Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

filterkávé minták

Pour Over: Hogyan készítsük el az átcsepegtetett kávét

Az angol pour over kifejezés nálunk az átcsepegtetett kávé megnevezését takarja. Viszont számos módszer létezik a filterkávé elkészítésére.

Miben különleges a pour over filterkávé?

Bár a szó szerinti fordításban a pour over azt jelenti, hogy leönteni, a kávék világában ez a filterkávé egy nagyon precíz elkészítési eljárását jelenti. Ez egy olyan módszer, amelynek során a frissen őrölt kávét a papírfilteren keresztül fokozatosan leöntik forró vízzel, aminek következtében a kávé lassan átszűrődik a filtertartó alá helyezett csészébe.

tiszta filterkávé

Ellentétben a French presszóval vagy a hagyományos leöntött kávéval, amelyet Szlovákiában gyakran a helytelen „török kávé” megnevezéssel illetnek, a pour over módszer során a kávé a teljes vízmennyiségben nem oldódik ki egyidejűleg. Fokozatosan öntjük a tiszta és friss vizet az őrölt kávérétegre, aminek köszönhetően elérjük az adott kávéadag valóban teljes körű kioldódását.

Akár a Chemex vagy a V60 segítségével készítjük el az átcsepegtetett kávét, minden esetben elérjük a kávé remek ízét, alacsony költségvetéssel.

Németország: a filterkávé szülőhazája

Ahogy mondani szokták, minden mögött keresd a nőt. És ez az átcsepegtetett kávé esetében sem volt másképpen. Amelie Auguste Mellitta Bentz, aki a 20. század elején Németországban élt, már régóta elégedetlen volt a kávéja ízével. Keserű volt, és az őrölt kávé kioldódott maradványai lebegtek benne. Egy napon a fejéből kipattant az ötlet, hogy a kávénak milyen módon lehetne jobb íze. Fogott egy sárgaréz edényt, amelybe szöggel lyukakat ütött és a belsejébe egy papírlapot helyezett, amit a fia füzetéből tépett ki. Ebbe a rögtönzött készülékbe szórta bele a kávét és leöntötte vízzel. Az így készült kávé ízével a valószínűleg nagyon meg volt elégedve, ugyanis 1908 júniusában a papír kávéfiltert és a kávé effajta elkészítési eljárását szabadalmaztatta. Így jött létre a Melitta cég, amely a mai napig működik.

frissen átcsepegtetett kávé pohárban

Hogyan állapíthatja meg, hogy Önnek ez a kávékészítési eljárás megfelelő-e?

Ha a lágyabb ízű kávékat kedveli jobban. A pour over módszer során a kávé kioldódását főleg a gravitáció és a víz súlya segítik elő. Ellentétben az eszpresszóval vagy a mokka kávéval, amelyek esetében főleg a nyomás játszik szerepet, a filterkávénak a csészében sokkal lágyabb ízzel és a teljesen más ízárnyalatokkal rendelkezik és általában az állaga hígabb.

Szívesen kísérletezik a kávéízekkel. Csakúgy, mint a legtöbb alternatív kávéfőzési módszernél, az átcsepegtetett kávé esetében sem árt egy kis kísérletezés. Az egyes kávék és receptek próbálgatása közben, amelyekről még szót ejtünk lejjebb, pontosan olyan kávét kap, amilyet óhajt.

a Hario V60 Pour Over Kit-en keresztül készült kávé

Előnyben részesíti a kávé egyszerű és gyors elkészítését. A pour over módszer során nincs szükség semmilyen kávéfőzőre vagy árammal működő gépre. Elegendő hozzá a papírfilter, a filtertartó és egy csésze, esetleg egy másik edény, amelyben a kávét elkészíti. Az átcsepegtetett kávét akár utazás során vagy az erdőben is elkészítheti, amennyiben a tűzön a vizet felforralja.

Nem szeretne nagy összeget befektetni a drága berendezésekbe. A kényelmes és elegáns felszolgáláshoz kiválóan megfelel a V60-as készlet, amely megfizethető és mindennel fel van szerelve, ami a filterkávé elkészítéséhez szükséges. Ha Ön ad a részletekre és az említett receptekkel szeretne kísérletezni, valószínűleg szüksége lesz egy vízforralóra, amely kijelzi a víz hőmérsékletét és súlyát, ami a kávémennyiség és a víz megfelelő arányát hivatott megőrizni. Ízletes filterkávét viszont ezen eszközök segítsége nélkül is el tud készíteni, akár szemmértékkel és az ár töredékéért.

Az átcsepegtetett kávé elkészítésére szolgáló készülékek

Manapság már valóban számos készülék létezik a filterkávé elkészítésére. A hagyományos „kézi” játékszereken kívül az olyan elektromos berendezéseket említenénk meg, amelyek a víz hőmérsékletét és a csepegtetését szabályozzák. A világon a legismertebb kézi pour over készülékek közé minden kétséget kizáróan a V60 és a Chemex tartoznak.

a kávé felszolgálása a Chemexből

Chemex – Ez a dizájn csoda nem a 21. század modern kávéfőző trendjeivel együtt érkezett, mint ahogy az első pillantásra tűnik. A Chemex idén ünnepli megalkotásának 80. évét a német vegyész, Peter Schlumbohm által. A testét boroszilikát üvegből gyártják, amelynek a nyakát egy fából készült „sál” ékesíti. A felső részébe kerül a többrétegű filter, amelyen keresztül készül el a filteres kávé. Chemexet a világ minden sarkában felfedezhetjük és a népszerűségét bizonyítja az a tény is, hogy „szerepelt” a Jóbarátok sorozatban vagy az ún. Bond-filmekben.

a Hario dripper részlete

Hario V60 – A japán Hario céget 1921-ben alapították, amelynek a fő tevékenysége az ipari célú üveggyártás volt. Amikor 2005-ben a piacra dobták a V60-at, a kávékészítés világában egy kisebb forradalom tört ki. Ennek az eszköznek a teljes neve Vector 60, és jelzi azt a szöget, amit a dripper – a papírfilter tartója – bezár. A dripper rendszerint műanyagból, kerámiából vagy üvegből készül, amelyen speciális bordázatot alakítottak ki spirál formában, amely a kávé kioldódása során megakadályozza a levegő elszökését. Ebbe helyezik bele a finom, vékony filtert, amelynek köszönhetően a kávé gyorsabban kioldódik, miáltal az üdítő és édes ízjegye kiemeltté válik.

az átcsepegtetett kávé készítése során képződő hab

Készítsen ízletes átcsepegtetett kávét a V60-on keresztül

A V60-on keresztül készülő kávé számunkra kedvenc receptjét hoztuk el Önöknek, a mi single origin kávénkból, az El Salvador La Joya-ból.

A kávé mennyisége: 16 g Az őrlés módja: durva szemcsék Vízmennyiség: 200 ml A víz hőmérséklete: 94 °C Az elkészítés időtartama: 2 perc 40 másodperc

1. Mint minden kávékészítési eljárás esetében, a víz minősége is nagyon fontos. Amelynek a kiválasztására ugyanúgy ügyeljen, mint a kávébabok kiválasztására. Javasoljuk, hogy minden esetben használjon szűrt vizet, amelyet körülbelül 94°C hőmérsékletre melegítsen fel.

2. A dripperbe helyezze be a filtert, aztán a drippert helyezze rá egy üveg edényre vagy csészére. Ezt követően az egész rendszert öntse le forró vízzel – egyrészt így a készüléket felmelegíti és egyúttal a filterből kimosódik a papíríz, másrészt a filter a dripper falához tapad.

3. A kávét közvetlenül az elkészítése előtt őrölje meg zsemlemorzsányi méretű szemcsékre.

4. Az előmelegített dripperben helyezett filterbe szórja bele az őrölt kávét, és az egész készüléket állítsa egy kinullázott mérlegre és vegyen elő egy stoppert. A mérleg és a stopper segítenek az egész kioldódási folyamat megfigyelésében és szabályozásában.

5. Indítsa el a stoppert és kezdje el a vízforralóból az előkészített, kávéval megtöltött filterbe önteni a vizet – kb. 30 ml-t úgy, hogy az őrölt kávé teljes felülete víz alá kerüljön. Ezt a szakaszt nevezik Blooming-nak, amely során a kávéból szén-dioxid válik ki apró buborékok formájában.

6. 40 másodperc elteltével keverje meg a kávét és öntse hozzá a fennmaradó – 170 ml vizet 2 percen keresztül. A víz feltöltését folyamatosan ellenőrizni kell, tehát a vékony vízsugarat körkörös mozdulatokkal belülről kifelé tartó irányba öntsük. A kioldódásnak egyenletesnek kellene lennie, tehát a kávénak nem szabadna az egyik oldalon sem lassan (valószínűleg a túl finomra való őrölés miatt), sem túl gyorsan lecsepegnie (a túl durva szemcsékre való őrölés, esetleg a rövid időn belül történő túl sok víz ráöntése miatt).

7.
A kioldódott kávét az edényben vagy a csészében az elkészítést követően javasoljuk, hogy hagyja 2-3 percen át hűlni, másképpen mondva „megérni” és ezt követően már felszolgálhatja.

a filterkávé felszolgálása

Öntsünk tiszta vizet … a filterbe!

Filterkávé, átcsepegtetett vagy pour over kávé – nevezzük őket bárhogyan is, egy valóban remek és megfizethető kávékészítési eljárásról van szó. Nagyon melegen ajánljuk, főleg abban az esetben, ha Ön nem egy megrögzött eszpresszó rajongó és szívesen kísérletezget. És bár az első pillantásra bonyolultnak tűnhetnek a filterkávé elkészítésére vonatkozó utasítások, higgye el, a kávé elkészítését valóban néhány perc alatt megoldhatja egy v60-as vagy a chemex segítségével. Hát akkor, az egészségére!

Szóval, akkor elkészítik az első filterkávéját?

Az átcsepegtetett kávé elkészítéséhez a világosabb pörkölésű kávébabokat javasoljuk, és éppen ilyenek a mi single origin kávéink:

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés