Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

Kávéfőző karból folyó eszpresszó kávécsepp

A tökéletes eszpresszó kávé titka (1. rész)

Egy kis csésze, jellegzetes aroma és egyedi íz. Ez az eszpresszó! Egy finom kávé ital, amely felemeli a testet és az elmét, és amit szeretnek az emberek a világ minden táján.

Hogyan kell készíteni az igazán finom eszpresszót?

Bár léteznek modernebb elkészítési formái az eszpresszónak, a Specialty Coffee Association szerint a jó eszpresszó alapja 7- 9 gramm finomra őrölt kávé, 25 – 30 ml forró víz, 7-9 bar nyomás és a felmelegített eszpresszó csésze. Az eszpresszót körülbelül 20 és 30 másodperc alatt kell kivonni, nem tovább. 30 másodperc elteltével már nem tartalmaz olajokat és más anyagok az őrölt kávé.

Az eszpresszó kávé elkészítése mellett az alapanyagok minőségét is szükséges figyelembe venni. Még a világ legjobb baristája sem tud finom eszpresszót készíteni a rosszul pörkölt vagy szellőztetett kávéból, vagy túl kemény, klórral teli vizet használva. Tehát melyek azok a tényezők, amelyek hatással vannak a valóban ízletes eszpresszó elkészítésének folyamatára?

Kávé minősége és megfelelő őrlési finomság

Az igazán finom eszpresszó egyik fő pillére a kávé minősége, a pörkölés és az őrlés frissessége. Függetlenül attól, hogy világosabb vagy sötétebb pörkölést részesít előnyben, fontos, hogy mindig frissen pörkölt kávét vásároljon. Ezért javasoljuk, hogy kávét egyenesen a kávépörkölőktől vásároljon, akik feltüntetik a pörkölés pontos dátumát.

Őrölt kávé egy karos kávéfőzőben

A kávé megfelelő tárolása mellett az is fontos, hogy mindig az eszpresszó elkészítése előtt közvetlen legyen leőrölve a kávé. Az őrlés során a kávészemekből illóolajok és gázok kerülnek kibocsátásra, amelyek egyedülálló aromát és ízt adnak az eszpresszónak. Az előreőrölt kávéból ezek az olajok és gázok gyorsan elillannak, és a kávé szellőzik.

TIPP! A kávé megfelelő tárolással hosszabb ideig megőrzi frissességét a Coffeevac speciális vákuumedényben.

Minden kávékészítésnek megvan a maga követelménye az őrlési finomságot illetően. Az eszpresszó kávé nagyon finom őrlést igényel. Ha a kávé megfelelő finomságra van őrölve, 30 másodpercen belül 25 és 30 milliliter kávénak kellene folyni a csészébe. A megfelelően elkészített eszpresszó nem csak finom aromát, hanem az adott íztónust is megtartja.

Csapból kifolyó víz

A víz minősége és ideális hőmérséklete

Mivel az eszpresszót jelentős részben víz képezi, minősége rendkívül fontos a kávé végleges ízénél. A normál ivóvíz a csapból általában elég kemény és Szlovákia egyes területein még érezni is lehet benne a klórt. Ezért olyan víz az ideális, amelynek nincs különleges íze vagy illata.

Önt is érdekelheti: Készítsen finom French press-t!

Bár az eszpresszó kávét magasabb hőmérsékletű vízzel készítik, előfordulhat, hogy ez nem elég. A víz néhány nemkívánatos íztulajdonsága nem távolítható el még átforralással sem. Ezért javasoljuk, hogy használjon vízszűrő kancsót vagy áramlási szűrőt, amely hatékonyan eltávolítja a vízkövet, klórt és az esetleg nem kívánt anyagokat.

Frissen elkészített eszpresszó üvegpohárban

Nem kevésbé fontos a víz hőmérséklete is. Míg az eszpresszó készítésénél a baristák szívesen kísérleteznek, általában ajánlott, hogy a víz hőmérséklete valahol 92 és 95 ° C között legyen. A kávé és a víz ajánlott aránya 1:2 (8 g a 16 g-hoz) vagy 1:3 (8 g a 24 g-hoz).

Minőségi kávéfőző és daráló

Ha azt akarjuk, hogy az eszpresszó kávé elkészítése valóban ellenőrzés alatt legyen, egy kicsit bele kell fektetni. A piacon elérhetők már félprofi karos házi kávéfőzők is, amelyeknek az ára mintegy 500-600 €. Fontos, hogy a kiválasztott kávéfőző lehetővé tegye a víz hőmérsékletének, a nyomásnak és ideális esetben a kinyerés idejének ellenőrzését is.

TIPP! Otthon vagy útközben a Hario Smart G kézi daráló segítségével frissen őrölt kávét készíthet.

A kávéfőzőn kívül a kávédarálót is ki kell választani, amely a kávét a kívánt finomságúra őröli meg. Ebben az esetben is a piac számos megoldást kínál, különböző árfekvésben. Az ideális megoldás egy elektromos kávédaráló őrlőkövekkel, amely garantálja az egyenletes őrlést a nem kívánt túlmelegedés nélkül.

Készítsen egy eszpresszót, amely ízleni fog

Ha úgy érzi, hogy az eszpresszó kávé elkészítése túl bonyolult, ne csüggedjen. Egy igazán ízletes eszpresszót nem lehet egy gombnyomásással elkészíteni, csakis pontos előkészítéssel. Azonban ez is idővel automatikussá válik, és lehetőséget nyújt a kísérletezésre. Az eszpresszóban ugyanis varázslat van elrejtve. A kézi elkészítés és különösen a több tényező tudatos kombinációja új és váratlan ízfelfedezéseket hoz. És pontosan ebben van az eszpresszó kávé rejtett szépsége!

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés