5. Helyezze rá a szűrőt az átmosott papírszűrővel, az Aeropress-t óvatosan fordítsa meg és a kávét 30 másodperc alatt szűrje a csészébe.

Próbálja ki afrikai kávéinkat Aeropress-ben.

 • Ethiopia Dimtu Tero

  Édes single origin kávé, melyet az áfonya, az erdei szamóca és a virágok gyümölcsös tónusai jellemeznek.

  áfonyaáfonya
  epereper
  virágokvirágok
  4 399 Ft
 • Kenya Tekangu Tegu

  Világos pörkölésű prémium kávé, amely megnyeri Önt a grépfrút, virágok és málna frissítő tónusaival.

  grapefruitgrapefruit
  virágokvirágok
  málnamálna
  4 399 Ft