Kávéfőzés otthoni karos kávégépen

Nem tudja, hogyan készítsen jó kávét, gazdag cremával otthoni karos kávéfőzőjén? Hadd adjunk pár jó tanácsot, hogyan készíthet otthon is tökéletes minőségű eszpresszót!

Házi karos kávéfőző – mire figyeljünk oda kávéfőzés közben?

Az az igazság, hogy a karos kávéfőzőkön határozottan nehezebb a kávé elkészítése, valamint a gép és a daráló beállítása, mint az automata kávégépeknél. Viszont, ha odafigyelünk egy pár fontos részletre, az elkészített kávé minősége meglepően jó lehet – még egy olcsóbb kávéfőzővel is.

Daráló nélkül egy lépést se!

A karos kávéfőző és a daráló elválaszthatatlan páros. Ugyanis az őrölt kávé nagyon gyorsan elveszti frissességét, így ajánljuk mindig az elkészítés előtt frissen ledarálni a szükséges mennyiségű kávét. A minőségi őrlőkövek egységes és egyenletes finomságúra őrlik a kávét, ellenkező esetben ugyanis a kávé túl gyorsan átfolyik. Felejtse el a mák- és diódarálókat – ezek igazán nem felelnek meg a kávéhoz, mivel ezek nem őrlik a kávét, hanem inkább darabolják.

TIPP: Fektessen be legalább annyit, de talán egy kicsit többet is a darálóba, mint amennyit a karos kávégépre áldozott.

A megfelelő kávé kiválasztása

Az otthoni karos kávéfőzőhöz a kezdetekhez inkább sötétebb pörkölésű kávékat ajánlunk, mint pl. a Harmonelle, a Piano vagy az Intensivo. Gazdagabb cremát és markánsabb ízeket kaphatunk olyan kávékból, melyek legalább kis mennyiségben tartalmaznak Robustát – pl. a Duetto vagy a Gurmano.

Később belemerülhet a single origin kávékba is, eszpresszónak például kitűnően alkalmas a Cuba Serrano vagy a Brasil Santos.

Ezenkívül ne feledkezzen meg arról, hogy mindig friss kávét vásároljon – lehetőleg a pörkölést követő pár héten belül, valamint, hogy helyesen tárolja a kávét. Az öreg kávé ugyanis kevés gázt és aromaanyagot tartalmaz, ezért az ebből készült kávé híg és ízetlen lesz.

 • Gurmano

  Egy kávékeverék, mely megnyeri csokoládés-mazsolás ízével és finom virágos tónusaival.

  csokoládécsokoládé
  diódió
  mazsolamazsola
  3 699 Ft
 • Duetto

  Kellemesen édes kávé a gyümölcsszörp és a keserű csokoládé ízével, tökéletesen sűrű cremával.

  mogyorómogyoró
  csokoládécsokoládé
  mézméz
  3 699 Ft
 • Harmonelle

  Egyedien kiegyensúlyzott eszpresszókávé frissítő virágtónusokkal és lenyűgöző ízzel.

  csokoládécsokoládé
  diódió
  borbor
  4 499 Ft

A kávéfőző beállítása

Kávéfőzés előtt felmelegítjük a kávégépet, a kart és a csészéket is. Ezt a legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy egy adag forró vizet engedünk a karon keresztül a csészébe, így mindent egy lépésben előkészítünk. A kávé elkészítéséhez kizárólag szűrt vizet ajánlunk – elég otthoni vízszűrő kancsóból is.

Milyen finomságúra daráljak?

Különböző kávék különböző finomságú őrlést igényelnek. Eszpresszóhoz a daráló majdnem lehető legfinomabb beállítását használjuk. Az eszpresszóra darált kávé körülbelül olyan finomságú kell legyen, hogy ujjaink között a porcukorra emlékeztessen. Hogy sikerült-e jól beállítani a darálót? Kiderül az első extrakció után!

Mennyi kávét daráljunk?

A házi kávéfőzőhöz általában két nagyságú szűrőkosarat kapnak, melyeket a karba helyezhetnek. Egy kisebbet – egy eszpresszóhoz, és egy nagyobbat, mélyebbet – két eszpresszóhoz. Mi ezt a nagyobb kosarat ajánljuk egy eszpresszóhoz is. Általában 10-13 gramm kávé fér bele, ami bár egy kicsit több, mint amit általában eszpresszóhoz ajánlanak, de meglátja: az íze miatt megéri!

Az őrölt kávé kellő mennyiségét lemérheti például egy papírpohár segítségével egy barista, de akár egy pontosabb konyhai mérlegen is, majd átszórjuk a szűrőkosárba.

Coffee in portafilter

Mielőtt megnyomjuk a gombot…

Miután beleszórtuk a kávét a karba, nyomkodjuk le megfelelő erővel a tamperrel. Törölje le a kar külső peremét, hogy ne maradjon rajta darált kávé. Ezután öblítse át forró vízzel a kávéfőzőt üresen, majd helyezze be a kart és indítsa el az extrakciót.

TIPP: Otthoni karos kávéfőzőn a kávét 15-25 másodperc alatt kell extraktálni. Mivel a mi útmutatónkban a két-csészés szűrőkosarat használjuk, a kávé végleges mennyisége kb. 50-60 ml lesz – tehát kvázi dupla eszpresszó. A kész kávénak szép törökmogyoró színűnek kellene lennie, gazdag cremával és persze finom ízzel.

Coffee brewing

A leggyakoribb problémák házi karos kávéfőzőn főzött kávéknál

• A kávé túl gyorsan jön

Ha a kávé túl gyorsan folyik, az eszpresszó ízetlen, unalmas ízű lesz. Általában a túl durvára darált kávé a ludas. Ezért próbálja finomabbra állítani a darálót, ami lassítja majd a víz átfolyását. Ne felejtse el lemérni a kávé mennyiségét!

• A kávé túl lassan jön

Ha a kávé túl lassan folyik, vagy csak csepeg, esetleg egyáltalán nem folyik: az elkészült kávé keserű, túllúgozott lesz, mely ehhez még el is éghet. Megint csak mérje le a kávé mennyiségét és állítsa durvábbra az őrlést.

• Az eszpresszón nincs crema

Ha az eszpresszón nincs crema annak ellenére sem, hogy pontosan követte útmutatásunkat, meglehet, hogy a gond a kávészemekben van. A crema mennyisége ugyanis a frisség mutatója is. Ha a felhasznált kávét hónapokkal ezelőtt pörkölték, esetleg bontva, vagy rosszul tárolták, biztosan nem örvendezteti meg gazdag cremával. Szintén ne várjon gazdag cremát világosan pörkölt single origin kávéktól sem, melyeket főleg a filteres módszerhez ajánlják.

Egy pár jótanács a végére 🙂

Ne riadjon vissza, kísérletezzen otthoni karos kávéfőzőjével: az őrlés finomságával, a kávé mennyiségével vagy akár különböző kávékkal. Idővel megtalálja “saját receptjét”, mely a legjobban követi ízlését. A mérleget ne süllyesztje el a fiókban, nagyon jó szolgálatot tesz majd még.

Ha később mégis magasabbra szeretné tenni a mércét, próbálja ki az otthoni használatra készült félprofesszionális gépeket. Ezekkel majd megint egy lépéssel közelebb kerül az Ön “tökéletes csésze eszpresszójához”.