Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

espresso kézzel festett kerámia csészékben

Uganda Mukoto: egy kávé drágakő az afrikai kontinensről

Mindig örülünk a nyári hónapoknak nemcsak azért, mert ez a jó idő és a nyaralások időszaka, hanem azért is, mert ilyenkor mindig megjelenik egy új, nyári, frissítő limitált edíció.

A gyümölcsös afrikai arabicák kimondottan ideálisak nyári fogyasztásra

Mikor júliusban elindítottuk immáron az idei harmadik limitált edíciónkat, adódott a kérdés, melyik kollégánk degusztálja majd? Mivel a srácok után kolléganőnk, Baška szereti a legjobban az afrikai kávékat, többé-kevésbe el is dőlt: ki lesz az. Hiszen, ahogy ő maga is megmondta, az afrikai kávéknak köszönhetően „megtanulta értékelni a gyümölcsös espressót“.

kávécsomag a konyhapulton
Baška felszerelése: Lelit PL41TEM házi karos kávégép és egy Eureka Mignon Instantaneo daráló

Amíg Baška az irodában napi több kávét is megiszik, otthon csak ritkábban készít kávét, mégpedig vagy a karos kávégépén, vagy French pressen. Saját szavai szerint általában egy gyümölcsös espresso a nyertes és délután inkább „konzervatívabb” French press a nyerő tejeskávéval.

Régebben nem voltam képes meginni a tiszta espressót, csak később, miután elkezdtem a pörkölőben dolgozni tanultam meg. Manapság, főleg, ha a kávé egy édeskés-gyümölcsös espresso – kimondottan élvezem. Az új Uganda kávénk pedig pontosan ez a típusú kávé…

kávédarálás otthoni elektromos darálón

„Néha hagyni kell a kávét megérni…“

Mikor Baška otthon van, az espressóját Lelit PL41TEM karos kávégépén készíti, mely ideális választás kezdő otthoni baristáknak és kávérajongóknak. Annak ellenére, hogy frissen pörkölt Uganda kávé állt rendelkezésére, úgy döntött, hagyja egy kis ideig pihenni és megérni. Így az első espressót három héttel a pörkölés után készítette el belőle.

espresso extrakciója otthoni karos kávégépen
„Ahogy azt mondani szokták, szemmel is iszunk (eszünk), így a kávét mindig gyönyörű csészékbe készítem. Ezek egy helyi kerámiaműhelyből származnak, Liška Jakub készítőtől, melyeket modori (modranská) néven is ismernek.“

Ez a 100% afrikai arabica egy profi kávégépből gyönyörűen összetett gyümölcsös testtel és édes tea-, bogyósgyümölcs- és datolyaízzel rendelkezik. Baška is nagyon hasonló tónusokat talált ebben a limitált edíciós Ugandában, de saját szavai szerint az otthoni kávéfőzőn jobban előjött gyümölcsössége.

A felvezető friss gyümölcsösség egy idő után teret adott a kellemes édes bogyó- és virágtónusoknak, melyek később szétolvadtak könnyed földízzé. Az utóízben helyet kaptak a nagyon kellemes, keserű csokoládé inkább édeskés tónusai. Bizony, ez egy igazán kiváló kávé!

egy csomag kávé csészével az erkélyen
Uganda Mukoto kimondottan tökéletes nyári iszogatásra az erkélyen vagy a kertben…

A természetesen feldolgozott microlot nem okoz csalódást

Annak ellenére, hogy Uganda egy aránylag fiatal termelői ország, az onnan származó kávét már bekerültek az afrikai kontinensről származó kávék drágakövei közé. Az ugandai farmerek eddig a robusta termesztésére szakosodtak, de manapság minden kétséget kizáróan a legmagasabb minőséget termelő arabica termelők közé tartoznak.

Az Uganda Mukoto a maga 88 pontos SCA értékelésével a Mt.Elgon térségből származik, ahol a kávécserjék 1950 – 2000 tengerszint feletti magasságban teremnek. A kialudt vulkán termékeny lejtői, az ideális klíma, a hagyományos gazdálkodás és a természetes feldolgozás Picasso Nduwayo feldolgozó állomásán olyan egyedi tulajdonságokat adnak ennek a kávénak, amit biztosan nem szabadna kihagynia!

Próbálja ki ezt a limitált Ugandát, amíg még elérhető!

 • Uganda Mukoto kávécsomag

  Uganda Mukoto

  Összetett, gyümölcsös testű alpesi kávé a tea, a bogyós gyümölcsök és a datolya édes ízével.

  fekete teafekete tea
  bogyókbogyók
  datolyadatolya

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés