A forrázott – vagy más néven filteres – kávékészítés még ma is igen népszerű. Hadd adjuk most 3 tippet, hogyan készítheted el finomabban és egészségesebben.
Ne használj forrásban lévő vizet
A 100 fokra hevített víz komoly kárt tud tenni a kávéban – nemcsak azzal, hogy megfosztja számos egészségre hasznos anyagtól, de negatívan hat az ízére is. A forrásban lévő vízzel leforrázott kávé keserűbb, sőt, fanyar. Ezért a kávé elkészítéséhez legjobban a 90-95°C-os víz felel meg. Ha nincs hőmérővel ellátott vízforraló kannád, nem baj. Elég, ha forrás után vársz kb. 1 percet, hogy a víz hőmérséklete egy picit leessen.
Ami a vizet illeti, van még egy ajánlásunk – használj szűrt vizet bármilyen kávé elkészítéséhez. Nem csak azért, mert nagyban javítja a kávé ízét, de meghosszabbítja vízforraló kannád vagy kávéfőződ élettartamát is.
Használj friss kávét
Mint minden más kávéfőzési technika esetében, itt is igaz, hogy csak a frissen pörkölt kávé képes valódi ízélményt nyújtani. Ajánljuk, hogy a kávét felhasználás előtt frissen daráld – ennek nagyon pozitív hatása van a kávé ízére és aromájára is. Játszhatsz az őrlés finomságával is: ha picit durvábbra hagyod, a lefőtt kávéd kicsit lágyabb és édeskésebb lesz.
Ne lúgozd túl hosszú ideig
A kávét legfeljebb 3-4 percig szabad lúgozni. Ezt követően a kávéból kiválnak a nem kívánatos anyagok is, valamint magasabb lesz a koffeintartalma is. Tehát, ha szeretnéd egy kicsit egészségesebben fogyasztani a kávéd, figyelj a 3 perces időkeretre, vagy ennek letelte után öntsd át a kávét egy másik csészébe – például papírszűrőn keresztül.
Még egy tipp a végére – próbálj ki világosabbra pörkölt kávékat is. Kávéink közül ilyenek például a Brasil Santos vagy a Colombia La Secreta, melyek a hagyományosan sötétre pörkölt kávékkal ellentétben könnyebb, gyengédebb és komplexebb ízvilággal varázsolnak majd el.
Colombia La Secreta
Elvarázsol a krémes, kakaós ízével, amit a mirabella és a szőlő édes tónusai egészítenek ki.
Brasil Santos
A leghíresebb brazil kávét a mogyoró illata és a zamatos, friss csokoládé jellemzi.
Intensivo
Európa 10 legjobb eszpresszó kávéjának egyike földesebb, ám édes csokoládés-mogyorós ízzel.