Karácsonykor pompás édességek és desszertek kényeztetik az ízlelőbimbókat, szinte nincs is olyan család a földön, ahol ne tudnának legalább 1-2 legendás süteményt feleleveníteni a régi idők meghitt ünnepeiből. Most hoztunk neked egy olyan receptet, ami kicsit túlmutat a hagyományos bejgli, zserbó és kalács kombináción és a kávé, a fahéj és a karamell mennyei illatával, valamint a kávé és a csokoládé karakteres ízével ízesíti meg az ünnepet. Vigyázat! Ebből a süteményből ajánlott egyből dupla adaggal készülni!
Akár a karácsonykor is élvezettel, lelkesen sütők-főzők táborába tartozol, akár a titkos sütievés a kedvenc hobbid, garantáljuk, hogy a limitált kiadású Peru Chanchamayo kávé fűszeres karakterével készült kávés sütemény lesz az új családi kedvenced. De ezen nincs is csodálkoznivaló, hiszen kellemes csokis-kávés élményben lesz része mindenkinek, aki elkészíti és megkóstolja ezt az ínycsiklandó édességet.
A karácsonyi süti végül is olyan titkos öröm, ami hozzátartozik az év legszebb ünnepéhez. Ahogy például Kevin nélkül sincs karácsony, idén a Peru Chanchamayo kávé nélkül sem lesz az igazi, ezt garantáljuk.
Peru Chanchamayo
Limitált 100% Arabica mesés illattal, és a kakaó, a karamella és a fahéj ízével.
Peru Chanchamayo ajándékdobozban
Limitált 100% Arabica mesés illattal, és a kakaó, a karamella és a fahéj ízével.
Ajándékdoboz csészékkel és kávéval
Ajándékdoboz eszpresszó csészékkel és saját választásod szerinti kávéval.
A finom illatú csokoládé, karamell és fahéj telt ízével az érzékeket szinte megrészegítő perui kávé már több éve elválaszthatatlanul kötődik a karácsonyi időszakhoz. Most más formában élvezheted az ünnepeket a kávé különleges ízével. Ez az egyszerű, de nagyszerű kávés sütemény desszertvillára méltó dísze lesz az ünnepi asztalnak.
Így készül a Peru Chanchamayo kávés szelet
Hozzávalók (35-40 db):
A tésztához:
- 270 gramm sima liszt
- ½ teáskanál sütőpor
- 25 gramm Peru Chanchamayo őrölt kávé
- 45 gramm minőségi kakaó
- 160 gramm porcukor
- 120 gramm lágy vaj
- 1 tojás
- 4 cl kávélikőr (tetszés szerint is adagolható)
A díszítéshez:
- 120 gramm fehér csokoládé
- fagyasztva szárított gyümölcs, kesudió, reszelt étcsoki, kávészem (ízlés szerint)
Elkészítés:
A kávés sütemény elkészítéséhez először egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a sima lisztet a sütőporral, ehhez adjuk hozzá az őrölt Peru Chanchamayo kávét és a minőségi kakaót. Keverjük addig, amíg a keverék tökéletesen és egyenletesen el nem vegyül egymással.
Egy másik, lehetőleg az előzőnél nagyobb tálban keverjük habosra a puha vajat a porcukorral. A tojást és a szobahőmérsékletű kávélikőrt óvatosan keverjük hozzá a keverékhez, majd az egészet alaposan keverjük össze.
Ezután a száraz hozzávalókat fokozatosan – fontos, hogy nem egyszerre, hanem kisebb adagokban – adagoljuk hozzá a nedves hozzávalókhoz és keverjük addig, amíg egy sűrű, szinte gyúrható állagot kapunk. Ha nem állna össze a tészta és továbbra is hozzátapad a tál széléhez, adjunk hozzá még egy kis lisztet. A tésztát ezután 15 percig hűvös helyen hagyjuk, hogy összeérjenek a hozzávalók.
Ezután sütőpapírral bélelt tepsire kisebb, kb. 3-4 cm átmérőjű kerek szeleteket vágunk a rúddá formázott tésztából, de stílusosan akár kisebb kávészemeket is formázhatunk belőlük. Javasoljuk, hogy áztasd hideg vízbe a kezedet, úgy kevésbé fog hozzájuk ragadni a tészta formázás közben. A karikákat vagy kávészemre formázott édességeket helyezzük egymástól megfelelő távolságra a tálcára, sütés közben kicsit meg fog nőni a térfogatuk.
Az így előkészített szeletek közepét fogpiszkálóval a közepébe nyomkodjuk, majd 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Vigyázz rájuk, figyeld a sütési folyamatot. Az viszont ne érjen váratlanul, amikor a kávé– és karácsonyillatú sütemény illatát először megérzed.
Miután megsült a kávés sütemény, hagyd kihűlni, de nyugalom: addig sem fogsz unatkozni! Mialatt hagyod pihenni az édességet, olvaszd fel egy tálban a fehér csokoládét. Ezután a kihűlt kávés szelet felét félig mártsd bele a csokoládéba, utána ízlés szerint díszítheted. Akár kis cukorgyöngyöt is szórhatsz rá, stílszerűen egy kávészemet is nyomhatsz az olvadt fehércsokiba díszítés gyanánt, de a kesudió, a liofizált gyümölcsök és a reszelt étcsokoládé is remekül illik hozzá. A képzeletnek nincs határa!
Ezután csak annyi a dolgod, hogy hűvös helyen hagyod megdermedni, valószínűleg ez jelenti majd a legnagyobb megpróbáltatást. Addig viszont akár készíthetsz is magadnak egy csésze finom Peru Chanchamayo kávét, majd élvezheted az egyszerű és finom kávés finomságot. Jó étvágyat kívánunk!