Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

kávécsomagok fa háttéren

Single origin kávé vs blend: mi a különbség közöttük?

Melyik kávé a jobb: a single origin vagy a blend? Erre az egyszerű és gyakori kérdésre viszont sajnos nincs egyértelmű válasz.

Mi a blend és mi a single origin? Alapfogalmak magyarázata

A kávésok világában nagyon sok fogalmat használnak, amelyeket nem biztos, hogy mindenki ismer és tudja, mit jelentenek. A „megfelelő” kávé kiválasztásához viszont elkerülhetetlen az ismeretük.

A single origin egy angol kifejezés, amit magyarra általában termőterület szerint szelektált kávénak szoktak nevezni. A single origin kávé alatt azokat a kávébabokat értjük, amelyek egy konkrét farmról vagy ültetvényről származnak, és ugyanazon módon dolgoztak fel.

single origin kávék Brazíliából, Kolumbiából és Kubáról

A single origin kávéknál nagyon fontos az is, hogy pontosan meg legyen jelölve a fajta, a tengerszint feletti magasság ahol teremtek, valamint a feldolgozás módja. A specialty, egy termőterületről származó kávéknál még azt is meg lehet határozni, melyik termesztő, illetve farmer termesztette az adott kávét. A single origin kávékat gyakran szezonálisan árulják, korlátozott mennyiségben, tehát általában nem érhetők el egész évben. Az egy termőterületről származó kávéknak nagyon jót tesz a világosabb pörkölés, amelyek segítik érvényesülni egyedi aroma- és íznüánszaikat.

Az angol blend kifejezés ezzel ellentétben kávékeveréket jelent, amely különböző fajtájú vagy típusú kávébabokból tevődik össze. Ilyenkor a kávébabok egyedi kombinációjáról beszélünk, amelyek a világ más-más pontjáról származhatnak, sőt, akár más módon is lehettek feldolgozva.

három csomag Ebenica kávékeverék

A blendek lehetnek különböző országokból származó kávék kombinációi, mint például a mi választékunkból a Piano, Intensivo vagy a Harmonelle, valamint lehetnek ún. regionális blendek, mint például a mi csökkentett koffeintartalmú Siesta keverékünk, amelyik két különböző kolumbiai kávéból készül. Kombinálhatóak szintén különböző 100% Arabicák, illetve Arabica Robustával különböző aranyokban – kínálatunkban ilyenek a Gurmano és a Duetto. Némely kávékeverékeket sötétebbre pörkölnek, hogy hangsúlyozzák a dohányos-csokoládés tónusokat és a karamellás édességet.

Hol és mikor született az első kávéblend?

Kezdetekben a kávé országok vagy régiók hagyományos kereskedelmi árucikkje volt, így hát automatikusan single originként árulták. Csak később, ahogy a kávé egyre közkedveltebb lett és termesztése tovább terjedt a világban, jött létre a történelmileg első kávéblend, a Mocha-Java.

Londoni kávézó egy történelmi festményen
Londoni kávézó, 1770 körül | Forrás: Almokha.com

Ez a keverék az Al-Makha, vagy Mocha kikötőjéből küldött friss kávé, és a jávai nehéz, csokoládés kávék kombinációja volt. Az ok, amiért a holland kereskedők pont ezt a két kávét kombinálták nagyon egyszerű volt: abban az időben csak ez a két kávé volt kereskedelmi forgalomban.

Ajánlott cikkünk: Rövid történet a kávéról, avagy hogyan hódították meg a kávészemek a világot

Európa legöregeb kávéházai egyre jobban bíztak azokban a kávékeverékekben, amelyek állandó és finom íze gyorsan megnyerte vendégeik szívét. Később, mikor a 19.században megszületett az espresso, amely képes volt alacsonyabb minőségű blendekből is finom italt készíteni, a blendek még biztosabb helyet nyertek a kávék világában.

espresso tejjel üvegpohárban

Ahogy egyre jobban fejlődött a kávéipar és egyre jobban előtérbe jutottak a single origin kávék, fejlődött a pörkölés technológiája és finomodott a kávékészítés módszertana, egyben növekedett a követelmény a kávé ízével szemben is. Így a kávékeverékek terén is elkezdtek megjelenni olyan magas minőségű blendek, melyeknek telt, összetett testük és specifikus csokoládé-, mogyoró- vagy likőrtónusaik voltak.

Manapság a blendek készítése a kézműves kávépörkölőkben meglehetősen kreatív folyamat. Míg némelyek véletlen kísérletezgetések során jönnek létre, mások tudatosan készülnek: vagy egymást kiegészítő kávékból, vagy éppen különbözőkből a kontraszt effektus eléréséért. Bármilyen módon is jönnek létre, az egyes blendek összetétele, és az őket alkotó kávék pontos aránya szigorúan őrzött titok.

Marek kávéraktárunkban

Hogyan készülnek saját kávékeverékeink?

A kezdetekben a döntés, hogy megalkossuk saját blendjeinket aránylag logikus volt. Azokban az időkben a kávé adta komfortot és örömet a „hagyományos“ kávék hozták, a maguk határozott testével és a kakaó minden savasság nélküli tónusával. Mi ezt szerettük volna felajánlani a saját keverékeinkkel, így ráálltunk az ún. olasz típusú kávékra és pörkölésre.

Ajánlott cikkünk: Kávépörkölés: a kávébabtól a csészéig

Ennek az első ránézésre monoton iránynak ellenére is szerettünk volna olyan keverékeket alkotni, melyeknek a csészében egy kicsit más ízük lesz. Ezért is álltunk minden egyes recepthez más-más módon. Az Intensivo-nak robusztus, keserű teste van minden savasság nélkül, viszont összetétele szerint színtiszta 100% Arabica. Az Intensivo receptje ezért tudatosan készült, gondosan összehangolva és összefonva az egyes ízjegyeket.

100% Arabica kávékeverék

Ezzel szemben a Harmonelle merő kísérletezés eredménye, ahol az alapokat próbáltuk keverni különböző kávékkal – még olyanokkal is, melyeket egyáltalán nem ajánlanak keverékekbe. Nekünk ez a „kísérlet” sikerült, mivel egy harmonikusan kiegyensúlyozott espresso kávé lett, a csokoládé magával ragadó ízével és friss virágtónusokkal.

Később elkezdtek megjelenni kínálatunkban az első single origin kávék is, de még ezek is „hagyományosabbak” voltak, mint például Brazíliai vagy Kolumbiai kávék. Ahogyan fokozatosan fejlődött a helyi kávépiac és természetesen vásárlóink ízvilága is, elkezdtek kínálatunkban is megjelenni az egyre vadabb és gyümölcsösebb kávék.

Napfényben sütkérező kávécseresznyék

Jelenlegi kínálatunkban megtalál szinte mindent: hagyományos vagy frappáns új kávékeverékeket, de ugyanúgy izgalmas single origin kávékat is jelentős savassággal.

Melyik kávé jobb: a single origin, vagy a blend?

Erre a kérdésre nincs helyes válasz, mivel nem létezik objektíve legjobb kávé. Minden kávé más, ez viszont nem jelenti, hogy az egyik ízletesebb a másiknál. Egy hasonló párhuzamhoz vegyük csak példának az összehasonlítást a színház és a film között.

A prémiumkávék világában uralkodó nézet szerint a single origin kávékat nagy odafigyeléssel kell pörkölni, hogy előkerüljenek azok természetes íztulajdonságai, beleértve erős savasságukat is, amelyet viszont sok kávés nem kedvel. A single origin kávénak, a színházhoz hasonlóan egyedi élményt kell nyújtania, minden felesleges „sallang” nélkül.

egy csésze friss espresso

Másrészt, a kávékeverékek a filmiparra hasonlítanak. Receptjeik általában lassabban készülnek: az egyes blendek ízét hosszasan tökéletesítik a legapróbb részletekig, hogy újra és újra, minden csészével ugyanazt a minőségi élményt tudják nyújtani. A single origin kávéval ellentétben, melyek minden alkalommal egy picit másak tudnak lenni, a blendek állandó és tökéletesen kiegyensúlyozott ízt nyújtanak.

Ezért, ha azon töpreng, vajon single origin vagy blend kávét igyon – a válasz egyszerű: ez csakis az Ön preferenciáin múlik. Egyes vásárlóink izgalmat és meglepetést keresik a kávéban, mások épp megszokott és állandó ízre vágynak. Míg a single origin kávék érzéki kapcsolatot ajánlanak az adott konkrét régióval és emberekkel, a blendek ezzel ellentétben tökéletesen kiegyensúlyozott és állandó ízharmóniát garantálnak, amit a single origin kávék általában nem képesek reprodukálni.

Ezért mi azt valljuk, hogy minden kávénak – legyen az single origin vagy blend – megvan a maga ideje és helye…

Válassza ki új kedvenc kávéját!

 • Great Taste 2023 - 1 csillagCoffee Review 2013 - 90 pont
  egy csomagolás Intensivo kavé

  Intensivo

  Európa 10 legjobb eszpresszó kávéjának egyike földesebb, ám édes csokoládés-mogyorós ízzel.

  dohánydohány
  csokoládécsokoládé
  diódió
 • Great Taste 2019 - 1 csillagCoffee Review 2013 - 92 pont

  Gurmano

  Kávékeverék, amely rabul ejt csokoládés-mazsolás ízével és finom virágos tónusaival.

  csokoládécsokoládé
  diódió
  mazsolamazsola
 • Brasil Santos

  A leghíresebb brazil kávét a mogyoró illata és a zamatos, friss csokoládé jellemzi.

  csokoládécsokoládé
  mogyorómogyoró
  mézméz

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés