3 tipp forrázott kávéhoz

A forrázott kávé a kávé elkészítésének még ma is egy nagyon közkedvelt módja. Hadd adjuk 3 tippet, hogyan készítheti el finomabbra és egészségesebbre.

Ne használjon forrásban lévő vizet

A 100 fokra hevített víz komoly kárt tud tenni a kávéban – nemcsak azzal, hogy megfosztja sok egészségre hasznos anyagtól, de negatívan hat az ízére is. A forrásban lévő vízzel leforrázott kávé keserűbb, sőt, fanyar. Ezért a kávé elkészítéséhez legjobban megfelelő a 90-95°C víz. Ha nincs hőmérővel ellátott vízforraló kannája, nem baj. Elég, ha forrás után vár kb. 1 percet, hogy a hőmérséklet egy picit leessen.

Ami a vizet illeti, van még egy ajánlásunk – használjon szűrt vizet bármilyen kávé elkészítéséhez. Sokban javítja a kávé ízét és meghosszabbítja vízforraló kannája vagy kávéfőzője élettartamát is.

Használjon friss kávét

Mint minden más kávéfőzési technikánál itt is igaz, hogy csak a frissen pörkölt kávé képes igazi ízélményt nyújtani. Szintén ajánljuk a kávét a felhasználás előtt frissen ledarálni – ennek nagyon pozitív hatása van a kávé ízére és aromájára is. Eljátszhat az őrlés finomságával is: ha picit durvábbra darálja, a kávé egy kicsit gyengédebb és édesebb lesz.

Ne lúgozza túl hosszú ideig

A kávét legfeljebb 3-4 percig lúgozzuk. Ezután a kávéból kilúgozódnak a nem kívánatos anyagok is, valamint a kávénak erősen magasabb koffeintartalma lesz. Tehát, ha egy kicsit egészségesebben szeretné meginni a kávéját, tegye ezt a leforrázást követő 3 percben, vagy ezután az idő után öntse át egy másik csészébe – például papírszűrőn keresztül.

Még egy tipp a végére – próbáljon ki világosabbra pörkölt kávékat is. Kávéink közül ilyenek például a Brasil Santos vagy a Colombia La Secreta, melyek a hagyományosan sötétre pörkölt kávékkal ellentétben könnyebb, gyengédebb és összetettebb ízzel varázsolják el.