Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

kávé kerámiabögrében

Koffeinmentes kávé: mikor született és hogyan készül ma?

A koffein napjaink legközkedveltebb stimulánsa. A kávé az aromájának, ízének és éppen az említett koffeinnek köszönhetően is ennyire közkedvelt, viszont nem mindenki bírja a koffeint.

Koffein: méreg vagy gyógyszer?

Míg a koffeint régebben kerülendő méregnek tartották, ma már tudjuk, hogy egy alkaloid, ami kedvezően stimulálja a központi idegrendszert. A koffeintartalmú kávé a világ legközkedveltebb stimulánsa és egyben az egyik legeladottabb áruk egyike. Ennek ellenére vannak köztünk kávérajongók közt olyanok is, akiknek különböző okokból vigyázniuk kell az elfogyasztott mennyiségre.

a koffein képlete

Mikor, hogyan és miért is jött létre a koffeinmentes kávé?

Valószínűleg Johann Wolfgang von Goethe, a híres német költő a felelős az egészért. Mikor 1819-ben látta, ahogy Friedlieb Ferdinand Runge vegyész bemutatta a mérgező nadragulya kivonat pupillatágító hatását egy macskán, megbízta egy különleges feladattal. Átadott neki egy kis dobozkát, melyben Görögországból származó kávészemek voltak és megkérte, jöjjön rá, miért tudják ezek az apró magok egész éjjel ébren tartani.

Johanna Wolfganga Goetheho szobra

Pár évvel később, egész pontosan 1820-ban, Runge-nak sikerült először izolálnia és beazonosítania a koffeint, viszont magának a koffeinnek a kivonásával kapcsolatban nem jutott semmire, így nem is foglalkozott tovább ennek a folyamatnak az értékesítésével.

Tudta-e, hogy…? A XX.század 20-as és 30-as éveiben az egészséges árja nép kulcsfontosságú volt a Weimari köztársaság és később a Harmadik birodalom számára is. Ennek is köszönhetően volt a koffeinmentes kávé része az akkori állami politikának és propagandának, melynek fő célja az egészséges árja populáció megőrzése volt.

A kommersz koffeinmentes kávé születése

Elsőként Ludwig Roselius igyekezett a kávé koffeinmentesítésének folyamatát értékesíteni a XX.sz. végén. Roselius hitte, hogy édesapja éppen koffeintúladagolástól halt meg idő előtt, így úgy döntött, rájön, hogyan lehet ezt a „mérget” eltávolítani a kávészemekből. És ahogy az már az lenni szokott, ő is egy közönséges véletlennek köszönhetően talált rá a megoldásra, mikor egy kávészemeket tartalmazó küldeményét tengervízzel átitatva kapott meg.

koffeinmentes espresso

1905-ben szabadalmaztatta dekoffeinizáló eljárását, melyben a savakkal párolt kávészemekből benzol segítségével vonta ki a koffeint. Hosszú évtizedekig ez az eljárás lett a norma, aminek köszönhetően Roselius a koffeinmentes kávét luxuscikként gyárthatta és értékesíthette.

Dekoffeinizáció: a koffein kivonása a kávéból

A kávé dekoffeinizációja a mai napig igényes és intenzív folyamat, mellyel erre szakosodott céget foglalkoznak. Mielőtt megnézzük a folyamatot közelebbről, azt azért el kéne mondanunk, hogy igazából egy koffeinmentes kávé sem teljesen mentes a koffeintől.

Tudta-e, hogy…? A tudósok már jópár éve igyekeznek kifejleszteni egy természetesen koffeinmentes kávét. Az első sikerek Brazíliában jelentkeztek a Coffea charrieriana kávéfajta genetikai hibájának köszönhetően, melynek ugyanis hiányoznak a koffein előállításához szükséges gének. A növény emiatt teobromint halmoz fel, mely egyébként rendes esetben koffeinné alakul át. A Decaffito nevű kávét hivatalos védjegy védi Brazíliában.

koffeinmentes kávé tejjel

Dekoffeinizáció segítségével a kávészemekben található koffein körülbelül 97 vagy több százalékát lehetséges kivonni. Ez annyit jelent, hogy míg egy csésze közönséges kávé körülbelül 95 miligramm koffeint tartalmaz, a koffeinmentes változat az elkészítéstől függően körülbelül 1-5 miligrammot.

A legismertebb dekoffeinizációs eljárások

A legelterjedtebb dekoffeinizációs eljárások a következőek: oldószeres eljárás, svájci vizes eljárás és a szén-dioxidos eljárás..

Az oldószeres eljárásnál organikus oldószereket alkalmaznak, mint a pl. kloroform, etil-acetát, stb. A zöld kávészemeket először gőzölik, ennek köszönhetően megnő a térfogatuk és a felületük is, aminek köszönhetően könnyeben bejut a magokba az oldószer. A gőzölt magokat oldószerben áztatják, amely kioldja belőlük a koffeint. Ezt követően a magokat újból gőzölik majd megszárítják, többször ismételten, hogy eltávolítsák az összes oldószert.

nyers, pörköletlen kávészemek

A szén-dioxidos módszer gázokat használ, melyeknek a kritikus pontjával dolgozik, valamint magas nyomást használ, ahol a gázok folyékonnyá válnak, és az oldószerekhez hasonlóan működnek. Az egyik legtöbbet használt gáz a szén-dioxid – innen a neve. A kávészemeket először 70 fokon emelt nyomás mellett gőzölik, a koffein rákötődik a gázrészecskékre, majd felszívódás és visszavezetés segítségével eltávolítják a szemekből.

Tudta-e, hogy…? Mindkét koffeinmentes kávénk, úgy a koffeinmentes Zero, mint az alacsony koffeintartalmú Siesta svájci eljárással készül.

A svájci vizes eljárás (angolul Swiss Water Process) többségében vízzel és aktív-szenes szűrökkel dolgozik. A kávészemeket vízben áztatják, amibe idővel kiázik a koffein. Később, az így kinyert koffeint aktív-szenes szűrőkkel eltávolítják. Mivel a vízbe a koffeinnel más, a kávéban kívánatos illatanyagok is kiáznak, a vízből különleges oldatot készítenek, amiben a szemeket később ismételten áztatják, majd speciális tartályokban szárítják.

jutazsákok koffeinmentes kávéval

Koffeines VS koffeinmentes kávé és hatásuk az egészségre

Általánosan elmondhatjuk, hogy a minőségi és frissen pörkölt koffeines kávé jót tesz a egészégnek. A koffein nemcsak emeli a vérnyomást, de jótékonya hat a gyomorsavképzésre is. Gyorsítja a szívverést, segíti a zsírtartalékok felhasználását, segíti a zsírsavak véráramba való kibocsátását és nem utolsósorban megszabadít a fáradtságtól és emeli pszichikai aktivitásunkat.

A kávé sok más fontos anyagot is tartalmaz a koffeinen kívül, mint például cukrokat, olajokat, savakat és fehérjéket, az ásványi anyagok közül főleg káliumot, foszfort, vasat és magnéziumot. A kávéban lévő antioxidánsok, polifenolok és rostanyagok szintén nagyon jó hatással vannak az emberi szervezetre.

koffeinmentes Zero kávé és alacsony koffeintartalmú Siesta kávé

A kávénak, stimuláló hatása mellett, lehetnek nemkívánatos hatásai is. Okozhat álmatlanságot, nyugtalanságot, hasfájdalmat, de szívritmuszavart is. Sok embernek vannak különböző egészségi korlátjai, mint például a magas vérnyomás vagy a koffeinérzékenység, és ezért nagyon oda kell figyelniük a koffeinbevitelre.

Tudta-e, hogy…? Létezik kávétúladagolás is. A halálos mennyiség körülbelül 25 liter kávé, ami kb. 1000 csésze kávé.

Pontosan ezeknek a koffeinérzékeny embereknek szánjuk koffeinmentes, vagy a speciális alacsony koffeintartalmú kávéinkat. Mivel mindkettő a kíméletes svájci vizes eljárással készült és mindig frissen pörkölt, gyengéd aromával és finom ízzel kényeztetnek el minket, a csokoládé és a mogyoró teljes ízével, valamint, az elkészítéstől függően akár gyümölcsös tónusokkal is.

Próbálja ki a koffeinmentes vagy alacsony koffeintartalmú kávét!

 • Siesta kávécsomag tanúsítvánnyal

  Siesta

  A csökkentett koffeintartalmú kávé, amely meglep testes mandula ízével.

  mandulamandula
  mandarinmandarin
  melaszmelasz
 • Zero

  Ez az igazoltan koffeinmentes kávé biztonságos terhes és szoptató nők, valamint szívproblémákkal küzdők számára is.

  csokoládécsokoládé
  mogyorómogyoró
  gyümölcsgyümölcs

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés