Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

világító coffee felirat

10 érdekesség a kávéról, mely meglepi Önt

A kávé az egyik legnépszerűbb, és merjük állítani, hogy az egyik legérdekesebb ital a világon. Ez a 10 tény biztosan felkelti érdeklődését.

#1 A kávébab egy cseresznyemag

A kávébab általunk ismert formáját a kávécserjéről nyerik – egy virágzó cserjés növényről, melyen cseresznyék teremnek. Minden egyes kávécseresznye két vagy három magot tartalmaz – magokat, melyeket a cseresznye beérése után különféle módon dolgoznak fel. A világon körülbelül 60 fajta kávécserje ismert, miközben csak háromfajtát termesztenek a magok végett.

érett kávécseresznye

Habár a kávécseresznyék rostban nem igazán gazdagok, mégis ehető gyümölcsről van szó, melynek íze ugyanúgy, mint a kávénál, az éghajlattól és területtől függ. A cserje kiültetése és az első termés között általában 4 év telik el, miközben egy szezon alatt egy cserje átlagos hozama fél kilogramm pörkölt kávé.

#2 A kávé először tulajdonképpen tea volt

Jóval az előtt, hogy az emberek megpörkölték volna az első kávészemeket, cascara-t ittak. A spanyol nyelvből származó szó a kávécseresznye héját jelöli, melyből a múltban különféle főzeteket és infúziókat készítettek. Ma már a gyümölcs szárított húsát és héját mellékterméknek tekintik, mely a hulladék közt végzi, jobb esetben pedig, mint trágya a kávécserjéknek.

cascara – a kávécseresznye szárított héja

Mivel a cascara koffein tartalma alacsony, ízileg sem hasonlít a kávéhoz, nagyon kevés gazda folytatja feldolgozását és eladását. A cseresznye héja azonban tele van vitaminnal és antioxidánssal, és a kellemesen édes, gyümölcsös, a rózsa vagy csipkebogyó tónusaival gazdagított íz biztosan felkeltené nem egy tea vagy kávé kedvelő érdeklődését.

#3 A nagy gondolkodók is megadták magukat a kávénak

Noha a kávénak története során sok ellenfele volt, mégis mindig képes volt sokszorosan több rajondót szerezni. És néhányuknak igazán örült kávés szokásai voltak. Mint pl. Voltaire, aki állítólag naponta 50 csésze kávét ivott meg, és orvosa figyelmeztetései ellenére is gyönyörű 83 évet élt. Hasonlóképpen Theodore Roosevelt amerikai elnök is megivott naponta egy gallon (kb.3,8 liter!) kávét.

kertek Versailles-ban

Szenvedélyes kávé ivó volt Honore de Balzac is, aki irodalmi fellángolása idején naponta akár 60 csésze kávét is megivott, vagy XV. Lajos francia király, aki a versailles-i kastély üvegházában saját kávécserjét termesztett. A szemeket állítólag saját kezűleg szedte le, pörkölte és darálta, hogy a kastély vendégeit saját készítésű kávéval kínálhassa meg.

#4 Bach zenét komponált a kávéról

1735 körül komponálta Johann Sebastian Bach a Schweigt stille, plaudert nicht darabot, mely Kávékantáta néven is ismert. Egy szatirikus szöveg megzenésítéséről van szó, melyben az apa bírálja a lányát, hogy sok kávét iszik és ezért nincs még kérője. A darab szövege a kávézás akkori népszerűségére volt reakció Németországban. Csak Lipcsében, ahol Bach élt, volt abban az időben tizenegy nyilvános kávézó, és még a szalonokban is szolgáltak fel kávét.

zongora Bach darabjainak emlékkönyvével

#5 A kávé eljuttatta őket az olimpiára

Amikor a 30-as években beütött a nagy gazdasági válság, sok mindenben improvizálni kellett. Így 1932-ben, amikor a ki akarták küldeni a Brazil atlétákat a los angelesi Nyári olimpiai játékokra, a kormány úgy döntött, hogy 50 ezer zsák kávéval együtt felülteti őket a hajóra. Ezt út közben el kellett adniuk, és így megteremteni az anyagiakat a küldetéshez.

történelmi fotó a brazil Itaquice hajóról

A 82 sportolóból végül csak 67 jutott ki az olimpiára. Mivel a hivatalok 1 dollárt számláztak minden egyénért, aki a kikötőben kiszáll, a játékok szervezői csak azoknak engedték meg a belépést, akiknél esélyt láttak az éremszerzésre. A legénység többi része San Francisco felé hajózott tovább, ahol további zsákokat adtak el, ennek köszönhetően vízilabdások, evezősök és atléták is részt vehettek a játékokon. Minden erőfeszítés ellenére Brazília egyetlen érmet sem nyert.

#6 A koffeintől „röpködnek” a méhek is

A koffein keserűségének köszönhetően biztosítja a növények számára a védelmet a különféle kártevőkkel szemben és nagy adagokban mérgező lehet még a beporzók számára is. Alacsony koncentrációban azonban vonzza őket, és Geraldine Wright idegtudós kutatásai alapján, melyeket a mézelő méheken végzett, növeli hosszútávú memóriájukat.

a méh beporozza a kávécserje virágait

A méhek több ezer kilométert utaznak a nektárért és eközben különböző fajta virágokat poroznak be. Geraldine rájött, hogy a koffein tartalmú nektárt a méh nemcsak jobban megjegyzi, de sokkal jobb minőségűnek értékeli ki, mint az valójában. Ennek köszönhetően sokkal többször tér vissza ahhoz a virághoz, melynek nektárja koffeint tartalmaz, valamint társait is figyelmezteti rá egy speciális tánccal. A koffeinnek köszönhetően tehát ez a virág a méhek számára felejthetetlen.

#7 A gazdák sokszor a legrosszabb kávét isszák

Úgy gondolja, a kávéültetvényes gazdák hozzájutnak a legjobb kávébabokhoz? Sajnos ez nem így van. Három évvel ezelőtt még a legjobb kolumbiai kávé termelésének 75%-át exportálták, így hazai fogyasztásra csak nagyon kevés maradt és olyan árért, melyet az egyszerű emberek nem engedhettek meg maguknak.

zöld kávéval tele jutazsák

A helyzet azonban folyamatosan javul nemcsak Kolumbiában, de a harmadik világ országaiban is, mely a fair trade programoknak és a gazdák részére igazságos vételárnak köszönhető. Az amerikai vagy európai kávékultúrához viszonyítva ez még mindig jelentős különbség a minőségi kávé elérhetőségében.

#8 A legdrágább kávé mögött…egy elefánt áll!

A Kopi Luwak a legegzotikusabb és legdrágább kávék közé tartozik, ismertebb nevén a cibetkávé. A cibetmacskák azonban nem az egyedüli állatok, melyeket jövedelmező kávék gyártására használnak. Thaiföldön hasonló módon használják az elefántokat, melyeknek táplálékába kávécseresznyét kevernek úgy, mint a cibetmacskáknak.

elefánt a kávécserjék között

A cibetmacskákkal ellentétben az elefántok növényevők, ami azt jelenti, hogy gyomrukban teljesen más folyamtok játszódnak le. A 12-27 órás emésztés közben a táplálék fermentációjára kerül sor, melynek következtében a kávébabok veszítenek keserűségükből és előtérbe kerülnek csokoládés – gyümölcsös tónusaik. Ha a gyártás folyamata nem riasztja el, térjen be Ázsiában egy 5-csillagos szállodába és kérjen Black Ivory Coffee-t.

#9 Nem ajánlott a kávé fogyasztása közvetlenül ébredés után

Nap közben változik a kortizol, stresszhormon termelése az emberi szervezetben, mely több minden mellet a figyelmünket is befolyásolja. A tudósok szerint a magas kortizoltermelés szakaszában, tehát 8:00 – 9:00, 12:00 – 13:00 és 17:30 – 18:30 óra között kerülni kell a kávéfogyasztást.

világító coffee o´clock felirat

Ugyanis, ha ebben az időben iszunk kávét, nemcsak a koffein hatását csökkentjük, de művileg növeljük a koffein toleranciánkat. Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy egyre több kávéra lesz szükségük, hogy felélénküljünk. Mi a teendő abban az esetben, ha korán kelő típus? A tudósok az javasolják, hogy az első kávét leghamarabb ébredés után egy órával fogyassza.

#10 A világ legidősebb macskája kávé fogyasztó volt

A világ Guiness rekord tulajdonosa a „Leghosszabb életű macska” kategóriában nemrég még Creme Puff volt, amely 38 évet élt. Tulajdonosának szavai alapján a szalonnán, tojáson és brokkolin kívül a tejszínes kávé is a mindennapi tápláléka része volt. A történet legérdekesebb része, hogy Creme Puff előtt ennek a rekordnak a tulajdonosa a Granpa Rexs Allen (34 év) nevű macska volt, akinek ugyanaz volt a gazdája, így ugyanolyan diétája volt. Véletlen? Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. ????

Ennyi olvasás után gusztust kapott a kávéra?

Akkor nézzen be webáruházunkba és válasszon valami igazán jót…

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés