Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

egy csésze friss espresso

Kávédegusztáció otthoni környezetben

Hogyan találjuk meg „a kávénkat”? Kóstolással! Bár egy professzionális cuppingra nincs mindenkinek lehetősége, degusztálni lehet otthoni körülmények között is.

Hogyan igyuk és egyszerre élvezzük is a kávét?

Felgyorsult világban élünk, ahol semmire sincs időnk, így mindent minél hamarabb le akarunk tudni. A kávénál ez viszont nem helyes hozzáállás, mivel ez az ital annyi aroma- és íztulajdonságot rejt magában, melyet érdemes felfedezni. Tehát hogyan kóstoljuk a kávét úgy, hogy igazán ki tudjuk élvezni?

Az íztónusok felfedezésében segíthet az ízkerék. Megfigyeléseit a kóstolójegyzetekbe írja le – elég letölteni és kinyomtatni.

Márk cupping közben degusztálja a kávét
  1. Először darálja ki az összes maradék kávét a darálójából, hogy ne keveredjenek a kávék – rosszul hatna az elkészített kávé ízére. A kávét mindig közvetlenül az elkészítés előtt darálja le!
  2. Bármilyen elkészítési módot is részesít előnyben, az összes kávét egy módszerrel ajánljuk elkészíteni. Ugyanis ugyanaz a kávé minden módszerrel egy kicsit más ízű lesz. Ezért, ha objektív módon szeretné értékelni az ízeket, tartsa magát egy elkészítési módhoz.
  3. A kávét fontos degusztáció közben tisztán inni, tehát édesítőszerek és tej nélkül. Ha nem is szereti a „feketét”, ajánljuk legalább kipróbálni. Az első korty mindig jó nagy legyen, hogy az ízek teljes palettáját egyben bejuttassa a szájába. A kávét megkeverheti, hogy az ízek összeforrjanak.
  4. Mikor elkészült a kávé és a csészében van – még cukor és tej nélkül – először szagolja meg. Tudta-e, hogy orrunkkal állítólag akár egymilliárd illatot is képesek vagyunk megkülönböztetni? Tehát, lélegezze be mélyen a friss kávé aromáját s próbálja meg megkülönböztetni a tónusokat, melyeket benne érez. Nem baj, ha nem sikerül elsőre. A jegyzetekbe írja be legalább azt, hogy az aroma gyengéd vagy erős volt.
  5. Kicsinyenként szürcsölgesse a kávét és forgassa a nyelvén. Próbálja meg kiérezni a keserűség, az édesség és a gyümölcsösség (savasság) arányát meghatározni, jegyezze le az „íz” mezőbe.
  6. Ezután értékelje a kávé testét – tehát a „teltség” érzését. Próbálja meg meghatározni azt az érzést, melyet a kávé a szájában hagy. Inkább könnyű, vagy inkább kiadós, súlyos? A kávé testét több faktor is befolyásolja, többek közt a pörkölés és az elkészítés módja is.
  7. Végül próbálja meghatározni a kávé profilját – értékelje aromáját, testét és ízét, majd írja le, mivel fogta meg Önt. Például: „Erősen kakaós, testes kávé karamella és vörös narancs tónusokkal.” Az egyes kávék értékelését írja be a kóstolójegyzetekbe, később majd segítségére lesz a legjobb kávé kiválasztásában.
  8. Lényegtelen, hogy „eltalálta-e” az adott kávé profilját, mivel az íz és ízlelés nagyon egyedi dolog és még mi sem érezzük degusztáció közben ugyanazt. Fontos, hogy az új ízek felfedezését élvezze és szórakoztassa.

Végezetül értékelje a kávét egészében – mi az, ami megfogta, és mi az, ami egyáltalán. Ha valamelyik íztulajdonsága „nem passzolt”, érdemes elgondolkodni egy másik elkészítési módon, vagy éppenséggel az adott elkészítési mód mikéntjén és talán ezen változtatni.

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés