Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

érett kávécseresznyék

Látogassa meg a Dominikai Köztársaság „kávéparaiso-ját”

Tavaszi exotikus limitált edíciónkat, mely a távoli Dominikai Köztársaságból jött hozzánk, ez alkalommal baristánk, Majko vitte haza degusztálni.

Mitől különleges ez a kávé?

Mitől különleges ez a kávé? A Barahona vidék, ahonnan limitált edíciónk származik, a Karib tenger dél-nyugati vonala mentén húzódik. Ebből az egyedi termelői régióból, ahol a kávécserjék 600-1300 t.sz.m. nőnek, származnak az ország legjobb kávéi.

a Dominikai Köztársaság partvonala

Napjainkban, a 12 hektárnyi területen főleg a kávécserje Typica és Caturra fajait termesztik. A Karib tenger közelségének, az adott terület topográfiájának, valamint az egyenletesen eloszló csapadéknak és napsütésnek köszönhetően a kávészüret augusztusban kezdődik és februárig tart. Tehát a kávécserjék évente 4-5-ször virágoznak és teremnek. A cseresznyék árnyékban nőnek és érnek, majd a szüretet követően először vizes eljárással kerülnek feldolgozásra, majd kézzel vagy mechanikusan tisztítják őket, fermentálják, mossák és napon szárítják, majd végül kézileg osztályozzák.

Mit mond a dominikai kávéra baristánk?

Limitált edícióink között egyszer már volt kávénk a Dominikai Köztársaságból – ez egy single origin kávé volt Jarabocoa-ból, mely csokoládésan édes ízű volt, mogyoró és karamella tónusokkal. Általánosan viszont kijelenthetjük, hogy a lassú érésnek köszönhetően az erről a területről származó kávéknak általában édes és csokoládés-teljes ízük van.

készül a kávé a Nuova Simonelli kávéfőzőn

Majko hazai felszerelése, amin ezt a dominikai kávét készítette egy Iberital Challenge darálóból és egy dizájnos piros Nuova Simonelli karos kávégépből áll. Mivel a kedvenc kávéitala a doppio, a mi „Dominikánkat” – ahogy mi magunk közt hívjuk – is dupla adag kávéból készítette, pontosabban frissen őrölt 18 grammból.

Extra finom csokoládés doppio-t csináltam, mely 18 gramm kávéból készült. Mivel a kávét 10 nappal ezelőtt frissen pörkölték, az extrakció szép krémes lett és a darálót is könnyű volt a kávéra beállítani.

a doppio extrakciója

Annak köszönhetően, hogy a mi dominikai kávénk tökéletesen kiegyensúlyozott és ízében megtalálhatjuk a marcipán, karamella és a pomelo édes tónusait – egyenesen tökéletes tejes kávéitalokhoz. A capuccino-hoz Majko klasszikus félzsíros tejet használt, ami picit megfinomította a kávét és az italnak fahéjas kakaóhoz hasonló íze lett.

Doppio-nak a kávé nagyon finom volt, csokoládésan, sőt majdnem karamellásan édes nagyon enyhe gyümölcstónusokkal a háttérben. Egyenesen ideális vasárnap reggeli iszogatáshoz Netflix mellé. 😀

Olyan finom kávé, hogy a nagyját megisszák a háziak!

A Dominikai Köztársaságból származó kávé valóban ritkaság. Először is azért, mert nagyon minőségi és finom, amiért főleg az ottani farmerek módszerei a felelősek. Világszerte ismertek kis farmjaik, melyeken nagy hangsúlyt fektetnek a fenntartható és organikus kávétermesztésre, mely összhangban van a helyi környezettel. A helyi mezőgazdászok emellett aktívan foglalkoznak erdősítéssel és talajvédelemmel is.

Ezért is van, hogy a helyi kávéprodukció túlnyomó részét helyben, még a szigeten elfogyasztják. Exportra kevesebb, mint a termelés 20%-a kerül. A Dominikaiak ugyanis közismert kávérajongók és a kávéjukat általában mokka kávéfőzőn készítik, jó erősre és egy nagy adag cukorral.

Próbálja ki, milyen a kávéparadicsom íze…

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés