Hogyan találjuk meg „a kávénkat”? Kóstolással! Bár egy professzionális cuppingra nincs mindenkinek lehetősége, degusztálni lehet otthoni körülmények között is.
Hogyan igyuk és egyszerre élvezzük is a kávét?
Felgyorsult világban élünk, ahol semmire sincs időnk, így mindent minél hamarabb le akarunk tudni. A kávénál ez viszont nem helyes hozzáállás, mivel ez az ital annyi aroma- és íztulajdonságot rejt magában, melyet érdemes felfedezni. Tehát hogyan kóstoljuk a kávét úgy, hogy igazán ki tudjuk élvezni?
Az íztónusok felfedezésében segíthet az ízkerék. Megfigyeléseit a kóstolójegyzetekbe írja le – elég letölteni és kinyomtatni.


- Először darálja ki az összes maradék kávét a darálójából, hogy ne keveredjenek a kávék – rosszul hatna az elkészített kávé ízére. A kávét mindig közvetlenül az elkészítés előtt darálja le!
- Bármilyen elkészítési módot is részesít előnyben, az összes kávét egy módszerrel ajánljuk elkészíteni. Ugyanis ugyanaz a kávé minden módszerrel egy kicsit más ízű lesz. Ezért, ha objektív módon szeretné értékelni az ízeket, tartsa magát egy elkészítési módhoz.
- A kávét fontos degusztáció közben tisztán inni, tehát édesítőszerek és tej nélkül. Ha nem is szereti a „feketét”, ajánljuk legalább kipróbálni. Az első korty mindig jó nagy legyen, hogy az ízek teljes palettáját egyben bejuttassa a szájába. A kávét megkeverheti, hogy az ízek összeforrjanak.
- Mikor elkészült a kávé és a csészében van – még cukor és tej nélkül – először szagolja meg. Tudta-e, hogy orrunkkal állítólag akár egymilliárd illatot is képesek vagyunk megkülönböztetni? Tehát, lélegezze be mélyen a friss kávé aromáját s próbálja meg megkülönböztetni a tónusokat, melyeket benne érez. Nem baj, ha nem sikerül elsőre. A jegyzetekbe írja be legalább azt, hogy az aroma gyengéd vagy erős volt.
- Kicsinyenként szürcsölgesse a kávét és forgassa a nyelvén. Próbálja meg kiérezni a keserűség, az édesség és a gyümölcsösség (savasság) arányát meghatározni, jegyezze le az „íz” mezőbe.
- Ezután értékelje a kávé testét – tehát a „teltség” érzését. Próbálja meg meghatározni azt az érzést, melyet a kávé a szájában hagy. Inkább könnyű, vagy inkább kiadós, súlyos? A kávé testét több faktor is befolyásolja, többek közt a pörkölés és az elkészítés módja is.
- Végül próbálja meghatározni a kávé profilját – értékelje aromáját, testét és ízét, majd írja le, mivel fogta meg Önt. Például: „Erősen kakaós, testes kávé karamella és vörös narancs tónusokkal.” Az egyes kávék értékelését írja be a kóstolójegyzetekbe, később majd segítségére lesz a legjobb kávé kiválasztásában.
- Lényegtelen, hogy „eltalálta-e” az adott kávé profilját, mivel az íz és ízlelés nagyon egyedi dolog és még mi sem érezzük degusztáció közben ugyanazt. Fontos, hogy az új ízek felfedezését élvezze és szórakoztassa.
Végezetül értékelje a kávét egészében – mi az, ami megfogta, és mi az, ami egyáltalán. Ha valamelyik íztulajdonsága „nem passzolt”, érdemes elgondolkodni egy másik elkészítési módon, vagy éppenséggel az adott elkészítési mód mikéntjén és talán ezen változtatni.
Kóstolócsomag – Klasszikus díjazott kávék
Hat nemzetközileg díjazott, kiváló ízű eszpresszókeverék.
Kóstolócsomag – Modern díjazott kávék
Hat gyümölcsös ízvilágú kávé, melyek a nemzetközileg elismert Great Taste versenyen díjat nyertek.
Kávéminta díszcsomagolásban
Ebenica kávéminta dizájnos csomagolásban.