Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

espresso fehér csészében

Hogyan tároljuk a kávét, hogy sokáig friss maradjon?

A kávé mint nyersanyag gondos bánásmódot érdemel úgy a pörkölés előtt mint utána. Bár a kávé helyes tárolása első látásra tudománynak tűnik, a frissességének megőrzésének érdekében elegendő néhány egyszerű szabály betartása.

Tipp #1: Vegye figyelembe a pörkölés dátumát

Az emberek többsége még mindig az olcsó kávét részesíti előnyben, amelyről szinte semmit nem tudnak – honnan származik, ki termeszti vagy mikor pörkölték. Éppen ezért, ha a kávé frissességéről beszélünk, nem hagyhatjuk ki az első alapszabályt: a kávét mindig attól vásárolja meg, aki pörkölte és feltünteti a pörkölés dátumát is. A kávénál, ugyanúgy mint más élelmiszer esetében is, nagyon fontos gyártás időpontja, mivel ez határozza meg a kávé ízvilágát. Amennyiben régi kávét vásárol meg, teljesen mindegy, hogyan fogja tárolni az igazi ízélményre hiába vár.

pörkölőgép kávépörkölés során

Tipp #2: Részesítse előnyben a szemes kávét

A kávésok nagy dilemmája, hogy szemes vagy őrölt kávét vásároljon. Itt egyértelműen azt tanácsoljuk: mindig szemes kávét vásároljon. Miért? A kávé minden egyes íze a kávészemekben rejlik, mégpedig a kávészemben lévő olajokban. Az őrölés során ezek az olajok nagyon gyorsan kiválnak a kávéból, ezzel is csökken a kávé íz és aroma minősége. A megnyitás után a szemes kávé 10-14 napig megtartja tartós ízvilágát, míg az őrölt kávé sokkal gyorsabban elveszíti az, méghozzá 24 órán belül. Pont ezért ajánlott a kávét őröletlen formában megvásárolni és tárolni.

őrölt kávé ezüst kanálban

Tipp #3: A kevesebb (kávé) néha több

A tanács, amely túlzásnak tűnhet, de komolyan gondoljuk: csak annyi kávét vásároljon, amennyire szüksége van maximum 1 hónapra. Ne biztosítson be fél évre előre kávét magának. A kávénak, ha sokáig áll, nem tesz jót. Gondoljon arra, hogy miután a kávét megpörkölik, egy olyan folyamat kezdődik el, amikor a kávészemekből kiválnak különböző gázok, a CO2-t beleértve. A szén-dioxid a pörkölés mellékterméke, amely a kávészemet 20%-al megnagyobbítja, majd a szén-dioxiddal együtt a kávészemből más vegyülékek is kiválnak, amelyek a kávé kiváló aromája és íze mögött állnak.

kávészemek a daráló tartályában

Ugyanilyen szabály állapítható meg a kávéőrlők és az automatikus kávéfőzők esetében. Ideális, hogy csak annyi kávét tegyünk beléjük, amennyit egy nap alatt elfogyasztunk. Ha a kávét tovább hagyja az őrlőben, elveszítheti aromáját és ízét.

Tipp #4: Védje a kávét a levegőtől

A frissen perzselt kávé legnagyobb ellensége az oxigén. Így a csomagolás kibontása után maximálisan gátolni kell a kávé találkozását a levegővel. Amennyiben a kávéból szén-dioxid távozik, amely kb. Az első 10 napban történik, a kávé nem szívhat fel oxigént. Amint az összes CO2 eltűnik a kávéból, elkezdődik a levegőzés ideje, ami után állapítható meg, hogy a kávé milyen íz-, aroma- és illatanyagokkal rendelkezik.

pörkölt kávé csomagolásban

Tipp #5: Találjon sötét helyet a kávénak

A közvetlen napfény a kávénak nem tesz jót. Így ha a kávét az ablakban vagy az ablakhoz közeli polcon tárolja, amelyre napközben süt a nap, azt ajánljuk, hogy helyezze át más helyre. A kávét ideális nem átlátszó csomagolásban tárolni sötét helyen. A közvetlen napfény ún. fotodegradációt okoz. Olyan folyamatról van szó, amikor a kávéban lévő zsír, a természetesen jelenlévő vitaminok és proteinek lebomlanak, amely felgyorsítja a kávé öregedését és megzavarják a kávé ízvilágát is.

habos cappuccino

Tipp #6: A kávénak elegendő a szobahőmérséklet

A kávé nem szereti az extrém hőmérsékletet, az alacsonyt és a magasat sem. Amennyiben minden nap iszik kávét, a kávénak a szobahőmérséklet tökéletesen megfelel. Figyeljen arra, hogy ne tárolja a kávét radiátor, páraelszívó vagy más hűtőtest mellett. Felejtse el a hűtőt és a mélyhűtőt is. A hosszútávú tárolásnál lehet hozzásegít az alacsonyabb hőmérséklet, hogy a kávé megőrizze frissességét, de elég nagy a rizikó, hogy a kávé megromlik. A kávé hűtőbe vagy mélyhűtőbe való ki és berakása során hőmérséklet ingadozás jön létre, amely kondenzációhoz vezet, nedvesség majd később penész is kialakulhat.

Tipp #7: Vigyázzon a nedvességre

Az említett nedvességre mindig figyelni kell, nem csak akkor, amikor néha a kávét a hűtőben tárolja. Minden kávéfajtának ún. higroszkópos tulajdonsága van, ami azt jelenti, hogy magába szívja a nedvességet és a levegőben lévő szagokat. A kávé tárolására nem csak száraz és sötét helyet kell választani, de alkalmas csomagolást is, hogy a kávé ne veszítse el az aromáját és az ízét.

egy pillantás a párás ablakra

Tipp #8: A kávét minőséges csomagolásban tárolja

Amennyiben a kávét visszazárható csomagolásban tárolja, amely zip-lock rendszerrel és egyirányú szeleppel van ellátva, van egy jó hírünk a számára: a kávét így nyugodtan tárolhatja. A csomagolások ezen fajtája nem csak a fénytől védi meg a kávét, de a levegőtől is. Az egyirányú szelep lehetővé teszi a szén-dioxid távozását és az oxigén beáramlását a csomagba. Így a kávé akár 6-9 hónapig megőrzi frissességét.

kézzel csomagolt kávé

Sőt, azok a zsákok is, amelyek nem annyira minőségesek de mégis egyirányú szeleppel vannak ellátva, képesek a kávét frissen tartani kb. 3 hónapig. Ez viszont nem mondható el a papír és vákuum csomagolásokról – a papírcsomagolás nem levegőálló és a vákuum csomagolás nem teszi lehetővé a levegő áramlását, így szét is szakadhat a nyomástól.

Abban az esetben, ha a kávét zero waste üzletben vásárolja, azt javasoljuk, hogy nem átlátszó és jól elzárt dobozban tárolja. Ideális a szilikon tömítésű tároló. A legjobb anyagok közé az üveg, kerámia és a nem reaktív fém tartozik. A tároló anyagától függetlenül mindig tisztán kell tartani. A kávé az oxidon kívül különböző olajokat és zsírokat bocsájt ki magából, amelyet nagyon gyorsan megszilárdulnak, ezzel is értéktelenné teszik a kávét.

Gusztusa lenne egy csésze finom friss kávéra?

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés