Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

kávézók

Hogyan befolyásolja a kávé a hisztaminszintet?

A hisztamin intolerancia (továbbiakban HIT) nagyon kellemetlen betegség lehet. A diagnosztizált embereket megijeszti azon élelmiszerek és összetevők hosszú listája, amelyek fogyasztását korlátozniuk kell az étrendjükben, vagy akár teljesen meg is kell vonniuk maguktól. Sajnos a koffein általában megtalálható ezen a tiltólistán. Adódik tehát a kérdés, hogy a kávé mennyire vállalható a hisztaminérzékenyeknek?

Ebből a cikkből megtudhatod:

 • milyen a kávé és a hisztamin kapcsolata;
 • miért fontos a kávé minősége és frissessége;
 • milyen kávé a legjobb a hisztaminérzékenyeknek, illetve
 • milyen előnyökkel jár a minőségi kávé az egészségedre nézve.

Hogyan befolyásolja a kávé a hisztaminszintet?

A hisztaminérzékenység önmagában a lakosság 2-3%-át érinti. Ez olyan rendellenesség, amelyet a hisztamin mennyisége és a szervezet lebontási folyamatának megakadása jellemez, ami sajnos több tucat kellemetlen egészségügyi szövődményt okoz azoknál, akiknél diagnosztizálják ezt a betegséget.

eszpresszó készítése emelőgépen

Először is beszéljünk a kávéról és a hisztaminról, hiszen az egyik közkeletű tévhitet megcáfolva kijelenthetjük: a kávé önmagában nem növeli a hisztaminszintünket. A kávé és a hisztaminszint kapcsolatát elsősorban ugyanis az befolyásolja, hogy milyen kávékészítési módot választasz, és mennyi koffeint tartalmaz a nedű.

A szervezet természetes módon képes lebontani a hisztamint a diamin-oxidáz (DAO) enzim segítségével. A hisztaminra érzékeny embereknek sajnos kevesebbet termel a szokásosnál a szervezetük ebből a kulcsfontosságú enzimből, ez okozza a problémát. Ennek következtében ugyanis nem csak a koffein gátolja valamelyest ennek az enzimnek a hatását, de a megnövekedett hisztaminszint befolyásolhatja a szervezet koffeinfeldolgozó és -toleráló képességét.

Az egészséges kávé 4 tulajdonsága hisztamin intoleranciában szenvedőknek

A kávé hisztamin tartalma nagymértékben függ a termesztési és gyártási folyamattól. Egyetlen kávé sem teljesen hisztaminmentes, de ha odafigyelünk arra, hogy honnan származnak a kávébabok és mennyi idő telt el a mennyei kávészemek pörkölése óta, akkor megbánás nélkül elfogyaszthatjuk egy csészényit kedvenc italunkból.

Gondosan tanulmányozd a kávé összetételét

Az elfogyasztásra ítélt élelmiszerek kiváló minőségű összetétele a hisztamin érzékenyek számára döntő fontosságú, ez különösen igaz a kávéra. Amennyiben a diagnózis után sem mondanál le a kávé élvezetéről, lehetőleg BIO minőségű, BIO vagy alacsony koffeintartalmú kávét válassz.

kávové Limitky

Hisztamin intoleranciában szenvedő emberként saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy mely kávék nem tesznek jót nekem, és igyekszem ezt az információt a sorstársaimnak is továbbadni. Az emberek gyakran erőteljesebb keverékeket isznak, ahol inkább a robusta dominál, ami automatikusan több koffeint jelent. A 100%-ban kiváló minőségű arabica, amelyet eredete teljesen visszakövethető, a HIT-ben szenvedő kávéfogyasztók elsőszámú választása.

Marek Fajčík

A pörkölés mértéke számít

A hisztamin intoleranciában szenvedőknek szánt kávé akkor jó, ha közepesen testes az íze, de a pörkölés mértéke alacsony vagy maximum közepes mértékű. Magasabb pörkölés esetén ugyanis például akrilamidok és olyan egyéb anyagok szabadulnak fel a kávéban, amelyek negatívan hatnak a gyomorra és a szervezet hisztaminszintjére is. Ez a két tulajdonság szorosan összefügg. Ezért azoknak, akik teljes mértékben szeretnék élvezni a kávéjukat a HIT mellett, a pörkölés mértékére is figyelniük kell.

Milyen a könnyed vagy közepes pörkölésű kávé? Fedezd fel mindegyiket »

A frissen pörkölt kávé a legjobb a hisztamin szenvedők számára

Amennyiben te is a hisztamin érzékenyek táborát erősíted, jól tudod, hogy mennyit számít a frissesség. Minél hosszabb ideig tárolod az élelmiszereket, annál magasabb lesz a hisztamintartalmuk. Ennek okán a hisztamin érzékenyeknek szánt kávénak a lehető legfrissebbnek kell lennie.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha megfelelően tárolod a szemeket és a pörköléstől számított körülbelül 3 hónapon belül elfogyasztod őket, akkor a kávé hisztaminszintje is alacsonyabb lesz. Ne feledd: egy magára adó kávémanufaktúra mindig feltünteti a csomagolásán a pörkölés dátumát.

A kávé elkészítése, ha hisztamin érzékeny vagy

A kávéfogyasztásnak nem kell félelmetesnek lennie a hisztamin érzékenyek vagy épp a kávéallergiával viaskodók számára Persze csak akkor, ha tudod, hogyan készítsd el úgy a kávét, hogy az a szervezetednek is jó legyen. „A hisztamin érzékenyek számára megfelelő kávé elkészítésekor a kávé nem érintkezhet hosszú ideig forró vízzel. Ezért a legmegfelelőbb a legjobb azzal teszed magaddal, ha eszpresszó formájában fogyasztod, vagy odafigyelsz szűrésre és arra, hogy az úgynevezett AeroPress technikával főzd meg a kávét.” – tette hozzá Marek Fajčík.

Alapvető tanács, hogy kerüld messzire a sok koffeint tartalmazó üveges kávét, valamint a tisztázatlan eredetű és gyakran rossz minőségű instant kávét is. A világ termelésének nagyobb fele a magasabb koffeintartalmú robusta fajtából készül, azonban ma már megfigyelhető tendencia, hogy az alacsonyabb ár elérése érdekében akár cikóriát vagy őrölt fügeport is hozzáadnak a keverékhez.

aeropress és Ebenica Guatemala

Tudtad, hogy…? Ugyanilyen fontos a kávékészítés minden egyéb aspektusaira is odafigyelni? Például a víz minőségére és összetételére, a használt felszerelésre a szűrőkre. Amennyiben hisztamin érzékenyként vagy a betegségben szenvedőnek szeretnél kávét főzni, egyszerűen minden részletet át kell gondolnod.

A koffeinmentes kávé színrelép

Sajnos nem mindenki, tolerálja a koffeint, aki hisztamin intoleranciában szenved. Ha mindent megtettél annak érdekében, hogy a kávé koffeinkoncentrációja alacsony maradjon (frissen pörkölt BIO / bio minőségű kávé), és fogyasztása után is kellemetlen tüneteket tapasztalsz, ennek oka lehet a megnövekedett koffeinérzékenység, vagy magasabb az amin mennyisége, amellyel a szervezetednek meg kell küzdenie.

„A HIT-tel mindannyian kísérletezünk és kipróbáljuk, mi jó a szervezetünknek. Javaslom azoknak a kávékedvelőknek, akiknél ezt az intoleranciát diagnosztizálták, hogy nagyon óvatosan építsék be a kávét az étrendjükbe. Tehát napi egy, maximum két eszpresszó legyen kezdetben a fogyasztás mértéke.” – árulta el Marek az általa választott eljárást.

EBENICA koffeinmentes kávék

Ugyanakkor hozzátette, hogy igazán magas koffein- és hisztaminérzékenység esetén a koffeinmentes kávé vagy alacsony koffeintartalmú kávé a jó megoldás. Kávémanufaktúránkban több is található belőlük.

Előállításukhoz csak a megbízható svájci eljárással koffeinmentesített kávébabot használjuk fel, amit kifejezetten a kémiai oldószerek használatának alternatívájaként fejlesztették ki. A svájci vízeljárással koffeinmentesített kávék nemcsak egészségesek, de kiváló ízűek is, megkülönböztethetetlenek a koffeint tartalmazó kávéktól, bónuszként pedig a hisztamin intoleranciában szenvedők is fogyaszthatják.

Az Ebenica kávé előnyei az immunrendszer számára

Antioxidánsok

Az Ebenica kávék átlagon felüli mennyiségben tartalmaznak fontos antioxidánsokat, vitaminokat és polifenolokat. Laboratóriumi vizsgálatokkal felfedeztük bennük például a trigonellint, egy olyan anyagot, amely migrén-, rák- és gyulladáscsökkentő hatással bír, csökkenti a koleszterinszintet és a glikémiás indexet. 

A bél mikroflórájának támogatása

A kávéfogyasztók bélrendszerében egy igencsak összetett baktérium található, amelynek a tudósok az egyszerű Freddy nevet adták, ami úgy tűnik, hogy segít csökkenteni a káros mikrobiomák jelenlétét.

Mentális jólét

A kiegyensúlyozott kávéfogyasztás a lelki egészségünkre is pozitív hatással van. Ez azért fontos, mert ha jó a lelkiállapotunk, csökkenthetjük a depresszió, a Parkinson-kor és a demencia kialakulásának kockázatát.

marek és háromféle ebenica kávé

Válassz a koffeinmentes kávék közül, nem csak akkor, ha kopogtat a kávéallergia!

Kávémanufaktúránkban pörkölőmestereink gondoskodnak arról, hogy állandó kínálatunkban két koffeinmentes és egy koffeinszegény kávét is választhass. Mindhárom nagyszerű értékeléseket kapnak vásárlóinktól, amelyek főként a finom ízüket vagy a gazdag krémréteget emelek ki. Egyszerűen megkülönböztethetetlenek a koffeintartalmú kávéktól.
Próbáld ki azt, amelyik a legjobban elbűvöl »

 • TOP 2 - 2023Great Taste 2023 - 1 csillag
  egy csomagolás Zero kavé

  Zero

  Ez az igazoltan koffeinmentes kávé biztonságos terhes és szoptató nők, valamint szívproblémákkal küzdők számára is.

  csokoládécsokoládé
  mogyorómogyoró
  gyümölcsgyümölcs
 • TOP 3 - 2023
  Mammie kávécsomag tanúsítvánnyal

  Mammie

  Különlegesen finom koffeinmentes kávé kimondottan terhes és szoptató nőknek.

  csokoládécsokoládé
  diódió
  karamellakaramella
 • Great Taste 2022 - 1 csillagSwiss Water Process
  egy csomagolás Sista kavé

  Siesta

  A csökkentett koffeintartalmú kávé, amely meglep testes mandula ízével.

  mandulamandula
  mandarinmandarin
  melaszmelasz

Zero

A koffeinmentes Ebenica Zero egy finom kolumbiai koffeinmentes kávé, amely kiegyensúlyozott ízével, valamint a csokoládé és a dió jellegzetes kombinációjával bűvöli el az ízlelőbimbókat, amit tökéletesen kiegészítenek a lágy gyümölcsös jegyek.

Mammie

A Mammie egy koffeinmentes kávé, amelyet kifejezetten az anyák igényei szerint fejlesztettünk ki. Korábbi felmérésünk alapján, amelyet 4 országban, több mint 8000 válaszadóval végeztünk el, ez a kávé (nem csak) a terhes és szoptató nők számára készült.

Siesta

Amennyiben a hisztamin intolerancia lehetővé teszi bizonyos mennyiségű koffein fogyasztását, akkor saját tapasztalataid vagy orvosi javaslatok alapján, az alacsony koffeintartalmú Siestát is kipróbálhatod. Erős, összetett testes és játékos gyümölcsössége, valamint kifejezetten telt utóíze nemcsak az eszpresszóban, hanem a cappuccinóban is lenyűgöző. A Siesta igazi univerzális kávé, amelynek finom mandulaaromáját a hozzáadott tej még inkább kiemeli.

Források:

Histamined.com, National Library of Medicine, Unilabs.sk, Low Histamine Health, Purity Coffee 

Specialty
kávé

Friss
pörkölés

Világszínvonalú
elismerések

Expressz
kézbesítés