Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

az új pörkölőgép részletesen

Ilyen a világ csúcstechnológiájával rendelkező modern kávépörkölő

Az új év pörkölőüzemünkben nagy változást hozott! Gépparkunk új családtaggal bővült – megérkezett a Giesen W45A pörkölőgép. Ez a történet róla szól.

Nagy sikerek mögöttünk, még nagyobbak előttünk…

A 2019-es évet az eredményes 10. évfordulónk ünnepségével zártuk, melynek következtében megrendeztük az első – Kávészüret elnevezésű – nyílt napunkat. A kulisszák mögött azonban már folytak a következő hónapok magas szintű, nagy változásokat és újdonságokat ígérő előkészületei.

a pörkölő tulajdonosa az új gyártócsarnokban
Marek büszkén áll az új gyártócsarnokunkban. 🙂

Új gyártó és tároló helységek

A hazai piacon és a nemzetközi versenyeken elért sikerek arra ösztönöztek minket, hogy fokozatosan kezdjünk el külföldön terjeszkedni. Ezzel a lépéssel együtt felmerült a kérdés, hogy a jövőben elegendő-e a termelési kapacitásunk. A telephelyünknek és magának a pörkölőgépnek is megvannak a maga korlátjai. Megszületett a döntés: új gyártási csarnokot építünk és nagyobb pörkölőgépet veszünk.

új gyártócsarnok
Pillantás az új pörkölőüzemre az új pörkölőgép beüzemelése során.

A Giesen mellé kerül egy új Giesen!

Öt évvel ezelőtt, amikor kiválasztottuk az első pörkölőgépet, nehéz döntés előtt álltunk – melyik jól bevált pörkölőberendezés-gyártót válasszuk. Akkoriban a német Probat, a portugál Joper és a holland Giesen kerültek szóba. Hosszas mérlegelés után a döntést végül Giesen mellett hoztuk meg. A második pörkölőgép kiválasztásakor már biztosra mentünk: a Giesen W45A nyert.

a kis pörkölőgép áthelyezése
A fiúk a Giesen technikusaival áthelyezik a kis pörkölő gépet.

Új pörkölőgépünk mögött a holland Giesen családi cég áll, amely a világ legjobb és véleményünk szerint a legszebb pörkölőgépeit gyártja a kis- és közepes méretű pörkölőberendezések kategóriájában. A kézműves tapasztalat, a 20 éves know-how és a minőségi anyagok kombinációján alapuló koncepciójuknak köszönhetően a világpiac vezetői közé tartoznak.

Minden egyes csésze kávé mögött egy erőteljes, a legmodernebb technológiákat használó gyártási módszer rejlik.

Az első pörkölőgéphez hasonlóan ezt a gépet is specifikációink és saját követelményeink szerint gyártották le. Az összes Giesen pörkölő öntöttvasból készül, és rengeteg elektronikával rendelkezik, amelyek a pörkölés pontos értékelésében segédkeznek. Ilyen módon a kávépörkölés teljesen más szintre kerül.

mindkét pörkölőgép az új gyártócsarnokban
Mindkét pörkölőgépünk – a Giesen W15A és a W45A – az új csarnokban.

Régi kontra új: Mi a különbség a pörkölők között?

Egy kisebb pörkölő dobjában 15 kg kávé pörkölhető meg egy tételben. Az új pörkölőgépnek nemcsak a térfogata nagyobb – akár 45 kg kávét is megpörkölhetünk benne, de még az alkatrészek száma is több. Ez nem csak egy gép, hanem egy 4,5 tonnás géppark, amely 6 külön álló berendezésből áll: az vezérlőtoronyból, a mérleggel ellátott szívóberendezésből, ciklonból, utánégetőből, héjeltávolítóból és külső propántartályból.

Ez is felkeltheti az érdeklődését: A hely, ahol a kávé születik…

Ezek közül az első a szoftverrel ellátott vezérlőtorony, amelynek feladata az egyes pörkölések megfigyelése és folyamatos értékelése. A Giesen Profiler szoftvert csak a közelmúltban kezdték használni, és az alapvető mutatók mellett, mint a levegő- és babszemhőmérséklet, dobnyomás stb., részletes információkat nyújt az egyes pörkölési fázisokról is. Ezenkívül a szoftver sokkal gyorsabb, így sokkal pontosabban értékeli az egész pörkölési folyamatot.

Marek a vezérlőtoronynál
Marek az új szoftverrel teszteli a vezérlőtornyot.

Újdonság az ún. Green Coffee Conveyor, vagyis a szívóberendezés, amely lehetővé teszi a zöld kávé sokkal gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb beszórását a pörkölőbe. Míg a kisebb pörkölőgépnél Andrejnek a zöld szemeket kézzel kellett felemelnie és beleönteni a töltőbe, evvel már nem kell foglalkoznia. Elég, ha a hidraulikus emelőkocsival kissé a föld fölé emeli a kávészsákot, és egyszerűen beleönti annak tartalmát a szívóberendezésbe. A gép a kávét először leméri, majd néhány percen belül „beszippantja” a pörkölődobba. Szerintünk ez az új pörkölő egyik legszuperebb része. 😀

a szívóberendezés tesztelése
A mérleggel ellátott szívóberendezés tesztelése.

A másik berendezés a külső ciklon, amelynek az a feladata, hogy összegyűjtse a pörkölt kávészemek héját (finom pelyva). A frissen pörkölt kávészemeket aztán a hűtőszitába önthetjük, így már megtisztítottuk a héjtól, és a lehűlés után azonnal a tároló dobozokba tölthetjük.

A csúcstechnológiának köszönhetően a gyártási folyamatunk környezetvédő, aminek szintén örülünk.

Kifejezetten büszkék vagyunk az új utánégetőnkre, melynek köszönhetően a környezetet is védjük. A füst és a szag a kávépörkölés természetes melléktermékei, melyek füstgázokat tartalmazhatnak. Az utánégető feladata, hogy a pörkölés folyamán keletkezett levegőt még egyszer átfújja a gépen, aminek következtében lebontja a különféle füstgázokat, amelyek egyébként a levegőbe kerülnének.

a külső ciklon beüzemelése
A Giesen technikusai Andrejjel, a pörkölőmesterrel a külső ciklonnál.

Csak hogy el tudjuk képzelni: a kávé pörkölésekor a dob hőmérséklete kb. 200-240°C, a keletkező füstgázok égetésekor az utánégető hőmérséklete akár az 500 °C-ot is meghaladhatja. Ezzel a berendezéssel viszont akár 90%-kal is csökkenthetjük a füsttartalmat és a szálló port.

Ez is felkeltheti az érdeklődését: Kávébegyűtés módjai a kávéültetvényeken

Végül itt van az ún. héjeltávolító. A kis és a nagy pörkölőgépnél ez a berendezés segíti a pörkölt kávé tisztítását a kövecskéktől, ágacskáktól és egyebektől, melyek néha akaratlanul is a kávéhoz keverednek a kávécseresznyék ill. a zöld kávé feldolgozása közben.

a héjeltávolító tesztelése
Pörkölés után kipróbáltuk az új destonert is.

A pörkölőrendszerhez tartozik a 4850 literes propántartály is. A feldolgozás során különféle okokból nem földgázt, hanem tiszta propánt használunk. A propánnak magasabb a fűtőértéke, tehát hatékonyabb és stabilabb. A kávépörkölésnél a stabilitás és a pontosság rendkívül fontos. Ugyanis nem engedhetjük meg, hogy a pörkölődob hőmérséklete ingadozzon. Az ingadozásnál fennáll a veszélye annak, hogy a kávé nem pörkölődik meg egyenletesen, tehát így az egyes szemek túlpörkölődnek, míg a többi nem. A stabilitás ebben az esetben a pontosságot jelenti.

A Három királyok utáni keddi napon a teherautó 7 hatalmas ládával érkezett hozzánk. Öt férfi több órán keresztül rakodott ki belőle, és valójában nem ez volt a legnehezebb feladat.

A pörkölőgép beüzemelése teljes két napot vett igénybe, amit több hónapos előkészület előzött meg 14 szakember részvételével: a Giesen technikusai, gázszerelők, hegesztők, kéményseprők, villanyszerelők, légkondicionálókkal foglalkozó szakemberek, valamint maga a pörkölőmester. Mindannyian maximális szakértelmükről tettek tanúbizonyságot, amit ezúton is szeretnénk megköszönni.

kávépörkölő csapatunk
Ennyire örülünk az új kávépörkölő gépünknek miután beüzemeltük.

Kihívást jelentő időszak volt, amely 100%-os elkötelezettséget és koncentrációt követelt a pörkölő munkatársaitól. Végül is minden jól alakult. Az új gyártócsarnok büszkén áll és a két pörkölőgép óramű pontossággal működik. És bár még messze vagyunk attól, hogy teljes mértékben kihasználjuk a nagy pörkölőt, viszont már most nagyobb teret biztosít számunkra, főleg, ami a további növekedést és terjeszkedést illeti. Végül, de nem utolsósorban nagyon örülünk annak, hogy a technológia szintjén előbbre jutottunk. Giesen Frans főmérnök szerint a modern technológia ebben a méretkategóriában Európa egyik legmodernebb kávépörkölő üzemévé tett minket.

Tehát akkor folytatódjanak az újabb kávékalandok!

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés