Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

Férfi kávéval a kezében.

Hogyan működik a koffein, és mit tegyünk, ha túlzásba vittük?

Mindenki tapasztalta már a koffein hatását a saját szervezetén. De vajon belegondoltál már abba, honnan is származik a koffein, és milyen folyamatokat indít el testünkben, valamint, hogy akár túl is adagolható?

Mi is az a koffein?

Nem fogunk köntörfalazni, és nem is célunk elárasztani Téged kémiai vegyületek nevével – a koffein egyetlen szóval: méreg. A kávécserjén kívül még mintegy 60 növényben található meg, melyek túlnyomó részben saját védelmükre használják. Szerencsénkre, a koffein kis mennyiségben nem veszélyes az emberi szervezetre, épp ellenkezőleg: ha nem viszed túlzásba, kihasználhatod testünkre és elménkre gyakorolt pozitív hatásait.

Hogyan hat a koffein a szervezetünkre?

Amint bedobunk egy csésze kávét, több folyamat is elindul szervezetünkben. Májunkban történő feldolgozása közben három anyag termelődik, melyek különböző hatásúak. A paraxantin gyorsítja a zsírok lebomlását, táplálja az izmokat és segít a jobb sportteljesítmény elérésében. A teobromin emeli a vér oxigénszintjét, a teofillin pedig javítja az agyműködést, segíti az összpontosítást és felelős a magasabb pulzusért is.

pörkölt kávé csomagolásban

A koffein mindezek mellett magához köt egy adenozin nevű anyagot, melyet agyunk bocsájt ki, és a fáradtságérzetért felelős. A koffein ideiglenesen blokkolja az adenozin hatását, s ennek köszönhetően 2-3 óráig nem érzünk fáradtságot. Emellett a koffein meghosszabbítja az adrenalin hatását és emeli a dopaminkoncetrációt is, mely az elégedettség- és boldogságérzetért felelős.

Egy szó, mint száz: egy csésze kávé után kevésbé érezzük a fáradtságot, elégedettebbek vagyunk, jobban összpontosítunk és jobb teljesítményre vagyunk képesek. Persze csak akkor, ha mértéket tartunk.

Ha túlzásba visszük a koffeinfogyasztást

Ahogy mondani szokták: jóból is megárt a sok, s ez nincs másként a koffeinnel sem. A hivatalos ajánlások szerint egy felnőtt ember koffeinbevitele nem lépheti túl a napi 350–400 mg-ot, ami körülbelül 5 csésze kávé.

Azonban az egyéni koffeintolerancia mindenkinél más, így míg egyesek megihatnak gond nélkül napi tíz kávét is, másoknak egytől is majd’ kiugrik a szívük. Ha túlzásba visszük a koffeinfogyasztást, az mellékhatásokhoz vezethet, pl.: túlzott idegesség, fejfájás, emésztési problémák, szemfájás, szárazságérzet a szájban, valamint nyakszirti zsibbadás.

Ebben az esetben létezik egy gyors segítség, mely jó eséllyel a Te otthonodban is megtalálható: a banán. Hála magas káliumtartalmának, egy pohár vízzel társítva segít gyorsabban eltávolítani a koffeint a szervezetből.

Férfi kávéval a kezében.

Hol is találhatunk koffeint?

Aki szeretné kontrollálni vagy csökkenteni koffeinbevitelét, például terhesség vagy szoptatás alatt, tudatában kell, hogy legyen, hogy koffeint nem csak a kávé tartalmaz, hanem sok más élelmiszer, ital és gyógyszer is: például a tea, a kakaó, energiaitalok, a csokoládé, de akár fájdalomcsillapítók is.

Sőt, még magával a kávéval sem teljesen egyszerű a dolog. Egy kávé koffeintartalmát befolyásolja a felhasznált kávé fajtája és az elkészítési mód is. Például a robusta akár kétszer több koffeint is tartalmazhat, mint az arabica. Tehát, ha este is szeretsz kávézni, vagy naponta több kávét szeretnél fogyasztani, válaszd a 100% arabicát és rövid risztrettóként vagy eszpresszóként készítsd el, semmiképp sem fél órán át lúgozott leforrázott kávéként.

Válogass kedvedre a koffeinmentes és az alacsony koffeintartalmú kávéink egyre bővülő választékából, melyek csodásan hozzák a klasszikus kávék adta ízélményt, mindezt a koffein hatása nélkül.

 • Great Taste 2022 - 1 csillagSwiss Water Process
  egy csomagolás Sista kavé

  Siesta

  A csökkentett koffeintartalmú kávé, amely meglep testes mandula ízével.

  mandulamandula
  mandarinmandarin
  melaszmelasz
 • TOP 2 - 2023Great Taste 2023 - 1 csillag
  egy csomagolás Zero kavé

  Zero

  Ez az igazoltan koffeinmentes kávé biztonságos terhes és szoptató nők, valamint szívproblémákkal küzdők számára is.

  csokoládécsokoládé
  mogyorómogyoró
  gyümölcsgyümölcs
 • Great Taste 2019 - 1 csillagCoffee Review 2013 - 92 pont

  Gurmano

  Kávékeverék, amely rabul ejt csokoládés-mazsolás ízével és finom virágos tónusaival.

  csokoládécsokoládé
  diódió
  mazsolamazsola

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés