Mindenki megtapasztalta már a koffein hatását a saját bőrén. Viszont belegondolt már abba, honnan is származik a koffein és milyen folyamatokat indít el testünkben, valamint, hogy akár túl is adagolhatja magát vele?
Mi is a koffein?
Nem fogunk köntörfalazni és nem is árasztjuk el önöket összetett kémiai vegyületek nevével – a koffein egy szóval méreg. A kávécserjén kívül még mintegy 60 növényben található meg, melyek túlnyomó részben saját védelmükre használják. Szerencsénkre, a koffein kis mennyiségben nem veszélyes az emberi szervezetre, épp ellenkezőleg: ha nem viszi túlzásba, kihasználhatja testünkre és elménkre gyakorolt pozitív hatásait.
Hogyan hat a koffein a szervezetünkre?
Amint bedob egy csésze kávét, több folyamat is elindul szervezetében. Májunkban történő feldolgozása közben három anyag képződik, melyeknek különböző hatása van. A paraxantin gyorsítja a zsírok lebomlását, táplálja az izmokat és segít jobb sportteljesítmények elérésében. A teobromin emeli a vér oxigénszintjét és a teofillin pedig javítja az agyműködést, segíti az összpontosítást és szintén felelős a magasabb pulzusért.

A koffein ezek mellet magára köt egy adenozin nevű anyagot, melyet agyunk bocsájt ki és ennek segítségével kelti fáradtságérzetünket. A koffein ideiglenesen blokkolja az adenozin hatását és ennek köszönhetően 2-3 óráig nem érez fáradtságot. Emellett a koffein meghosszabbítja az adrenalin hatását és emeli a dopaminkoncetrációt, mely az elégedettség- és boldogságérzetért felelős.
Egy szó, mint száz – egy csésze kávé után kevésbé érzi a fáradtságot, elégedettebb, jobban összpontosít és jobb teljesítményre képes. Persze csak akkor, ha nem viszi túlzásba.
Ha túlzásba visszük a koffeinnel
Ahogy azt mondani szokták: jóból is megárt a sok, és ez nincs másképp a koffeinnel sem. “A táblázatok szerint” egy felnőtt ember koffeinbevitele nem lépheti túl a napi 350 – 400 mg-ot, ami körülbelül 5 csésze kávé.
Viszont az egyéni koffeintolerancia mindenkinél más, így míg egyesek megihatnak gond nélkül napi tíz kávét is, másoknak egytől majd’ kiugrik a szívük. Ha túlzásba viszi a koffeinnel, megjelenhetnek valamelyek ezek közül a mellékhatások közül is: túlzott idegesség, fejfájások, emésztési problémák, szemfájás, szárazságérzet a szájban, valamint nyakszirti zsibbadás.
Ebben az esetben létezik egy gyors segítség, melyet biztos megtalál otthon: a banán. Hála magas káliumtartalmának egy pohár vízzel társítva segít gyorsabban eltávolítani a koffeint a szervezetből.

Hol mindenhol található koffein?
Aki szeretné követni vagy csökkenteni koffeinbevitelét, például terhesség vagy szoktatás alatt, tudatában kell, hogy legyen, hogy koffeint nem csak a kávé tartalmaz, hanem sok más élelmiszer, ital és gyógyszer is: például a tea, a kakaó, energiaitalok, a csokoládé, de akár fájdalomcsillapítók is.
Sőt, még a kávéval sem teljesen egyszerű a dolog. Egy kávé koffeintartalmát befolyásolja a felhasznált kávé fajtája is, valamint az elkészítési mód is. Például a Robusta akár kétszer több koffeint is tartalmazhat, mint az Arabica. Tehát, ha este is szeretne kávézgatni, vagy naponta több kávét szeretne inni, válassza a 100% Arabicát és készítse el, mint rövid risztrettót, vagy eszpresszót, de biztosan nem, mint a jó fél órát lúgozott leforrázott kávét.
Választhat még a koffeinmentes és alacsonykoffeinszintű kávék egyre bővülő kínálatából is, melyek hozzák a klasszikus kávék adta ízélményt, viszont a koffein hatása nélkül.