Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

coffee with newspaper

10 kérdés a koffeinmentes kávéról

Az utóbbi éveben megnőtt a koffeinmentes kávék iránti érdeklődés. Ennek ellenére még mindig sok kérdés övezi őket ezért úgy döntöttünk, hogy összeszedjük a leggyakoribb kérdéseket és megválaszoljuk őket ebben a rövid blogbejegyzésben.

Hogyan vonják ki a koffeint a kávéból?

Bár több eljárás is létezik, mellyel a koffeint kivonják, leggyakrabban a következő két eljárást használják. Az első eljárás vegyi anyagokat használ: a koffeint oldószerekkel, diklórmetánnal vagy etil-acetáttal oldják ki a kávészemekből. A másik eljárás nem használ vegyi anyagokat, csupán vizet, így nem marad vissza semminemű mellékíz vagy nemkívánatos szag, sem bármilyen vegyi anyag. Az egyik leghatásosabb ilyen módszer a szabadalmaztatott Swiss Water®Process.

A koffeineltávolításról bővebben is olvashat egy másik blogbejegyzésünkben, melyben éppen ezeket tanulmányoztuk részletesen.

Miért kéne, hogy érdekeljen, milyen módon vonják ki a koffeint a kávémból?

Minél többet tudunk valamiről, annál könnyebben tudunk jó döntéseket hozni – így van ez a kávéval is. Igaz: évről évre többet tudunk a kávéról és gyártásáról, ennek ellenére sokan még mindig nem tudnak dönteni a vegyileg kezelt, valamint a természetesen feldolgozott kávék közt. Viszont több kutatás is bebizonyította, hogy ha a fogyasztók rendelkeznek információkkal arról, mi módon vonták ki a koffeint a kávéból, inkább a vegyi anyagok nélkül feldolgozott kávét választják

Hogyan tudhatom meg, mi módon dolgozták fel a kávémat?

Abban az esetben, ha a gyártó rendelkezik információval arról, miként vonták ki a koffeint kávéjukból, általában megtudhatjuk ezt a csomagoláson lévő információkból vagy a gyártó weboldaláról. Ha a gyártó vegyi anyagok nélküli eljárással vonja ki a koffeint, ezt nagy valószínűséggel fel fogja tüntetni a kávé csomagolásán, mivel ezzel komoly versenyelőnyt szerez. Ha ez az információ nem található meg a csomagoláson, nagy valószínűséggel vegyi úton vonták ki a koffeint – ebben az esetben a legjobb megkérdezni egyenesen a gyártót.

jutazsákok koffeinmentes kávéval

Milyen módon vonják ki a koffeint az Ebenica kávékból?

Pörkölőnkben csak olyan kávészemeket használunk, melyekből a Swiss Water® Process segítségével vonták ki a koffeint. Egy jogvédett eljárásról van szó, melyet a diklórmetán illetve etil-acetát oldószereket használó eljárás alternatívájának fejlesztettek ki.

A Swiss Water vállalat büszkén hirdeti, hogy az ő módszerükkel kezelt koffeinmentes kávén nem érezni, hogy nem koffeines kávét iszik az ember. Ez egy kanadai cég, mely a világ mintegy 80 országába szállít koffeinmentes zöld kávét. Tehát a kávészemekből nem nálunk, hanem egy kanadai specializált üzemben vonják ki a koffeint. Ezeket a kávészemeket gondosan pörköljük és ezekből készülnek Zero, Mammie és Siesta kávéink.

Lehet egy koffeinmentes kávé ugyanolyan finom, mint a koffeines?

Természetesen. Nagyon fontos viszont, hogy milyen kávét használtak fel gyártásukhoz, hogyan vonták ki belőlük a koffeint és persze, hogyan pörkölik őket. Ha minőségi kávéból készül, vegyi anyagok nélkül dolgozzák fel, majd ezt követően odafigyeléssel, karakteréhez illó módon pörkölik, ugyanolyan ízélményt képes nyújtani, mint egy „igazi” koffeines kávé.

terhes nő egy csésze kávéval

Hol isszák a legtöbb koffeinmentes kávét?

A legtöbb koffeinmentes kávét Euróbában fogyasztják: a világ fogyasztásának 35%-át. A British Coffee Association szerint a kávérajongók 20%-a rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét. Az összes Európában egy nap elfogyasztott csésze kávé 12%-a koffeinmentes. Ezeket az adatokat figyelembe véve nyilvánvalóvá válik, hogy minden valamirevaló pörkölő, kávézó vagy étterem kínálatában ott kell, hogy legyen a koffeinmentes kávé is.

Olvassa el, hogyan értékelték a kismamák koffeinmentes kávénkat, az Ebenica Mammie-t.

Kinek való a koffeinmentes kávé?

Ha azt hiszi, csak a kismamák és a szívbetegek isznak koffeinmentes kávét, óriási tévedésben él. A kutatások azt mutatják, hogy még az olyan „szenvedélyes kávérajongók” is fogyasztanak koffeinmentes kávét, akiknél kétszer nagyobb az esély arra, hogy napi több, mint 3 csésze kávét isznak meg. Ez azt mutatja, hogy az olyan kávérajongók is szeretik a koffeinmentes kávét, akik gyakrabban isznak kávét – például este is.

Az Ebenica pörkölőben ezt már évekkel ezelőtt észrevettük és piacra dobtuk az akkor még egyedi Siesta alacsony koffeinszintű kávénkat, mely az átlagos arabicához képest 50%-al kevesebb koffeint tartalmaz.

Miért iszunk koffeinmentes kávét?

A koffeinmentes kávé iránti érdeklődés csúcsa 2021-ben volt, a világjárvány alatt. A Swiss Water marketing igazgatója, Erin Reed több okot is lát ez mögött:

„Bár a világjárvány kezdetekor minden leállt egy pillanatra, pár hónappal később nagyot ugrott a koffeinmentes kávék iránti érdeklődés. Szerény véleményem szerint ez részben annak is tudható be, hogy az otthon eltöltött első hónapokban túl sok kávét ittunk. Talán azért is, hogy könnyebben fel tudjuk dolgozni az addig ismeretlen helyzetet, valamint, hogy csökkentsük szorongásérzetünket. Később aztán az emberek rájöttek, hogy ez nem volt a legegészségesebb ötlet és elkezdtek koffeinmentes kávékat keresni – mivel a kávéivás szertartása független attól, hogy kávénk tartalmaz-e koffeint, vagy sem.”

Több, kávérajongókkal folytatott kutatás is kimutatta: azért kezdtek koffeinmentes kávét inni, hogy jobban aludjanak és csökkentsék az olyan túlzott koffeinbevitel okozta mellékhatásokat, mint pl. az idegesség. A koffeinmentes kávé iránti érdeklődés további okai között megemlítették a feldolgozás módszereiről szerzett új információkat, az egészséges életmód iránti fokozott érdeklődést és persze nem utolsó sorban az újonnan megjelent koffeinmentes kávékat, melyeknek íze megfelelt a kávérajongóknak.

Tartalmazhat a koffeinmentes kávé is koffeint?

Igen, tartalmazhat – semmilyen eljárás sem képes eltávolítani a kávészemekből a koffein 100%-át. A különböző országokban található koffeinmentes kávékat érintő szabványok megengedik, hogy a koffeinmentes kávék nyomokban tartalmazzanak koffeint. Az EU országokban forgalmazott koffeinmentes kávék legfeljebb 0,1% (1mg/g) koffeint tartalmazhatnak. Mammie és Zero kávénk a laboratóriumi tesztek alapján körülbelül 0,5mg/g koffeint tartalmaznak.

Egészséges a koffeinmentes kávé?

Ha nem vegyi úton feldolgozott kávéról beszélünk, az ilyen egészségre jótékony hatása nagyjából megegyezik a koffeines kávééval. A Swiss Water® Process eljárás ebben az esetben a legjobb választás. Az ezzel az eljárással feldolgozott kávé nem tartalmaz semminemű vegyi oldószer maradványokat és megtartja a kávé egyedi ízeit és tulajdonságait, beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is.

Próbálja ki koffeinmentes kávéinkat!

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés