Nem tudod, hogyan készíts jó kávét gazdag cremával otthoni karos kávéfőződön? Hadd adjunk pár jó tanácsot, hogy Te is tökéletes minőségű eszpresszót készíthess akár otthon is!
Házi karos kávéfőző – mire figyelj oda kávéfőzés közben?
Az az igazság, hogy a karos kávéfőzőkön határozottan nehezebb a kávé elkészítése, valamint a gép és a daráló beállítása, mint az automata kávégépeknél. Viszont, ha odafigyelsz néhány fontos részletre, az elkészített kávé minősége meglepően jó lehet – még egy olcsóbb kávéfőzővel is.
Daráló nélkül egy lépést se!
A karos kávéfőző és a daráló elválaszthatatlan páros. Ugyanis az őrölt kávé nagyon gyorsan elveszíti frissességét, így ajánljuk, hogy elkészítés előtt mindig frissen daráld le a szükséges mennyiségű kávét. Fontos, hogy a minőségi őrlőkövek egységes és egyenletes finomságúra őröljék a kávészemeket, ellenkező esetben ugyanis a kávé túl gyorsan átfolyik. Felejtsd el a mák- és diódarálókat – ezek erre a célra igazán nem a megfelelő választás, hiszen nem őrlik a kávét, hanem inkább darabolják.
TIPP: Fektess be legalább annyit, de talán egy kicsivel többet is a darálóba, mint amennyit a karos kávégépre áldoztál.
A megfelelő kávé kiválasztása
Az otthoni karos kávéfőzőhöz a kezdetekhez inkább sötétebb pörkölésű kávékat ajánlunk, mint pl. a Harmonelle, a Piano vagy az Intensivo. Gazdagabb cremát és markánsabb ízeket kaphatunk olyan kávékból, melyek legalább kis mennyiségben tartalmaznak Robustát – ilyen pl. a Duetto vagy a Gurmano.
Később belemerülhetsz a single origin kávék világába is, eszpresszónak például kitűnően alkalmas a Cuba Serrano vagy a Brasil Santos.
Ezenkívül arról se feledkezz meg, hogy mindig friss kávét vásárolj – lehetőleg a pörkölést követő pár héten belül, valamint, hogy helyesen tárold a kávét. A érgen csomagolt kávé ugyanis kevés gázt és aromaanyagot tartalmaz, ezért az ebből készült kávé híg és ízetlen lesz.
Gurmano
Kávékeverék, amely rabul ejt csokoládés-mazsolás ízével és finom virágos tónusaival.
Duetto
Kellemesen édes kávé a gyümölcsszörp és a keserű csokoládé ízével, tökéletesen sűrű cremával.
Harmonelle
Egyedien kiegyensúlyzott eszpresszókávé frissítő virágtónusokkal és lenyűgöző ízzel.
A kávéfőző beállítása
Kávéfőzés előtt melegítsd fel a kávégépet, a kart és a csészéket is. Ezt a legegyszerűbben úgy érheted el, hogy egy adag forró vizet engedsz a karon keresztül a csészébe, így mindent egy lépésben elő is készítesz. A kávé elkészítéséhez kizárólag szűrt vizet ajánlunk – megteszi az otthoni vízszűrő kancsóból származó is.
Milyen finomságúra daráljak?
A különböző kávék különböző finomságú őrlést igényelnek. Eszpresszóhoz a daráló majd’ legfinomabb beállítását használjuk. Az eszpresszóra darált kávé körülbelül olyan finomságú kell legyen, hogy ujjaink között a porcukorra emlékeztessen. Hogy sikerült-e jól beállítani a darálót? Kiderül az első extrakció után!
Mennyi kávét daráljunk?
Az otthoni kávéfőzőkhöz általában két különböző nagyságú szűrőkosarat csomagolnak, melyek a karba helyezhetők. Egy kisebbet – 1 eszpresszóhoz, és egy nagyobbat, mélyebbet – 2 eszpresszóhoz. Mi ezt a nagyobb kosarat ajánljuk 1 eszpresszóhoz is. Általában 10-13 gramm kávé fér bele, ami bár egy kicsit több, mint amit általában eszpresszóhoz ajánlanak, de meglátjod: az íze miatt megéri!
A szükséges mennyiségű őrölt kávé lemérhető például egy papírpohár segítségével, vagy akár egy pontosabb konyhai mérlegen is, innen kerül át a szűrőkosárba.


Mielőtt megnyomjuk a gombot…
Miután beleszórtad a kávét a karba, nyomkodd le megfelelő erővel egy tamper segítségével. Töröld le a kar külső peremét, hogy ne maradjon rajta darált kávé. Ezután öblítsd át forró vízzel a kávéfőzőt üresen, majd helyezd be a kart és indítsd el az extrakciót.
TIPP: Otthoni karos kávéfőzőn a kávét 15-25 másodperc alatt kell extraktálni. Mivel útmutatónkban a kétcsészés szűrőkosarat használjuk, a kávé végleges mennyisége kb. 50-60 ml lesz – tehát kvázi dupla eszpresszó. A kész kávénak szép törökmogyoró színűnek kellene lennie, gazdag cremával és persze finom ízzel.


A leggyakoribb problémák az otthoni karos kávéfőzőn főzött kávékkal
• Túl gyorsan fő le a kávé
Ha a kávé túl gyorsan folyik, az eszpresszó ízetlen, unalmas ízű lesz. Általában a túl durvára darált kávé a ludas. Próbáld finomabbra állítani a darálót, ami lassítja majd a víz átfolyását. Ne felejtsd lemérni a kávé mennyiségét!
• Túl lassan fő le a kávé
Ha a kávé túl lassan folyik vagy csak csepeg, esetleg egyáltalán nem folyik, akkor az elkészült kávé keserű, túllúgozott lesz, mely ráadásul még meg is éghet. Ebben az esetben is mérd le a kávé mennyiségét, és állítsd durvábbra az őrlést.
• Nincs crema az eszpresszón
Ha az eszpresszón nincs crema annak ellenére sem, hogy pontosan követted útmutatásunkat, meglehet, hogy a gond a kávészemekben van. A crema mennyisége ugyanis a frissesség mutatója is. Ha a felhasznált kávét hónapokkal ezelőtt pörkölték, esetleg bontva, vagy rosszul tárolták, biztosan nem örvendeztet meg gazdag cremával. Szintén ne várj gazdag cremát világosan pörkölt single origin kávéktól sem, melyeket főleg a filteres elkészítési módhoz ajánlanak.
Néhány jó tanács zárszóként
Ne riadj vissza, kísérletezz otthoni karos kávéfőződdel: az őrlés finomságával, a kávé mennyiségével vagy akár különböző fajtájú kávékkal. Idővel megtalálod „saját recepted”, mely a legjobban passzol ízlésedhez. A mérleget ne süllyeszd el a fiók mélyén, nagyon jó szolgálatot fog még tenni.
Ha később mégis magasabbra szeretnéd tenni a mércét, próbáld ki az otthoni használatra készült félprofesszionális gépeket. Ezekkel egy lépéssel ismét közelebb kerülhetsz a „tökéletes csésze eszpresszódhoz”.