Mindig örülünk a nyári hónapoknak nemcsak azért, mert ez a jó idő és a nyaralások időszaka, hanem azért is, mert ilyenkor mindig megjelenik egy új, nyári, frissítő limitált edíció.
A gyümölcsös afrikai arabicák kimondottan ideálisak nyári fogyasztásra
Mikor júliusban elindítottuk immáron az idei harmadik limitált edíciónkat, adódott a kérdés, melyik kollégánk degusztálja majd? Mivel a srácok után kolléganőnk, Baška szereti a legjobban az afrikai kávékat, többé-kevésbe el is dőlt: ki lesz az. Hiszen, ahogy ő maga is megmondta, az afrikai kávéknak köszönhetően „megtanulta értékelni a gyümölcsös espressót“.
Amíg Baška az irodában napi több kávét is megiszik, otthon csak ritkábban készít kávét, mégpedig vagy a karos kávégépén, vagy French pressen. Saját szavai szerint általában egy gyümölcsös espresso a nyertes és délután inkább „konzervatívabb” French press a nyerő tejeskávéval.
Régebben nem voltam képes meginni a tiszta espressót, csak később, miután elkezdtem a pörkölőben dolgozni tanultam meg. Manapság, főleg, ha a kávé egy édeskés-gyümölcsös espresso – kimondottan élvezem. Az új Uganda kávénk pedig pontosan ez a típusú kávé…
„Néha hagyni kell a kávét megérni…“
Mikor Baška otthon van, az espressóját Lelit PL41TEM karos kávégépén készíti, mely ideális választás kezdő otthoni baristáknak és kávérajongóknak. Annak ellenére, hogy frissen pörkölt Uganda kávé állt rendelkezésére, úgy döntött, hagyja egy kis ideig pihenni és megérni. Így az első espressót három héttel a pörkölés után készítette el belőle.
Ez a 100% afrikai arabica egy profi kávégépből gyönyörűen összetett gyümölcsös testtel és édes tea-, bogyósgyümölcs- és datolyaízzel rendelkezik. Baška is nagyon hasonló tónusokat talált ebben a limitált edíciós Ugandában, de saját szavai szerint az otthoni kávéfőzőn jobban előjött gyümölcsössége.
A felvezető friss gyümölcsösség egy idő után teret adott a kellemes édes bogyó- és virágtónusoknak, melyek később szétolvadtak könnyed földízzé. Az utóízben helyet kaptak a nagyon kellemes, keserű csokoládé inkább édeskés tónusai. Bizony, ez egy igazán kiváló kávé!
A természetesen feldolgozott microlot nem okoz csalódást
Annak ellenére, hogy Uganda egy aránylag fiatal termelői ország, az onnan származó kávét már bekerültek az afrikai kontinensről származó kávék drágakövei közé. Az ugandai farmerek eddig a robusta termesztésére szakosodtak, de manapság minden kétséget kizáróan a legmagasabb minőséget termelő arabica termelők közé tartoznak.
Az Uganda Mukoto a maga 88 pontos SCA értékelésével a Mt.Elgon térségből származik, ahol a kávécserjék 1950 – 2000 tengerszint feletti magasságban teremnek. A kialudt vulkán termékeny lejtői, az ideális klíma, a hagyományos gazdálkodás és a természetes feldolgozás Picasso Nduwayo feldolgozó állomásán olyan egyedi tulajdonságokat adnak ennek a kávénak, amit biztosan nem szabadna kihagynia!
Próbálja ki ezt a limitált Ugandát, amíg még elérhető!
Uganda Mukoto
Összetett, gyümölcsös testű alpesi kávé a tea, a bogyós gyümölcsök és a datolya édes ízével.