Cappuccino: legkedveltebb kávé tejjel

Mennyi kávéitalt lehet létrehozni eszpersszóból és habosított tejből? Többet, mint amit el tud képzelni! A legismertebb és egyelőre a legkedveltebb azonban kétségtelenül a cappuccino.

Olasz ital osztrák gyökerekkel

Annak ellenére, hogy a cappuccino Olaszországban jött létre 1900 körül, az osztrák elődei valamivel öregebbek. Az első írásos feljegyzés a kapuziner italról 1805-ből származik. Az osztrák kávézókban már azokban az időkben is készítették ezt a finom kávéitalt tejszínnel és cukorral. Megnevezését a helyi kapucinusok ruházatának színéről kapta. Olasz környezetben a cappuccino, mely szó szerint kapucnit jelent, fokozatosan alkalmazkodott a cappuccino jelenlegi formájához.

latte art készítése

Annak ellenére, hogy Olaszországban a cappuccino-ról már a második világháború előtt szó esett, a modern cappuccino, ahogy ma ismerjük, csak az után keletkezett. Születése az 1950 körüli időkre tehető, amikor megkezdődött az ún. crema ideje. A technika fejlődésének köszönhetően az új kávéfőzők képesek voltak nagy nyomást kifejteni, melynek segítségével a baristák készíthették az eszpresszót gazdag krémes habbal, de könnyen habosíthatták a tejet vagy a tejszínt is.

Danka – HR és projekt menedzser

Danka kedvenc kávéja: „Szerintem a cappuccino-ra a Guatemala a tökéletes kávé. A tej kellemesebbé teszi gyümölcsösségét, csokoládés tónusait pedig ellenkezőleg, kiemeli.“

Miben különbözik a cappuccino a kávétól tejjel?

Valakinek úgy tűnhet, hogy a cappuccino csak egy egyszerű kávé tejjel. Ez így azonban nem teljesen igaz. A hagyományos cappuccino lényege három egyenletes réteg felépítésén alapszik: eszpresszó, habosított tej és felvert hab.

TIPP! A piac már számos lehetőséget kínál a tehéntej helyettesítésére, amelyek nemcsak a vegánok, hanem a különböző intoleranciában szenvedők számára is alkalmasak. Sok ilyen ún. növényi eredetű tej gyönyörűen habosítható és felhasználható a professzionális latte art-hoz.

Minden cappuccino alapja elsősorban egy jól elkészített eszpresszó. Az emberek az esetek többségében a sötétebb pörkölést és keserűbb tónusokat részesítik előnyben, a cappuccino-ban azonban gyönyörűen érvényesülnek a kevésbé savas, világosabb pörkölésű kávék is. Kávéválasztékunkból a cappuccino-hoz tökéletesen illik a Cuba Serrano Superior, Colombia Medellin, vagy a gyümölcsosebb Ethiopia Dimtu Tero. A kávékeverékek szerelmeseinek pedig a Piano és Harmonelle keverékeinket ajánljuk.

kávé tejjel és latte art-tal

Az Olasz Nemzeti Intézet szerint 25-30 ml eszpresszóhoz kb. 125 ml habosított tejet kell hozzáadni. Hűtött tejnek kell lennie minimum 3,5% zsírtartalommal, ugyanis éppen a zsír biztosítja a megfelelő habosítást. A cappuccino-t előmelegített cappuccino csészében, vékony mikrohab réteggel kéne felszolgálni.

A cappuccino elkészítési módja: Klasszikus vagy modern megközelítés

A kávé világában is van fejlődés, továbblépés és modernizáció. Nincs ez másképp a cappuccino esetében sem, mely szintén végig járta fejlődése útját.

Baru

Baška ajánlata: „A cappuccino-hoz nekem leginkább a Cuba Serrano Superior kávénk ízlik. A szójatej gyönyörűen lágyítja jellegzetes keserűségét, ugyanakkor megőrzi teljes ízét.“

A cappuccino elkészítésének klasszikus megközelítése, amellyel még mindig találkozhat Olaszországban, vagy a legtöbb szlovák kávézóban, azon a meggyőződésen alapul, hogy ennek az italnak az egyedisége egyértelmű felépítésében rejlik. A cappuccino három egyenletes összetevője az eszpresszó, a tej és a hab, amelyeket a klasszikusok szerint el kell választani egymástól, ezáltal meghatározva nemcsak az ital megjelenését, hanem az ízét is.

TIPP! Nem javasoljuk a lágy mikrohab tetejét fahéjjal vagy kakaóval megszórni – ez jelentősen megzavarhatja a minőségi kávé ízét és a jól elkészített tejhab szerkezetét.

A modern megközelítés azonban azt állítja, hogy a vastag, nehéz tejhab ideje már lejárt, a cappuccino felszínét lágy, levegős mikrohabnak kéne alkotnia. A fehér, formátlan „párna” helyett a baristának képesnek kell lennie arra, hogy a habosított tejből tökéletes latte art-ot hozzon létre. A cappuccino ízvilága is más kell, hogy legyen – minden kortynak harmonikusnak és ízletesnek kell lennie, tehát az egyes rétegek közti különbséget nem lenne szabad érezni.

Szintén érdekelheti Önt: Ristretto: az eszpresszó kávé öccse

Akár a régi vagy az új iskola híve, a cappuccino elkészítése még ma is a barista képességeinek vizsgája. Végül is, a cappuccino nem egy egyszerű kávé tejjel…

Válassza ki kedvencét a cappuccino-hoz