Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

kávé majolika kerámia csészében

Egy modori eszpresszócsésze története…

A kézműves termékek mindig is elbűvöltek minket. A folyamat, amelynek során az alapanyag maximális pontossággal átalakul végtermékké, a mai napig elbűvöl bennünket …

Hogyan egyesült az Ebenica+Majolika?

Legtöbb vásárlónk már tudja, hogy a mi pörkölőnk székhelye a valaha volt Majolika gyárkomplexum helyén található. Bár a kerámia gyártásra már csak üzletünk mésztufa padlóburkolata emlékeztet, az épületben továbbra is kézműipari tevékenység folyik. Igaz, teljesen más jellegű…

zöld kávé juta zsákban

Nemcsak az épület miatt gondoltunk a Majolikával való egyesülésre. Közre játszottak a jó szomszédi viszonyok, szeretetünk Modor és a helyiek, de főleg a kézművesség iránt.

Habár az első pillantásra úgy tűnik, hogy a kávépörkölésben és a fazekasságban nincs semmi közös, pedig ez nem így van. Mindkét kézműves szakma létfontosságú eleme a türelem. Ahogy a számtalan részletből és vonalból álló minta órákig tartó gyakorlást és koncentrálást igényel, úgyszintén igényes feladat a kávépörkölés tökéletes receptjének a titkát felfedni. Amennyire fontos a fazekasságban az agyagminőség és a szín, úgy egy jó kávénál is alapvető a szemek kiválogatása, a megfelelő tárolás, csomagolás.

Több átfedést is találhatnánk, de a legfontosabb metszőpont a szakmák között a termék. A szemnek tetsző, lelket simogató, hasznos és mindig kéznél lévő termék.

ebenica+majolika csésze

Így jött létre a mi kávéscsészénk

Egy kerámia kávéscsésze születése bonyolult folyamat. Előszöris a fazekas olyan prototípust modellez, amelyik megfelel a megadott méret- és formakövetelményeknek. Ezek alapján elkészíti a gipszformát, amelybe beleönti az ún. „iszapot“ vagy öntőmasszát, ami tulajdonképpen olyan, mint a híg agyag.

a kerámia csésze öntése

A gipsz, amelyből a forma készül, az öntőmasszából elvonja a vizet, így az agyag szilárd részecskéi a forma belső részéhez tapadnak. A felesleges öntőmasszát pontosan meghatározott idő elteltével öntik ki a formából, majd a formát szétnyitják, és a kész poharat gondosan eltávolítják.

A kávéhoz hasonlóan az agyagnak is idő kell

Amíg a csésze még formálható, kézzel kell módosítani és kialakítani. Ezen utolsó „kozmetikai” módosítások után a csészét száradni hagyjuk. Kulcsfontosságú a száradási időtartam, amelynek lassúnak kell lennie. Ha a csésze túl gyorsan vagy eltérő módon szárad, deformálódhat vagy megrepedhet. Szinte hihetetlen, de a mi kerámia csészeink két héten keresztül száradnak.

kerámia kávéscsésze szárítás után

Amikor az agyagból csésze születik…

Amikor a csésze alaposan megszáradt, először a kemencébe kerül, ahol 980 °C-on kiégetik. Az égetés során a megszáradt agyagból ún. előégetett cserépkerámia válik, amely az alapos lehűlés után a gyár festőműhelyébe kerül.

kiégetett kerámia kávéscsészék

A festőműhelyben, előszöris nyers mázba mártják őket. A máz fehér, üveges alapréteg, amelynek nemcsak esztétikai, hanem gyakorlati funkciója is van, így ugyanis a kerámia nem engedi át a vizet.

Az agyag viszont élő anyag, ami azt jelenti, hogy a melegben tágul és a hidegben összezsugorodik. Emiatt idővel a kerámia csészebelső mázán kialakulhatnak a harisznak nevezett hajszálrepedések. A harisz a hőtágulások eltérése miatt jön létre, ami természetes jelenség a gyártási folyamán során, és nincs hatással a csészére.

mázba mártott kerámia csésze

Cserép, amiből csodás csészét festettek!

Ezután a nyers mázra kézzel viszik fel a festéket. Bármilyen mintáról is legyen szó, a festőnőnek nagy türelemmel kell eljárnia, hogy a minta maximális precizitással készüljön el. És mivel a csészeinkre viszonylag igényes geometriai, számos vékony vonalból álló mintát választottunk, egy eszpresszó kávéscsésze kifestésével a festőnő körülbelül fél órát foglalkozik.

kerámia festőnő munka közben

A festőnők által használt festékek különféle fémek oxidjai és olyan ecsetekkel viszik fel, melyek kizárólag állati szőrből készülnek. Ugyanis ezek tartják a színt a legjobban. Bár a Majolika szívesebben használja a földes árnyalatokat, fokozatosan teret engednek az élénkebb színárnyalatoknak, mint a vérnarancs és türkiz, elvégre ezeket a színeket választottuk kerámia eszpresszó csészéinkhez.

a kerámia csésze kézi festése

A mázzal ellátott és festett csészék ismét a kemencébe kerülnek, ahol újra kiégetik őket, ezúttal 960 °C hőmérsékleten. A második égetés során minden kerámia csésze elnyeri a végső fényezést, a szükséges színintenzitást, de főképpen a napi használatához szükséges keménységet.

Ha Ön is az alkalmazott ill. művészi kerámiák kedvelője, továbbá egy formatervezett Majolika csészéből szeretné kávéját kortyolgatni, látogasson el webshopunkba.

eszpresszó tejjel kerámia csészében

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés