Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

kavéfajta

Kevésbé ismert kávéfajták: az arabica és a robusta után

A kávékészítés során legtöbbször az arabica és a robusta kifejezésekkel találkozunk. Mára ez a két kávéfajta minden karakteres ízeket kedvelő kávéértő és kedvelő alfája és omegája lett, aki kicsit is otthonosan mozog a kávék izgalmas és aromás világában. Azonban ezzel a két kávéfajtával még messze nincs vége a történetnek.

Bár az arabica és a robusta a két legismertebb kávéfajta, a kávék világa ennél sokkal változatosabb felhozatalt kínál. Tudtad például, hogy jelenleg több mint 120 kávéfajtát tartanak nyilván és azt, hogy ezek is további több száz alfajra oszlanak?  A kávéfőzők és persze rajongók számára ez egy teljes alkímia, amely egyszerűen lenyűgöz minket és hisszük, hogy ugyanilyen mágikus hatással lesz rád is.

Olvasás közben érezted a kiváló arabica ízét? Ne habozz, válassz az EBENICA kínálatából!

 • kave ebenica blend xiv

  Blend XIV

  Ez egy igazán erős kávé! Különleges arabica szemek keveréke domináns kakaós jegyekkel.

  kakaókakaó
  nádcukornádcukor
  grapefruitgrapefruit
 • Great Taste 2023 - 1 csillagGreat Taste 2022 - 1 csillag

  Colombia La Secreta

  Elvarázsol a krémes, kakaós ízével, amit a mirabella és a szőlő édes tónusai egészítenek ki.

  kakaókakaó
  mirabella szilvamirabella szilva
  szőlőszőlő
 • Great Taste 2023 - 1 csillagCoffee Review 2013 - 90 pont
  egy csomagolás Intensivo kavé

  Intensivo

  Európa 10 legjobb eszpresszó kávéjának egyike földesebb, ám édes csokoládés-mogyorós ízzel.

  dohánydohány
  csokoládécsokoládé
  diódió

A tudomány itt kezdődött: a kávéfa

A kávéfa tudományos elnevezését Carl von Linnaeus svéd természettudósnak köszönhetjük. A binomiális nómenklatúra, azaz a növények és állatok nemzetség- és fajnév szerinti elnevezésének megalapítójaként a kávé – Coffea elnevezés mögött is a svéd tudós áll. Ő és a kávéfajtákat kutató botanikusok fokozatosan újabb fajneveket adtak hozzá a gyűjteményhez.

Elmondható, hogy az összes Coffea faj közül a Coffea arabica (arabica) és a Coffea canephora (robusta) vált a legismertebbé a világon. Ennek oka többek között az, hogy mindkét fajt hosszú évek óta termesztik magas termelékenysége és kiváló, emlékezetes ízük, aromájuk miatt.

arabica és a robusta

Tudtad, hogy egyedül az Arabica további mintegy 600 alfajra oszlik? Két kifejezetten híres változata van a piacon: a Coffea arabica varieta typica és a Coffea arabica varieta bourbon. Ez a két kávéfajta és a többi alfaj a világ összes kávébabtermelésének mintegy 65%-át adja. Lássuk, mik az alapvető különbségek közöttük.

Coffea typica

Ez az egyik legrégebbi és leghagyományosabb kávéfajta. Afrika régiójából származik és a Dél-, illetve Közép-Amerikában termesztett első kávécserjék közé tartozik. A Coffea typica kifejezetten magas a többi cserjéhez képest és lenyűgöző fényes levelei vannak. Azonban nagyon fogékony a különböző betegségekre is. Kerek szemű, alacsonyabb cukortartalmú. Íze enyhén virágos és gyümölcsös és visszafogott savasságot kínál a kávékedvelőknek.

Coffea Bourbon

Ez a kávéfajta az Indiai-óceán térségében található Bourbon szigetéről származik, ma Réunion néven ismert ez a terület. A Caffea Bourbon már kompaktabbnak tűnik, valamivel ellenállóbb a kávécserjéket támadó betegségekkel, valamint a fejlődésére nézve kedvezőtlenebb időjárási viszonyokkal szemben is. A bourbon fajta kisebb ovális szemcséi édesebbek, ami növeli a csésze édességét és ízének teltségét.

Ismerkedjünk meg az elefántszemekkel

Amikor fentebb írtuk, hogy a Coffea typica és a Coffea bourbon az arabica két leghíresebb fajtája, nem hazudtunk. Ugyanakkor a több mint 600 féle kávéfajta mindenképpen megdöbbentő szám és vannak köztük olyan gyöngyszemek is, amelyekről egy vérbeli kávérajongónak egyszerűen tudnia kell.

Coffea typica és a Coffea bourbon

Az egyik például egy ritka arabica hibrid, hivatalos neve Coffea maragogipe. A kávéfőzők világában azonban inkább elefántként vagy óriásbabként ismerik. Az arabica kávészemeihez képest ez a faj szinte a harmadával nagyobb mérettel büszkélkedhet a többi arabica fajtához képest. Bár a brazíliai Bahia államból származik, a 19. század végén kivételessége miatt Európába is behozták, ahol a német császári udvarban a legnépszerűbb kávéként találta meg állandó helyét.

Az elefántszemű kávéfajtából készült italra jellemző a kiegyensúlyozott, gyümölcsös ízvilág, nincs benne túlzott keserűség vagy savanyúság. Többek között ennek is köszönhető, hogy a háború előtti Európában annyi rajongót szerzett ez a kávé, ez a lelkesedés pedig kisebb-nagyobb mértékben a mai napig tetten érhető a kávékedvelők körében.

A kávéfajták itt nem érnek véget

A kávévilág messze nem csak az arabica és a robusta fajtákból áll, igaz, ezek együttesen a világ kávétermelésének majdnem 100%-át teszik ki. Más fajok termelése sajnos gazdaságilag kevésbé kifizetődők és nem rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, amelyek érdekesek lennének a kávépiac számára. De ez nem jelenti azt, hogy ne lennének említésre méltók.

Coffea liberica

Érdemes megemlíteni például a Coffea liberica-t, az egyetlen szabálytalan szemű kávéfajtát. Nemcsak aszimmetrikusak, de gyakran sokkal nagyobbak is, mint a legtöbb arabica és robusta fajta. A Liberica kevésbé ellenálló faj, erős fás íze pedig nem mindenkinek nyeri el a tetszését. A virágos-gyümölcsös illat, telt íz és a lágy, szinte füstös aláfestés mellett inkább a nehéz ízek kedvelőinek szánt kávé.

Coffea liberica

Coffea excelsa

A Coffea excelsa a Coffea libericához hasonló erős karakterrel rendelkező kávéfajta. Mindkét kávéfa 18 méter magasra nő. Az Excelsa, amelyet ma Dél-Kelet-Ázsia területein termesztenek, eredetileg Közép-Afrikából származik. Íze kifejezetten a savanyú ízvilágot idézi meg, emellett a sötétebb pörkölésre jellemző tónusokat is hordoz.

A kávépörkölésben jártas mesterek számára is kihívást jelentő kávéfajta, ezért a piaci népszerűsége pedig viszonylag alacsony. Egyedi ízének köszönhetően alkalmas jellegzetes kávékeverékek készítésére. Mindenesetre az excelsa kávé fenntartható választás lehet a kávéipar számára, mivel a növény ellenáll a zord időjárási viszonyoknak és minimális műtrágyát igényel.

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés