Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

A hagyományos török kávé elkészítése szénen

A hazai „leforrázott” kontra hagyományos török kávé

A „leforrázott” – szüleink és nagyszüleink generációjának a kávéklasszikusa. Vajon miben is különbözik a hagyományos török kávétól és hogyan kell megfelelő módon elkészíteni?

Hogyan adták meg magukat a törökök a kávénak…

A török kávé története, ami a 16. századba nyúlik vissza, amikoris két szír származású kereskedő az idők folyamán először elvitték az első kávébabszemeket Isztambulba. Pompás illatának és jellegzetes ízének köszönhetően a kávé nagyon gyorsan az oszmán udvar elterjedt szertartásainak és később a hétköznapi emberek mindennapi életének nélkülözhetetlen részévé vált.

a férfiak török kávét isznak

Kahve, ami szabad fordításban „bódító hatású italt“ jelent, Törökországban annyira meghatározóvá vált, hogy a fogyasztására az otthonokban külön kijelölt helyiséget tartottak fenn a számára. Egy bizonyos időszakban a kávé annyira népszerűvé vált az emberek között, hogy a szultán udvara attól kezdett félni, hogy az ellenlábasai a kávés csészék mellett ülve becsmérelni fogják őt és megalapítják az ellenzéket. Ez volt az egyik oka annak, hogy egy ideig szigorúan tilos volt a kávé fogyasztása és kávéházak látogatása.

Tudta, hogy…? A kávé fontos szerepet játszott a török kultúrában az eljegyzések során is. A kávén keresztül fejezték ki a nők a véleményüket jövendőbeli vőlegényükről. A beleegyezést az jelentette, ha a kávé édes volt, viszont, ha a kávénak enyhén sós volt az íze, az annyit tett, hogy a nő házassági javaslattal nem értett egyet.

Hogyan készül az igazi török kávé?

A hagyományos török kávét forró szénen vagy homokon, esetleg közvetlenül a tűzön készítik el egy dzsezve (az eredeti török cezve szóból) elnevezésű edényben. További elnevezései, mint az ibrik, briki, rakwa, finjan vagy kanaka is ismertek. Egy ónozott felületű rézedényről van szó, amelynek különleges, a körtét formázó alakja van – széles alj,szűk nyak – hosszú fogantyúval.

a hagyományos török kávé elkészítésének a bemutatása

A kávét elkészítése előtt teljesen finomra őrölik – körülbelül finomliszt vagy kakaópor állagúra – és egy edénykében főzik meg a vízzel, esetleg cukorral vagy olyan fűszerekkel együtt, mint például a kardamom, a masztika vagy az ámbra. Fontos, hogy a főzése lassan történjen, és még mielőtt felforrna, a tűzről le kell venni.

Tudta, hogy…? A török kávét mindig a habjával együtt szolgálják fel és a csészébe való öntés után soha nem keverik meg, különben a hab összeesik. Szintén gyakori, hogy az egyszer már elkészített kávét a tűzre visszateszik, hogy a habképződés ismét kialakuljon.

Minekután a hagyományos török kávét nem szűrik le, a finomra őrölt kávé szemcséi a felszolgálás során a csészébe kerülnek, elfogyasztása előtt hagyják a csésze aljára leülepedni. A megfelelően elkészített kávéra jellemző a kivételes keser-édes íz, a sűrű textúra és a pazarul vaskos habréteg. Az így elkészített kávét kis csészékben szolgálják fel, üresen, tehát tej és tejszín nélkül, isszák. A cukor utólagos hozzáadása sem gyakori – a kávéfőzés előtt a fűszerekkel együtt azt is a vízhez adják.

török kávé díszes csészékben

Az ízletes török kávét otthon is el tudja készíteni

Bár a hagyományos török kávé főképpen Kelet-Európában és a Közel-Keleten népszerű, házilag is elkészítheti, még akkor is, ha nincs otthon eredeti dzsezvéje. Egy kisebb edényke vagy serpenyő hosszú fogantyúval is megteszi. Akkor kezdjünk is hozzá:

1. Öntsön a dzsezvébe vagy edénykébe vizet – a mennyiségét az szerint határozza meg, hogy mennyi kávét szeretne elkészíteni, valamint a kívánt íz alapján. Az 1 fő részére készített kávéhoz a dzsezvébe 50 – 100 ml vizet is önthet.

2. A kávét – kb. 6 – 7 gramm, őrölje nagyon finomra és tegye a vízbe a cukorral, esetleg a kedvenc fűszereivel együtt. A hozzávalókat alaposan keverje össze, hogy a cukor felolvadjon és az egyes ízjegyek harmóniába lépjenek egymással. A későbbiekben a kávét már ne keverje meg.

3. Az így elkészített kávét tegye a tűzre, esetleg a főzőlapra és kezdje el nagyon lassan főzni. Soha ne hagyja felügyelet nélkül a kávét, mert kifuthat.

TIPP! Bár a hagyományos török kávét a zaccal együtt szolgálják fel, semmi sem történik, ha papírszűrőn vagy hagyományos szűrőn átszűri.

4. Néhány perc elteltével a dzsezvében lévő kávé szintje emelkedni kezd, és ezzel együtt finom habot is képez – ez azt jelzi, hogy a kávé kész. Nagyon fontos, hogy a kávét időben vegyük le a tűzről – közvetlenül a felforrása előtt.

5. Öntse ki a kávé egy részét a csészébe, és ha még szebb habot szeretne, ismételje meg újra az egész főzési folyamatot. Ezután lassan öntse a maradék kávét a csészébe, és hagyja a habot a felszínére emelkedni.

6. Az így elkészített kávét már ne keverje meg és azonnal szolgálja fel, de fogyasztás előtt várjon egy kicsit, amíg az őrölt kávé szemcséi leülepednek a csésze aljára. Egészségére!

házi „leforrázott kávé” csészében

Leforrázott ≠ török kávé

Lehet, hogy furán hangzik, de a hagyományos török kávénak semmi köze a „hagyományos” leforrázotthoz. Bár manapaság már igazán ízletes és egészséges kávékat készíthetünk el otthon, akár az automata kávéfőzőkkel: French press, Aeropress vagy V60, sok kávéimádó mégis a hagyományos leforrázott kávéhoz ragaszkodik. És nagyon sok oka van annak, hogy ne igyuk!

A mi hagyományos leforrázott kávénk rendszerint az Arabica és a Robusta keverékéből készül, amelyben ugyan az Arabica csekély mértékben fordul elő. Ez esetben általában egy átlag alatti minőségű kávé keverékről van szó. Ráadásul a kávét gyakran őrölt állapotban tárolják, ami a frissességének és az ízének nemigen tesz jót.

a török kávéfelszolgálása

A következő és talán a legnagyobb hiba magában az elkészítésében és fogyasztásában keresendő. A leforrázott kávét általában úgy készítik, hogy a kávét forró vízzel leöntik, miáltal az összes aromája tönkremegy. Talán a legjobb, ha hagyjuk a vizet kissé lehűlni körülbelül 96 °C-ra, és csak ezután öntjük a kávéra. Nagy hibának számít az is, ha a kávézaccot a csésze alján túl sokáig hagyjuk ázni – gyakran több órán át. Pedig a kávét csak 3-4 percig kellene hagyni kioldódni.

Tudta, hogy…? A mi hagyományos „leforrázott kávénk” esetében figyelmet kell fordítanunk a magas koffeintartalomra is – ugyanis megnöveli a vérnyomást és az arra érzékenyek esetében szorongást vagy álmatlanságot válthat ki.

Kifejezetten a helytelen elkészítés és a hosszú kioldódás áll a leforrázott kávé okozta gyakori emésztési problémák hátterében. Ugyanis, ha túl sokáig hagyjuk a kávét a forró vízben főzni, az nem kívánt anyagokat és felesleges koffeint szabadít fel, ami végső soron sok kávéimádónak gyomorproblémákat okoz. A hagyományos török kávénál az őrölt finom kávézacc nem hat zavaróan – mert a kávét kis csészékben szolgálják fel, és a felszolgálásukat követően azonnal elfogyasztják.

A mi leforrázott kávénk egészséges alternatívája

A szokás hatalma nagy úr, de ha továbbra is jelentős változtatások nélkül szeretné élvezni kedvenc kávéját, javasoljuk, hogy a hagyományos leforrázottat cserélje le a French press kávéra. Csak annyi kell hozzá, hogy közvetlenül az elkészítése előtt a kávét megőröli, leönti forró (de nem forrásban lévő!) vízzel és pár perc múlva a dugattyú könnyed megnyomásával átszűri. Az ízletes és egyúttal egészséges kávé már kész is van.

Török kávé elkészítéséhez javasoljuk

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés