Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

Barista preparing espresso at delonghi coffee machine

Kávéfőzés otthoni karos kávégépen

Nem tudod, hogyan készíts jó kávét gazdag cremával otthoni karos kávéfőződön? Hadd adjunk pár jó tanácsot, hogy Te is tökéletes minőségű eszpresszót készíthess akár otthon is!

Házi karos kávéfőző – mire figyelj oda kávéfőzés közben?

Az az igazság, hogy a karos kávéfőzőkön határozottan nehezebb a kávé elkészítése, valamint a gép és a daráló beállítása, mint az automata kávégépeknél. Viszont, ha odafigyelsz néhány fontos részletre, az elkészített kávé minősége meglepően jó lehet – még egy olcsóbb kávéfőzővel is.

Daráló nélkül egy lépést se!

A karos kávéfőző és a daráló elválaszthatatlan páros. Ugyanis az őrölt kávé nagyon gyorsan elveszíti frissességét, így ajánljuk, hogy elkészítés előtt mindig frissen daráld le a szükséges mennyiségű kávét. Fontos, hogy a minőségi őrlőkövek egységes és egyenletes finomságúra őröljék a kávészemeket, ellenkező esetben ugyanis a kávé túl gyorsan átfolyik. Felejtsd el a mák- és diódarálókat – ezek erre a célra igazán nem a megfelelő választás, hiszen nem őrlik a kávét, hanem inkább darabolják.

TIPP: Fektess be legalább annyit, de talán egy kicsivel többet is a darálóba, mint amennyit a karos kávégépre áldoztál.

A megfelelő kávé kiválasztása

Az otthoni karos kávéfőzőhöz a kezdetekhez inkább sötétebb pörkölésű kávékat ajánlunk, mint pl. a Harmonelle, a Piano vagy az Intensivo. Gazdagabb cremát és markánsabb ízeket kaphatunk olyan kávékból, melyek legalább kis mennyiségben tartalmaznak Robustát – ilyen pl. a Duetto vagy a Gurmano.

Később belemerülhetsz a single origin kávék világába is, eszpresszónak például kitűnően alkalmas a Cuba Serrano vagy a Brasil Santos.

Ezenkívül arról se feledkezz meg, hogy mindig friss kávét vásárolj – lehetőleg a pörkölést követő pár héten belül, valamint, hogy helyesen tárold a kávét. A érgen csomagolt kávé ugyanis kevés gázt és aromaanyagot tartalmaz, ezért az ebből készült kávé híg és ízetlen lesz.

  • Great Taste 2019 - 1 csillagCoffee Review 2013 - 92 pont

    Gurmano

    Kávékeverék, amely rabul ejt csokoládés-mazsolás ízével és finom virágos tónusaival.

    csokoládécsokoládé
    diódió
    mazsolamazsola
  • Great Taste 2020 - 1 csillag

    Duetto

    Kellemesen édes kávé a gyümölcsszörp és a keserű csokoládé ízével, tökéletesen sűrű cremával.

    mogyorómogyoró
    csokoládécsokoládé
    mézméz
  • Great Taste 2019 - 1 csillagCoffee Review 2013 - 90 pont

    Harmonelle

    Egyedien kiegyensúlyzott eszpresszókávé frissítő virágtónusokkal és lenyűgöző ízzel.

    csokoládécsokoládé
    diódió
    borbor

A kávéfőző beállítása

Kávéfőzés előtt melegítsd fel a kávégépet, a kart és a csészéket is. Ezt a legegyszerűbben úgy érheted el, hogy egy adag forró vizet engedsz a karon keresztül a csészébe, így mindent egy lépésben elő is készítesz. A kávé elkészítéséhez kizárólag szűrt vizet ajánlunk – megteszi az otthoni vízszűrő kancsóból származó is.

Milyen finomságúra daráljak?

A különböző kávék különböző finomságú őrlést igényelnek. Eszpresszóhoz a daráló majd’ legfinomabb beállítását használjuk. Az eszpresszóra darált kávé körülbelül olyan finomságú kell legyen, hogy ujjaink között a porcukorra emlékeztessen. Hogy sikerült-e jól beállítani a darálót? Kiderül az első extrakció után!

Mennyi kávét daráljunk?

Az otthoni kávéfőzőkhöz általában két különböző nagyságú szűrőkosarat csomagolnak, melyek a karba helyezhetők. Egy kisebbet – 1 eszpresszóhoz, és egy nagyobbat, mélyebbet – 2 eszpresszóhoz. Mi ezt a nagyobb kosarat ajánljuk 1 eszpresszóhoz is. Általában 10-13 gramm kávé fér bele, ami bár egy kicsit több, mint amit általában eszpresszóhoz ajánlanak, de meglátjod: az íze miatt megéri!

A szükséges mennyiségű őrölt kávé lemérhető például egy papírpohár segítségével, vagy akár egy pontosabb konyhai mérlegen is, innen kerül át a szűrőkosárba.

Coffee in portafilter

Mielőtt megnyomjuk a gombot…

Miután beleszórtad a kávét a karba, nyomkodd le megfelelő erővel egy tamper segítségével. Töröld le a kar külső peremét, hogy ne maradjon rajta darált kávé. Ezután öblítsd át forró vízzel a kávéfőzőt üresen, majd helyezd be a kart és indítsd el az extrakciót.

TIPP: Otthoni karos kávéfőzőn a kávét 15-25 másodperc alatt kell extraktálni. Mivel útmutatónkban a kétcsészés szűrőkosarat használjuk, a kávé végleges mennyisége kb. 50-60 ml lesz – tehát kvázi dupla eszpresszó. A kész kávénak szép törökmogyoró színűnek kellene lennie, gazdag cremával és persze finom ízzel.

Coffee brewing

A leggyakoribb problémák az otthoni karos kávéfőzőn főzött kávékkal

• Túl gyorsan fő le a kávé

Ha a kávé túl gyorsan folyik, az eszpresszó ízetlen, unalmas ízű lesz. Általában a túl durvára darált kávé a ludas. Próbáld finomabbra állítani a darálót, ami lassítja majd a víz átfolyását. Ne felejtsd lemérni a kávé mennyiségét!

• Túl lassan fő le a kávé

Ha a kávé túl lassan folyik vagy csak csepeg, esetleg egyáltalán nem folyik, akkor az elkészült kávé keserű, túllúgozott lesz, mely ráadásul még meg is éghet. Ebben az esetben is mérd le a kávé mennyiségét, és állítsd durvábbra az őrlést.

• Nincs crema az eszpresszón

Ha az eszpresszón nincs crema annak ellenére sem, hogy pontosan követted útmutatásunkat, meglehet, hogy a gond a kávészemekben van. A crema mennyisége ugyanis a frissesség mutatója is. Ha a felhasznált kávét hónapokkal ezelőtt pörkölték, esetleg bontva, vagy rosszul tárolták, biztosan nem örvendeztet meg gazdag cremával. Szintén ne várj gazdag cremát világosan pörkölt single origin kávéktól sem, melyeket főleg a filteres elkészítési módhoz ajánlanak.

Néhány jó tanács zárszóként

Ne riadj vissza, kísérletezz otthoni karos kávéfőződdel: az őrlés finomságával, a kávé mennyiségével vagy akár különböző fajtájú kávékkal. Idővel megtalálod „saját recepted”, mely a legjobban passzol ízlésedhez. A mérleget ne süllyeszd el a fiók mélyén, nagyon jó szolgálatot fog még tenni.

Ha később mégis magasabbra szeretnéd tenni a mércét, próbáld ki az otthoni használatra készült félprofesszionális gépeket. Ezekkel egy lépéssel ismét közelebb kerülhetsz a „tökéletes csésze eszpresszódhoz”.

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés